Najbizarnija ljubavna istraživanja 2011. godine

ZNANSTVENICI i stručnjaci za veze diljem svijeta konstantno pokušavaju otkriti nešto novo o jednom od najvećih misterija na svijetu: ljubavi. Neka su odlična, neka manje dobra, a neka su jednostavno iznenađujuća. Ova su među najzanimljivijima iz 2011. godine.

Muškarci vole ostavljene žene

Istraživanje Sveučilišta u Michiganu pokazalo je kako muškarci više vole žene koje su ostavljene u prethodnoj vezi, a žene preferiraju muškarce koji su ostavili svoju bivšu djevojku. Ovo se objašnjava činjenicom da muškarci vole biti dominantni, a ako je njihova nova djevojka ostavljena u prošloj vezi, znači da joj je oduzeta dominacija, što muškarcima odgovara jer znači da nije previše zahtjevna. Žene, s druge strane, vole muškarce koji su inicirali prekid s prošlom djevojkom, jer su tako sigurne da muškarac neće patiti za bivšom.

Isticanje mana je pozitivno

Stranica OkCupid provela je istraživanje na online profilima 4300 žena, a iako su među muškarcima najbolje prolazile one najljepše, na drugom mjestu nisu bile one obične, osrednje žene, već upravo one koje su na fotografiji imale neku iskazanu manu. Čini se kako upečatljivost igra veliku ulogu, pa je ponekad bolje pokazati što ti nedostaje nego biti u sredini.

Prepoznaj tipa koji vara - pomoću glasa


Boja i visina glasa otkrivaju varalice, barem tako tvrdi istraživanje provedeno na 120 studenata i studentica jednog kampusa. Žene su muške glasove dubljih tonova povezivale s prevarom, dok su muškarci smatrali žene s visokim tonovima u glasu onima koje varaju. S biološkog stajališta, ovo je sasvim logično: više testosterona znači i dublji glas, a ujedno i promiskuitetnijeg muškarca.

Ljubitelji Adele su bolji u online ljubavima

Istraživanje stranice Tastebuds.fm pokazalo je kako su žene koje slušaju Adele jednostavno bolje u ostvarivanju online kontakta s muškarcima i započinjanju veza. Muškarci koji slušaju Kings of Leon također su dobri u tome, a slab uspjeh imaju obožavatelji Linkin Parka, Metallice i depresivne glazbe.

Hrčak je turn-off

Istraživanje sa Craigslist.co.uk pokazalo je kako su hrčci najneatraktivniji kućni ljubimci. Najveći broj ispitanika naveo je upravo ove male slatkiše kao nešto zbog čega bi mogli prekinuti vezu, ili je jednostavno ne započinjati.

Muškarci se dulje uređuju od žena


Brojevi dokazuju da su muškarci zahtjevniji kada je riječ o spremanju. Žena će se spremiti za 75 minuta, dok će muškarcu za to trebati 81 minuta. Muškarac provede 23 minute pod tušem, 18 minuta brijući se, 10 minuta čisteći lice i još 13 birajući outfit. Nismo sigurni je li ovo baš tako, ali lijepo je čuti da žene nisu jedine koje se spremaju neko vrijeme.

Žene bolje pamte ako im se nešto kaže dubokim glasom


David Smith je s kolegama sa Sveučilišta u Aberdeenu otkrio kako žene bolje registriraju stvari koje im se kažu dubljim glasom, dok će one visokih tonova prije zaboraviti. Nadamo se samo da neće pomisliti da ih njihov muškarac dubokoga glasa vara, kako je pokazalo ono drugo istraživanje.