Neistine koje mogu koštati zdravlja: Zašto lažemo ginekolozima?

BAREM jednom godišnje prilikom redovnog pregleda kod tvojeg ginekologa čut ćeš vrlo osobna, a ponekad i neugodna pitanja. No to je njihov posao - znati sve o tebi, tvojim seksualnim i higijenskim navikama, a kako bi se mogli pravilno postaviti prema potencijalnom postavljanju dijagnoze i liječenju.

Dođe ti da lažeš jer znaš da ćeš biti ukorena onim "a znaš da to ne smiješ" pogledom? Bez brige, ginekolozi su se nagledali i naslušali svega i svačega, stoga ih tvoje priznanje da nekad zaboraviš popiti kontracepcijsku pilulu neće šokirati. Nemoj se ustručavati govoriti istinu, jer oni su tu kako bi ti pomogli, a ne da bi te ukorili ili posramili.

Ne pušim


U ovom slučaju muljaš zato što misliš da pokoja cigareta na dan ne utječe na tvoje intimne dijelove? Varaš se. Pušenje, radilo se to o samo jednoj cigareti ili jednoj kutiji na dan, utječe na izbor kontracepcije, povećava rizik od infekcija te utječe na razinu plodnosti. Žene koje puše, a istovremeno uzimaju oralnu kontracepciju povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Cigarete također utječu na imunološki sistem pa postaješ podložnija dobivanju HPV-a koji uzrokuje rak grlića maternice.

Nikad mi se nije dogodilo da zaboravim popiti pilulu

I najmarljivijima od nas može se dogoditi da zaboravimo popiti pilulu s vremena na vrijeme. No ako ti se to događa češće, točnije - ako zaboraviš popiti više od dvije pilule po ciklusu - obavezno obavijesti svog ginekologa o tome. Ne samo da riskiraš neželjenu trudnoću, već propuštaš priliku da ti se preporuči bolja metoda kontracepcije - ona o kojoj nećeš morati brinuti svakodnevno.

Postoje unutarmaternični sustavi kontracepcije koji, ovisno o vrsti, traju od jedne do deset godina. U obzir svakako uzmi i hormonalnu injekciju koja pruža zaštitu od dva do tri mjeseca.

Nikad nisam imala spolno prenosivu bolest


Možda ne želiš priznati da ju imaš trenutačno ili si ju imala u prošlosti pa ju uspješno izliječila, no razmisliš li o razornim postupcima ovakvog prešućivanja, prevladavanje srama zbog priznanja bit će manje bitno. To što si se uspješno riješila klamidije prije 10 godina ne znači da tvoj doktor to ne bi trebao znati sad, jer izlječive spolno prenosive bolesti mogu i nakon terapije utjecati na tvoje spolno zdravlje. Doktor će na taj način lakše dijagnosticirati eventualne probleme sa začećem ili porijeklo ožiljkastog tkiva koje je sad vidljivo.

Uvijek koristim kondom
Ne moraš objašnjavati pojedinosti vezane uz nekorištenje kondoma, no ako ti se omaklo - svakako to i reci. Zašto? Zato što postoji mogućnost, makar bila minimalna, da si pokupila HPV, genitalni herpes pa čak i gore bolesti. Nemoj si dozvoliti da napustiš ordinaciju bez testiranja. Mnoge mlade žene misle da je bris dan putem Papa testa sasvim dovoljan kako bi se eventualna bolest otkrila, no to nije tako. Testiranje na bolesti morala bi izričito tražiti ako postoji razlog za sumnju.