MOŽDA do sada nisi pridodavala pažnju boji hrane koju jedeš, no mnogi nutricionisti tvrde da ona utječe na našu psihu. Osim toga, dokazano je da lijepo dekorirana hrana može u nama probuditi glad i kad smo siti. Osim što boje utječu na naše raspoloženje, prema njima također možemo odrediti je li hrana svježa, kako je prerađena, i koje hranjive tvari sadrži. Hrana nas zapravo "hrani" i svojom bojom. Zelena boja smiruje, pa je stoga nutricionisti preporučuju onima koji imaju naviku brzo jesti, pa ako si jedna od takvih - preporučamo da malo odmoriš uz naš ovotjedni "zeleni meni".
Potrebno ti je:
pola male šalice glatkog bijelog brašna
200 g vrhnja za kuhanje
1 brokula
maslac
Priprema :
Operi brokulu i nareži je, stavi je kuhati u slanu vodu 15-ak minuta. U drugom loncu preprži brašno na malo maslaca dok ne požuti te dodaj brokulu koju ćeš prije izmiksati s malo vode u kojoj se kuhala. Zatim na brašno i izmiksanu brokulu dodaj i ostatak vode u kojoj se kuhala. Ostavi 5 minuta na vatri, a zatim dodaj vrhnje za kuhanje i prokuhaj još 5 minuta. Posoli i i začini po želji.
Zelena rolada
Potrebno ti je:
200 g zamrznutog ili 500 g svježeg špinata
7 jaja
kiselo vrhnje
5 žlica pšeničnog oštrog brašna tip
50 g sira gaude
250 g svježeg sira
250 g šunke
U slučaju da si se odlučila za svježi špinat, skuhaj ga u vodi, ocijedi i izmiksaj, a ako je zaleđen potrebno ga je odlediti i dobro ocijediti od viška vode. U dvije posude odvoji bjelanjke i žumanjaka od 5 jaja. U žumanjke dodaj sol, Vegetu, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice ulja i špinat te ih izmiksaj u kašu. Od bjelanjaka napravi čvrst snijeg, pa ga zajedno s brašnom lagano umiješaj u žumanjke. Na lim stavi papir za pečenje te po njemu rasporedi dobivenu smjesu. Stavi u pećnicu oko 25 minuta na 180°C. Pečenu roladu stavi na vlažnu kuhinjsku krpu, zarolaj po dužini i pusti da se hladi. Za filu skuhaj 2 jaja te izvadi iz njih žumanjke te ih zgnječi ih vilicom i dodaj naribanu gaudu i 100 g svježeg sira. Smjesu namaži na roladu kada se ohladi, te na nju stavi šunku i ostatak svježeg sira koji možeš pomiješati s vrhnjem. Roladu čvrsto zarolaj i omotaj prozirnom folijom te stavi u hladnjak da se okusi bolje povežu. Kada se dovoljno ohladi nareži je na ploške i posluži.
Zelene bombe
Potrebno ti je:
200g bijele čokolade
180g slatkog vrhnja
100g maslaca
100g mljevenih pistacia
Priprema:
Očisti pistacije i prelij ih kipućom vodom kako bi ih lakše oljuštila. Ostavi ih da se dobro osuše. Vrhnje ugrij dok ne zakuha a zatim ga prelij preko čokolade i mješaj dok se ne istopi, dodaj pistacije i maslac. Ohladi smjesu u hladnjaku pa formiraj kuglice i uvaljaj ih u čokoladu ili smrvljene pistacije.
Dobar tek!