Mrlje na odjeći više nisu problem: 10 jednostavnih načina da ih uklonite

Foto: Kaitlyn Pixley/Unsplash

KOLIKO puta vam se dogodilo da se isprljate i da ne možete skinuti mrlju s odjeće? Koliko ste omiljenih odjevnih komada tako upropastili? Tome je došao kraj jer postoje načini da se i najtvrdokornije mrlje uklone s vaših omiljenih komada odjeće, piše Bright Side.

Spas je u ovih 10 trikova:

1. Uklonite masnu mrlju pomoću mlijeka

Natopite odjevni predmet mlijekom i ostavite tako od 15 do 30 minuta.Četkicom istrljajte mjesto mrlje pa isperite vodom.

2. Uklonite uljnu mrlju pomoću soli

Pospite sol na masnu mrlju i ostavite da odstoji neko vrijeme.Kada sol upije ulje, uklonite je.

Mjesto nježno operite pod vodom vrhom papirnate maramice, a onda stavite umrljani komad odjeće u perilicu rublja i operite ga kao što ga inače perete.

3. Lak za nokte uklanja se odstranjivačem laka

Vjerojatno vam se puno puta dogodilo da uprljate neki komad odjeće lakom za nokte. Da biste uklonili mrlju, treba vam samo odstranjivač laka za nokte.

Preko mrlje stavite nekoliko papirnatih maramica i prelijte acetonom, Zamijenite maramice novima kada budu potpuno vlažne. Isperite mjesto hladnom vodom pa odjeću operite u perilici rublja.

4. Mrlje od krvi uklanjaju se hidrogen peroksidom

Ako ostavite da vam se krv osuši na odjeći, teško ju je ukloniti. Ovaj je problem rješiv pomoću hidrogen peroksida.

Kupite tropostotni hidrogen peroksid u bilo kojoj ljekarni i umočite umrljani dio odjeće u njega. Prstom skinite krv s tkanine. Isperite hidrogen peroksidom, a onda stavite umrljani komad odjeće s ostatkom rublja u perilicu.

5. "Prsten" na ovratniku

Odjeća se maže i od znoja pa na rubu ovratnika može nastati prsten prljavštine. Ovo je lako očistiti pomoću običnog šampona.

Stavite nekoliko kapi šampona na ovratnik i istrljajte prljavo područje. Ako imate šampon za masnu kosu, on će biti najbolje rješenje. Ostavite da tkanina upije šampon 20 minuta, a onda isperite vodom. Potom stavite prati s ostalim rubljem.

6. Trava se skida pastom za zube

Kad se djeca igraju vani, često se vrate s tragovima od trave na odjeći. To vas ne treba živcirati jer se ove mrlje lako skidaju pastom za zube.

Nanesite malo bijele paste (nemojte koristiti one s gelom) na mjesta na kojima su ostali tragovi trave i pustite da tako kratko odstoji. Istrljajte mrlju četkicom za zube pa stavite komad odjeće da se pere s ostatkom rublja.

7. Voda i deterdžent uklanjaju mrlje od čaja

Komad odjeće na koji ste prosuli čaj lako se pere vodom i deterdžentom za pranje posuđa.

Stavite hladnu vodu na mrlju s unutarnje strane. Tako će lakše izići iz tkanine. Stavite na mrlju bilo koji deterdžent i istrljajte umrljano mjesto pa ostavite 3-5 minuta i nakon toga isperite. Ako se mrlja osušila, potopite u vodu na 30 minuta pa tek onda utrljajte deterdžent.

8. Crno vino uklanjaju soda bikarbona i sol

Nije rijedak slučaj da se uprljamo crnim vinom, ali je taj problem lako rješiv pomoću sode bikarbone i soli.

Pospite sodu bikarbonu na svježu mrlju i nježno je tapkajte čistim ručnikom kako bi upio vino. Potom preko mrlje pospite sol. Ostavite tako pet minuta. Zatim isperite vrućom vodom i operite u perilici rublja na najvećoj mogućoj temperaturi.

9. Novinama i peglom uklonite vosak

Vosak s odjeće lako se skida pomoću običnih papirnatih novina i pegle.

Stavite stari ručnik na dasku za peglanje, a preko njega novine. Nakon toga stavite tkaninu s mrljom, a preko nje još jedan sloj novina.

Peglajte na visokoj temperaturi izravno preko mrlje. Papir će upiti vosak. Ponovite ako je potrebno, ali zamijenite papir. Perite u perilici rublja kao i do sada.

10. Uklonite žvakaću gumu pomoću kocke leda, glicerina i deterdženta za posuđe

Iako je teško skinuti zalijepljenu žvakaću gumu s odjeće, nije nemoguće. Trebaju vam kocka leda, glicerin i deterdžent.

Istrljajte žvakaću gumu kockom leda kako bi se smrznula. Tupim nožem skinite žvakaću gumu koliko god je moguće. Isperite vodom, a ako bude ostataka žvakaće gume, istrljajte ih i operite deterdžentom za posuđe.