Dnevnik gradske cure: You can’t sit with us

Foto: Joanna Paciorek, Ilustracija Index

PRIJE točno godinu dana, izašla je moja kolumna "Vidi imam Majkalkooors!" koju možeš pročitati ovdje ako želiš. Kliknite na riječ "ovdje", gospođo Milojka pa će vas taj klik odvest na kolumnu. I bonus savjet za vas POTPUNO BESPLATNO JOŠ SAMO DANAS - prestanite koristit Internet Explorer jer je to Željka Markić među pretraživačima.

Uglavnom, prošla je godina dana od Majkalkorsa. Za vas kojima se nije dalo čitat, to je priča o curi koja traži da joj mama kupi skupu torbu i viče na nju i onda joj mama kupi skupu torbu iako nema novaca i svi su živjeli sretno do kraja života.

Godinu dana kasnije, taman jučer, čitam priču o jednoj Marini koja, kako naslov kaže, "ide u 6. razred, nema ajfon ni dizel traperice" - pa ju ekipa u razredu zbog toga svaki dan zlostavlja. "Mama ti je kurva, a tata alkoholičar" - viču joj mali šestaši koji vjerojatno svake nedjelje sa svojim obiteljima idu u Crkvu, a onda odmah u ponedjeljak opet udaraju po kurvama i alkoholičarima. Razrednica i školski psiholog su probali riješiti problem ali ne mogu, što zvuči full glupo i na trenutak se upitaš "kako ne mogu?!?!" al onda se sjetiš da su djeca u tim godinama bahata i najgora i da misle da su, zato što su uzgojila jednu stidnu dlaku i pola prišta, odrasle osobe koje imaju pravo na svoja prava i ostale pizdarije koje možeš čut iz usta prosječnog 12-godišnjaka koji misli da ima 30. You can’t sit with us klanovi koji misle da su nedodirljivi jer imaju mobitel koji košta više nego što njihova raska zaradi u mjesec dana. Dodaj tome još bahatije roditelje koji misle da ih njihov džip koji su kupili na 19 kredita i skijanja na 20 kredita čine ovlaštenima prijetit učiteljima i razrednicima i ravnateljima s onim dobrim starim hrvatskim pitanjem: "Jel znate vi tko sam ja?" - i sasvim je jasno zašto nitko ništa ne može.

Da se mene pita, prvi korak bi bio oduzimanje ajfona takvoj djeci, a drugi aktiviranje socijalnih službi. Ne za Marinu i njene roditelje koji su se bezobrazno usudili bit siromašni u današnje vrijeme općeg blagostanja, nego za roditelja svih ostalih 28 malih šupaka kojima pada na pamet zlostavljat curicu jer nema nešto što oni imaju. Čisto da se vidi kako to točno roditelji odgajaju te male ajfon sotone i što ih točno uče. 

"Mama ti je kurva" nije nešto što dijete osmisli samo od sebe - to ili donese od doma, ili čuje od drugog djeteta koje je to isto donijelo od doma. A od doma je donijelo i to da je bitno koliko imaš novaca jer te to nauče roditelji. Išla sam u razred s curom kojoj su roditelji još u osnovnoj školi usadili da je najvažnije da je frajer dobro situiran, ajmo ju nazvat Melania.

Krenula je već u 6. razredu, u vrijeme prvih poljubaca i gatanja i Kihalica. Se sjećaš Kihalice? Meni je to bilo najveće bogatstvo. U to doba smo imali dva bogata dečka u školi, zvali su se Ante i Ivan. Starci jednog od njih su imali neki birc ili restoran ili videoteku, starci drugog su si bili dobri s Tuđmanom. I brzo i jednostavno kao instant zobena kaša, Ante i Ivan su, čim su kročili nogom u školu postali najpopularniji dečki. Naravno, Melania je bila s obojicom, a već je tad svima govorila da ona može biti samo s dečkima iz dobrih (dobrostojećih) obitelji . U šestom fucking razredu!  Danas Melania živi s jednim bogatim frajerom koji ju tu i tamo pretuče, ali pretuče ju u stanu s 3 kupaone pa nije bed.

