Ekskluzivni intervju s muškarcem koji piše urnebesne ljubiće

Foto: Promo, Privatni album

PROŠLE je godine na hrvatskom jeziku objavljena prva knjiga britanskog autora Nicka Spaldinga iz serijala “Love”, naslova “On voli, ona voli”. Knjiga je to za koju svi redom kažu da izaziva salve histeričnog smijeha pri čitanju, u maniri najboljih komedija koje se oslanjaju na inteligenciju.

U njoj pratimo sulude avanture dvoje samaca koji pokušavaju pronaći ljubav. Na kraju im uspije, ali do tog trenutka prilično se namuče i osramote – na radost svakog čitatelja. Pomislite li da imate problema u ljubavi, pročitajte ovu knjigu i shvatit ćete da pretjerujete.

Nick Spalding doista je upotrijebio sve asove iz rukava ne bi li knjiga bila zabavna i u tome veličanstveno uspio. Uskoro će biti objavljen i nastavak u prijevodu moje drage prijateljice, što sam mu i spomenula jer sam jako ponosna, te sam ususret tome pomislila kako bi kratak intervju s autorom bio prikladan da se prisjetimo kako smo se dobro zabavili čitajući prvi dio iz serijala.

Nick Spalding jako je pristupačan i odmah je pristao na kratak Q i A. Sastavila sam desetak pitanja kako biste malo upoznali osobu koja se krije iza ovog serijala.

Kad ste se i kako odlučili za pisanje ljubavnih romana? Nije često da je autor takvog štiva muškarac, k tome i vrlo uspješan!

Ljubavne romane odlučio sam pisati jer su u to vrijeme bili popularni na Amazon Kindleu (i još uvijek jesu).

Osim što su vaše knjige pravi primjer žanra, jako su i smiješne. Je li to namjerno ili je to došlo u procesu pisanja?

Uvijek sam uživao pišući humoristične priče, tako da je i ljubavni dio posljedično tome morao ispasti smiješan.

Koliko je situacija u vašim knjigama nastalo prema situacijama iz stvarnog života ili je bilo inspirirano stvarnim osobama?

Nekoliko ih je inspirirano stvarnim životom, ali su preuveličane radi komičnog učinka.

Humoristična strana vaših priča idealna je podloga za film ili tv-seriju. Postoje li kakvi planovi u tom smjeru?

Trenutačno ne, ali ako se serijal nastavi dobro prodavati, postoji šansa za to u budućnosti.

Iako humoristične, knjige su vam prepune živopisnih uvida u stvarne živote. Što mislite o modernim vezama? Kako biste usporedili današnje veze s onima od prije nekoliko desetljeća?

Veze su, baš kao i život u moderno doba, pod velikim utjecajem društvenih mreža. Sve mora izgledati savršeno u životu i to stvara veliki pritisak.

Budući da pišete o ljubavi, kako biste je definirali? Mislite li da je prava ljubav moguća?

Da, prava je ljubav moguća! Možete doći do nje metodom pokušaja i pogrešaka te učenjem iz tih pogrešaka s krivom osobom, prije nego što upoznate onu pravu!

Na početku svojeg rada knjige ste objavljivali sami. Kakva je razlika sad kad ste dio nakladničke kuće?

Sada sve traje dulje nego kad sam objavljivao knjige sam, ali isto tako sad dobivam plaćene predujmove, što je super, i iza mene stoji izdavač što mi umanjuje pritisak.

Što ste naučili o ljudima, ali i o sebi kroz pisanje?

Naučio sam da ljudi vole kad ih spomenem u knjigama, ali samo ako ih učinim dobrima.

Kakve knjige volite čitati i koju knjigu biste uvijek preporučili?

Čitam mnogo fantasyja, SF-ova i horora. Ništa slično onome što pišem. Uvijek preporučujem knjige Douglasa Adamsa i Terryja Pratchetta.

Imate li kakvih savjeta za nove autore?

Predložio bih svakom novom autoru da pogleda savjete za autore na mom websiteu: www.nickspalding.com

Nicka možete pratiti na Facebooku i Instagramu, a na objema društvenim mrežama možete vidjeti koliko je zapravo simpatična osoba!