Kako je očajni partner loš za vaše zdravlje?

Foto: Monette

SRETNI i zadovoljni partner, znači i dobro zdravlje.

Ako je vaš partner u posljednje vrijeme tmuran, nezadovoljan i očajan u punom smislu riječi, vjerujemo kako ni vi niste dobre volje. No, jeste li znali da takvo njegovo raspoloženje može imati i negativne posljedice na vaše zdravlje?

Jedno nedavno istraživanje tako je pokazalo kako imanje sretnog partnera povećava vaše šanse da budete što zdraviji. I obrnuto.

"Čak i ako ste po prirodi vrlo sretna osoba, vaše zdravlje može krenuti silaznom putanjom, ako imate nesretnog supružnika", otkrio je istraživač Bill Chopik, koji je u razdoblju od 6 godina, pratio sreću i zdravlje gotovo 2000 parova.

Tako su Bill i njegov tim došlo do podataka kako partnerova sreća itekako utječe na zdravlje njegove bolje polovice. Pa ako je vaš partner veseli tip, i vi ćete biti skloniji boljem zdravlju, čak i ako niste toliko zadovoljni sami sobom.

"Za sudionike sa sretnijim partnerima bila je veća vjerojatnost da će prijaviti bolje zdravstveno stanje i općenito manje tjelesnih poteškoća, kao i to da će češće vježbati", zaključak je istraživača.

Mogući razlog zašto je to tako jest činjenica kako su sretniji partneri pažljiviji prema svojim boljim polovicama te imaju potrebnu energiju motivirati ih da budu sretniji te da više brinu o sebi. Također, za optimističnije ljude je i veća vjerojatnost kako će usvojiti zdravije navike, koje lako mogu prenijeti na supružnika.

Logično, ako je vaš partner nesretan, živčan te voli popiti koju čašicu ili je aktivni pušač, takvo će raspoloženje prenijeti i na vas, čak i ako ste relativno sretni.

Ovo je svakako dobro znati...