Ne znate što biste kupile dečku za Božić? Imamo šest odličnih prijedloga

IZDAVAČI često kažu da bi, kada bi samo muškarci kupovali knjige, odmah mogli staviti ključ u bravu.

No čini se da postoji nekoliko područja koja ih fasciniraju. Muški rod od beletristike najviše čita povijesne i kriminalističke romane, a preporuke za potonje možete pronaći u našim brojnim ovogodišnjim objavama. Što se tiče publicistike, tu smo na plodnom tlu. 2018. godine knjižare su popunili odlični naslovi vrlo aktualnih tematika – od geopolitičkih do onih koji naše mjesto u svijetu promišljaju na dublji način. Ako trebate savršen poklon za „njega“, ovo su top-knjige iz područja ozbiljnije publicistike.

Okruženi idiotima – Thomas Erikson

Vjerojatno najveće i najugodnije iznenađenje u 2018. stiže nam iz tipkovnice švedskog stručnjaka za komunikaciju, Thomasa Eriksona. Ova sjajno, živahno i pronicljivo napisana knjiga u Skandinaviji ruši sve rekorde prodanosti, a nedavno je osvanula i na hrvatskom jeziku. Erikson, uz bezbrojne primjere s kojima se svatko može poistovjetiti, ruši predrasude o različitosti među ljudima te nudi konkretna rješenja kroz svoj model. Ljudsko je ponašanje tako podijelio u četiri skupine, svakoj dodjeljujući jednu boju. Obavezno čitanje za oba spola.

U okovima geografije – Tim Marshall

Kada napišete bestseler o važnosti zemljopisa, tada znate da ste postigli puno. U suprotnosti s općeprihvaćenim gledištem, svaki put kada svjetski čelnici donose važne političke odluke, moraju uzimati u obzir prisutnost mora i rijeka, planinskih lanaca i pustinja. Svi su vođe ograničeni geografijom, a njihove izbore sužavaju zemljopisna obilježja. Marshallova knjiga obrađuje deset zemljovida koji nam govore sve što moramo znati o globalnoj politici.

Čudna smrt Europe – Douglas Murray

Migracija stanovništva vjerojatno je najaktualnija tema današnjice. Kombinacija sve nižeg nataliteta, masovne imigracije te sve većeg nepovjerenja u sebe i mržnje prema samome sebi dovela je do toga da se Europljani nisu u stanju zauzeti za sebe i ne mogu se oduprijeti sveobuhvatnoj promjeni vlastita društva. Ova knjiga nije samo analiza demografskih i političkih zbivanja nego i osobno svjedočanstvo o kontinentu u stanju autodestruktivnosti. Vruća tema i vrlo zanimljiv pristup problematici.

12 pravila za život – Jordan B. Peterson

Ovaj je svjetski megahit idealno štivo za muškarca koji prezire „jeftini“ self-help. Peterson je zvijezda postao na YouTube-u, ali njegov je diskurs na nesvakidašnje visokoj razini. Iako naslov nagovješćuje da se radi o nekakvoj samopomoći, autorova vizija svijeta je sveobuhvatna i predočena jasnim i logičnim argumentima. Petersona neki optužuju za priklanjanje konzervativnom i krutom pogledu na život, no čitajući ovu knjigu shvatit ćete da nije sve tako crno-bijelo. Čak i oni koji se na slažu s njegovim svjetonazorom pronaći će užitak u briljantnom izlaganju.

Strah – Bob Woodward

Čovjek koji je prije nekoliko desetljeća srušio američkog predsjednika Nixona, stigao je s novom bombom – ovoga puta namijenjenom svima omiljenom, moćnom klaunu Donaldu Trumpu. Iako Google, kada upišete riječ „idiot“, izbacuje brojne fotografije Trumpa, čini se da je taj čovjek pogodio u žicu svojim populizmom te tako postao najutjecajnijim političarem današnjice. No što se uistinu događa unutar zidova Bijele kuće? Cijenjeni novinar Bob Woodward ušao je u taj tajnoviti prostor dublje od ikoga prije te sve opisao u svom bestseleru. Hoće li to nauditi sadašnjem američkom predsjedniku? Teško, ali knjiga je jako zanimljiva, poput trilera.

Tišina – Susan Cain

Svijet u kojem živimo daje prednost ekstrovertiranim osobama, a to najviše na svojoj koži osjete muškarci koji spadaju u skupinu introvertiranih. Knjiga „Tišina“ bavi se upravo tim pitanjem te nam argumentirano pokazuje da je utjecaj, suprotno očekivanjima, onih povučenih genijalaca puno veći nego što se čini površnom analizom. Buka i vanjski dojam možda su dobre karakteristike ako radite na mjestu prodavača, ali većina se znanstvenih i intelektualnih postignuća – onoga što čovječanstvo gura prema naprijed – rađa u tihim umovima. Knjiga je objavljena prije nekoliko godina, ali ovo novo izdanje čini je vrlo aktualnom i vrijednom.