Kako poboljšati cirkulaciju

S HLADNIM vremenom lako je moguće da će nam se noge početi smrzavati, a razlog tome može biti loša cirkulacija. Kada dođe do poremećaja cirkulacije, nastaje posljedica loše opskrbe tkiva hranjivim tvarima i  često osjećamo razne oblike nuspojava. Loša cirkulacija u glavi i vratu uzrokuje glavobolje, zaboravnost, pospanost, opću slabost, šumove u ušima, lošu koncentraciju, usporava mentalne aktivnosti, a može djelovati i na slabljenje nekih vrsta osjeta.

Kreći se i budi fizički aktivna

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju.  U donjim ekstremitetima se na taj način poboljšava protok venske krvi kroz kontrakcije mišića. Za to će biti dovoljna šetnja, a ako imaš vremena, preporučuju se aerobne vježbe kao što su vožnja biciklom,  jogging, brzo ili nordijsko hodanje, plivanje, rolanje i drugo.

Održavaj normalnu tjelesnu težinu

Savršeno se slaže s fizičkom aktivnosti, a zdravo će tijelo biti sklonije normalnom protoku krvi nego ono koje je pothranjeno ili pretilo.

Nemoj stajati previše


Izbjegavaj dugotrajna statička opterećenja kao što su stajanje i hodanje, a ni križanje nogu nije preporučljivo, jer može zaustaviti ili smanjiti vensku cirkulaciju.

Duboko diši

Dubokim disanjem povećava se kapacitet pluća i unosiš više kisika neophodnog za metabolizam stanice.

Prestani pušiti

Pušenje oštećuje endotel arterija i potiče nakupljanje kolesterola, a uz to i jako smrdi i krajnje je nezdravo, pa uzmi stvari i svoje ruke i riješi se dva problema.

Opusti se

Opusti se kroz produljeno disanje, autogeni trening, kraniosakralnu terapiju ili masažu.

Zabundaj se

Termo čarape, kompresijske čarape i topla odjeća pomoći će ti da održiš tjelesnu temperaturu.

Toplo-hladni tretman

Naizmjenično umači noge u toplu, pa u hladnu vodu kako bi potaknula cirkulaciju u tijelu.