Sjećam se da se o Anti i Ivanu u školi pričalo s divljenjem: "Da, njegovi ti imaju birc ili restoran ili videoteku, kužiš!" I sjećam se da mi kao 12-godišnjakinji nije bilo jasno kakve jebene veze ima to što Ante i Ivan imaju para. Šta znači "ima para" u šestom razredu? Kaj on može s tim? Jel može dobit dvije porcije griza na užini pod velikim odmorom za razliku od nas ostalih? Ne. Jel može iznajmit 4 klizaljke umjesto dvije kad svi idemo na klizanje? Ne. Mislim, može ali koji će mu k, nema 4 noge. Jedina stvar koju Ante i Ivan mogu napravit s činjenicom da "imaju para" je kupit bolji šestar, a nikog nije briga za šestar jer ga svi mrze. Ok, i mogli su na maturalcu u sedmom razredu kupit curi onu ogrlicu "vaše ime na zrnu riže" i ne bankrotirat ko mi ostali, ali to je to. Al uvijek su postojale te neke Melania curice (i dečki) koje su mislile da je već u osnovnoj školi jako bitno tko ima novaca, a tko nema. Srećom, i Ante i Ivan su bili fini, dobro odgojeni dečki koji se nisu razmetali činjenicom da imaju novaca nego su bili normalni šestaši koji su za izlazak u kino dobili 50 kuna, dok smo mi ostali dobivali po 30 (20 za kartu, 10 za kokice ili za čiz i malu Colu u Meku poslije kina). Bili su normalni jer su to donijeli od doma, kao što je ova gamad koja zlostavlja malu Marinu to donijela od doma. Od doma, gdje žive s Fensi mamama i Fensi tatama koji se nadjebavaju s drugim Fensi mamama i tatama iz škole: "Kažeš Ivana iz razreda je dobila ajfon 6S a ti imaš 'staru' običnu šesticu? Sad će tata tebi kupit da budeš NAJBOLJA!" Fensi roditelji koji ulažu svu energiju koju imaju (i sve pare koje imaju) na vanjštinu, jer se najvažnije pokazat, čak i ako grcaš u dugovima. "Imam novi ajfon al ga punim u bircu jer nisam platio struju" i ostale hrvatske rečenice.

Dragi Fensi roditelji,

Sramite se. Zapravo sam htjela napisat da idete u k***c ali neću jer sam dama. Al idite, u ime Marine i sve ostale djece koja zbog vaših malih, privilegiranih ajfon sotona imaju tužno djetinjstvo. Umjesto da odgajate ljude, vi odgajate najobičnija govna. Znam da je ovo jako ružna stvar za reć o nekom djetetu, ali dijete koje drugom djetetu kaže da mu je mama kurva je malo govance, ma koliko to neprimjereno zvučalo. Naravno, vaše dijete nije krivo što je malo govance, krivi ste VI - najvjerojatnije zato što ste najobičniji šupci, pa je logično da iz vas izlaze govanca. Znam da će se sad tu naći hrpa uvrijeđenih mama koje ovo neće pročitat s razumijevanjem nego sa stavom "nisam ja kriva što ja mogu kupit svoje djetetu ajfon a netko drugi ne može" - ne pričam o tome, soccer mom. Uopće nije problem što vi svojoj dječici kupujete najnovije ajfone i dizele i ostale stvari koje će prerast/razbit/izgubit za 6 mjeseci - ako imate para na bacanje, knock yourselves out! I Ante i Ivan iz moje škole su imali skupe stvari, tipa pernate jakne i šarene Benetone i Najkice iz Njemačke, ali Ante i Ivan nisu mislili da su zato bolji od drugih, jer su im roditelji objasnili da nisu. U tom je razlika, Fensi roditelju - Ante i Ivan su imali roditelje koji su znali da nije dovoljno samo dat djetetu skupe stvari i otić svojim pute i da tu staje roditeljska dužnost.

Kad kupiš mobitel od 5-6 tisuća kuna 12-godišnjoj Ani i ne objasniš toj istoj Ani da je taj mobitel skup i da je to jako puno novaca (ne njenih, najčešće ne ni vaših nego posuđenih, razvučenih na rate) i da ju taj mobitel ne čini boljom osobom, velike su šanse da će Ana mislit da je bolja od svih koji nemaju ajfon. A ljudi koji jednom pomisle da su bolji od nekog jer imaju skuplje stvari s vremenom u to stvarno počnu vjerovati i tu kreće transformacija iz čovjeka u govno. Ono lijepo, malo dijete puno potencijala za koje je doktor prije 12 godina rekao da je zdrava curica ili nezdravi dečkić (J-Ped joke) više nije ni curica, ni dečkić, nego govno koje će uz potporu drugih govana iz razreda zagročavat život Marinama diljem svijeta. Sve zato što ga ti nisi odgojio, Fensi roditelju, a nisi ga odgojio jer si se vjerojatno radije bavio instagramom i dojmom koji ćeš ostavit na druge ljude. Kaj će susjed mislit ako nemaš novi auto (koji tankaš na kredit)? Kaj će ekipa s posla mislit ak nejdeš na skijanje s Lukom i Bornom? Kaj će mama od male Ivane mislit o tebi ako tvoja mala Ana ima "stari" model mobitela skroz iz 2015.?

