Modni intervju: Manuela Lovrenčić



RAZGOVARALI smo s Manuelom Lovrenčić, dizajnericom i fotografkinjom iz Osijeka koja nas je ugodno iznenadila svojim radom i u kojoj smo prepoznali jednu kreativnu, svestranu mladu osobu punu volje za životom. Osim dizajnom odjeće, bavi se i umjetničkom i modnom fotografijom, od koje najviše pažnje pridaje crno - bijeloj i portretnoj fotografiji. U suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba radila je na njihovom priručniku o nasilju u vezama mladih pod nazivom: "Je li moguće da je to ljubav?", a također je i začetnica i organizatorica projekta "moda.mladih Ivanić - Grad", koja okuplja umjetnike s područja glazbe, plesa, filmske produkcije, fotografije, pa i same mode, a održava se u Ivanić - Gradu nekoliko puta godišnje.

Njezina modna linija nosi naziv EYOS (Express Your Other Side) koji poručuje da svatko od nas ima više lica, a taj naziv poziva ljude da se izraze kroz odjeću koju nose. Ona sama za sebe kaže da preferira urbanu modu sa interesantnim detaljima i printevima.

"Odjeća je za mene kao skulptura, stvaram novi oblik i težim jedinstvenosti. Kroz odjeću želim prezentirati stil koji je dostupan svima koji vole zanimljive krojeve, izražajnu osobnost i unikatnost. Ne robujem stereotipu mršavih djevojaka kao idealnim modelima, volim raditi za žene od krvi i mesa, dovesti se u situaciju da od nesavršenog stvorim idealno, a to je za mene naglašavanje fine linije ženskog tijela. Kada stvaram, u glavi su mi djevojke i žene koje vole jednostavnost s efektnim detaljima. Rekla bih - minimalizam s pomakom!"

O hrvatskoj modnoj sceni ima prilično visoko mišljenje i smatra da ona ima itekakvu budućnost.

"Na našoj modnoj sceni je mnogo talentiranih ljudi čiji rad je svake hvale vrijedan. Izdvojila bih A' Marie, Juraja Zigmana, Igora Galaša i Zorana Mrvoša, njihovi radovi su zaista na zavidnoj razini i svakako se prepoznaje njihov talent. Hrvatska modna scena kao takva može bez imalo stida konkurirati velikim svjetskim imenima, kao dokaz bih izdvojila upravo Igora Galaša, koji je naš svjetski nagrađivani modni dizajner i čiji rad posebno cijenim."

Pitali smo je i što je sve potrebno kako bi nastala jedna modna kolekcija te koje boje i materijale kao dizajnerica najviše voli koristiti.

"Prilikom nastanka jedne kolekcije potrebna je temeljna ideja, dakle nešto što kolekcijom želim predstaviti, bile to boje ili neki modni detalj poput pojasa koji će se provući kao osnovna nit kroz cijelu kolekciju. Ono što je najvažnije da ta ideja ima svoj početak i svoj kraj. Od boja najviše volim tople boje. Nijanse bakra, zlata, cimeta i čokolade, iako rado ubacujem i sive tonove, tirkiznu, boju ciklame... Od materijala najviše volim lepršave tkanine poput žoržeta, svile i tila, međutim često radim i sa tvidom, jeansom i keperom.

Kao veliku želju naglasila je otvorenje svog vlastitog showrooma koji je u pripremi za sljedeću godinu, a čitateljicama i svim modno osviještenim curkama poručuje: "Izrazite sebe, dajte si pravo da budete lijepe i da se osjećate dobro gdje god krenule. Unutarnja snaga i energija ponekad su skrivene u nama, a mogu se probuditi efektnim modelima, sitnim detaljima, no najviše samopouzdanjem!"