Umjesto da odgajaš pametnog malog čovjeka koji će jednog dana mijenjat svijet na bolje (i mijenjat tebi pelene kad ostariš), ti odgajaš male, sebične Donald Trumpove koji misle da su bolji jer imaju više od drugih. Sin kojeg naučiš da je samo važno koliko čega imaš će izrast u impotentnog debila koji će ili skočit s cruisera jer je u prevelikim dugovima zbog života koji živi iako si ga ne može priuštit (naučio od tate), ili će počet pit kad shvati da novac ne možeš ponijet u grob. Kćer koju si naučio da će tata sve kupit za svoju malu princezu će u većini slučajeva samo tražit novog "taticu" koji će joj kupovat stvari jer je na to navikla. Takve curice najčešće za doručak konzumiraju smežurane penise starih muškaraca: "Ali ima brod, pa nije bed." Smežurani penis je smežurani penis, nema veze jel u Monte Carlu ili u Monte Karlovcu. I još brže i jednostavnije od instant zobene kaše, kćer ti je kurva, a sin alkoholičar. Ružno zvuči, jel da?

To si odgojio, Fensi roditelju.

Nitko ne kaže da tvoja djeca ne smiju imat najbolje, zapravo ne najbolje, nego najskuplje što im možeš priuštit. I ajfon i skijanje i jedrenje i sve ostalo. Al daj odgajaj tog malog čovjeka, Fensi roditelju. Objasni tom malom čovjeku da je ON  sam po sebi siromašan jer nema prihode i da je taj ajfon koji ima samo na posudbi kod njega i da će ga izgubit ako ikad pokuša ponizit bilo koje drugo dijete. Da se moje dijete ruga drugom djetetu jer nema ajfon, taj ajfon bi istog trena otišao tom drugom djetetu. Oćeš novi? Kupi si kad si bogat.

Tužno je da ti Fensi roditelji danas više važnosti pridaju upgradeanju mobitela svoje djece nego upgradeanju njih samih.

Možete vi svoje malo govance zamotat u najskuplji Šanel, al i dalje će bit govance.

Kad već imate luksuz da djetetu možete priuštit "sve", dajte mu priuštite i da jednom izraste u čovjeka, a ne u fekaliju.

Odgajajte djecu, besplatno je.

E i znaš kaj je još besplatno? Najveće bogatstvo iz mog šestog razreda - Kihalica. Čisto da ova kolumna završi nečim lijepim.

01.00 – 01.30 telefonirat će ti

01.30 – 02.00 danas će te poljubiti

02.00 – 02.30 bit ćete sretni ako se nađete

02.30 – 03.00 razočarenje

03.00 – 03.30 čeka te velika promjena

03.30 – 04.00 sviđaš mu se

04.00 – 04.30 sudar

04.30 – 05.00 najbolja prijateljica će te izdati

05.00 – 05.30 imaš suparnicu
 
05.30 – 06.00 imat ćeš iskrenu prijateljicu

06.00 – 06.30 zakazat će ti sastanak

06.30 – 07.00 na kraju ćeš biti sretna

07.00 – 07.30 voli te novi dečko

07.30 – 08.00 na tebe misli smeđi dečko

08.00 – 08.30 pismo

08.30 – 09.00 bit ćeš cijeli dan sretna

09.00 – 09.30 nezaboravno te voli

09.30 – 10.00 nije iskren

10.00 – 10.30 crni dečko misli na tebe

10.30 – 11.00 bit ćeš mu cura

11.00 – 11.30 svađa

11.30 – 12.00 crni dečko luduje za tobom

12.00 – 12.30 prijateljica ti nije povjerljiva

12.30 – 13.00 želi da hodate

13.00 – 13.30 misli na tebe jer te jako voli

13.30 – 14.00 povjerit će ti se

14.00 – 14.30 mrzi te

14.30 – 15.00 neočekivan uspjeh

15.00 – 15.30 zabavljat ćete se

15.30 – 16.00 netko vam želi zlo

16.00 – 16.30 vjeran ti je

16.30 – 17.00 sutra ćeš biti sretna

17.00 – 17.30 sretan je dečko koji te voli

17.30 – 18.00 prati te sreća

18.00 – 18.30 sviđaš se onom na kog misliš

18.30 – 19.00 nikad te neće zaboraviti

19.00 – 19.30 samo tebe voli

19.30 – 20.00 očekuje tvoju ljubav

20.00 – 20.30 smije odati da te voli

20.30 – 21.00 samo se poigrava s tobom

21.00 – 21.30 ispunit će ti se prošli san

21.30 – 22.00 sviđaš mu se

22.00 – 22.30 sanja te

22.30 – 23.00 pokušava te zaboraviti

23.00 – 23.30 otkači se od njega

23.30 – 24.00 obožava te

24.00 – 00.30 kaže da te voli

00.30 – 01.00 želi da zauvijek ostanete zajedno.

Pssst! Ostale kolumne naše Andree Andrassy pročitajte ovdje!