Nezdrava zdrava hrana

FAST food, hrana pržena u ulju i slatkiši poznati su kao nezdrava hrana, a nutricionisti diljem svijeta preporučuju izbjegavanje takvih stvari te zamjenu zdravijim alternativama. Zdrava je hrana uvijek bolji izbor od brzih rješenja koja su često puna masnoća i nezdravih sastojaka, no neke su namirnice, iako se reklamiraju kao izuzetno zdrave, prikriveno nezdrave za naše tijelo. Prije nego što sljedeći put posegneš za zdravom verzijom čokoladice, pročitaj sastojke, i mogla bi se jako iznenaditi.

Energetske pločice

Energetske pločice sadrže puno proteina i vlakana, zbog kojih se osjećamo sito, no mogu sadržati i mnogo kalorija. To ne bi bio problem kada bismo jedan manji obrok zamijenili energetskom pločicom, no većina ljudi ovu poslasticu smatra samo malim zalogajem nakon već pojedenog obroka. Ako već želiš brzinski zalogaj, možeš slobodno prosječnu energetsku pločicu zamijeniti nezdravijim Snickersom, koji se sa svojih 280 kalorija ne razlikuje mnogo od ovih zdravijih verzija, i uživati kako spada.

Granola

Zvuči jako zdravo, no često sadrži puno šećera, a ona koja se reklamira niskim udjelom masnoće upravo šećerom popunjava tu prazninu. Porcije granole djeluju kao da sadrže malo kalorija, no to je zbog toga što su porcije iznimno male, pa je lako pretjerati misleći kako se hranimo zdravo. Granola je kalorična i trebala bi se koristiti kao posip na jogurtu, a definitivno bi trebalo izbjegavati pretjerano unošenje ovog naizgled zdravog obroka u tijelo.

Salate

Puno povrća i malo kalorija: salate zvuče kao savršeni obrok koji je dobar za naše zdravlje. No, salate su često velika zamka za ljude koji se pokušavaju zdravo hraniti, jer iako same po sebi nisu loše, često ih obogaćujemo raznim preljevima, a klasični dressing tako može običnu salatu pretvoriti u lisnatu verziju cheeseburgera. Ako jedeš salatu kako bi smanjila unos kalorija, pobrini se da ne radiš Sizifov posao nalijevajući dressing po salati, jer i ova zdrava namirnica može itekako debljati.

Frape

Porcija tekućeg voća čini se kao idealna zamjena za međuobrok, a osim što ima malo kalorija, djeluje i jako zdravo. Unos voća je važan, no upravo u frapeima dobre strane voća nadjačavaju one loše strane, kao što su dodani šećer i jogurt ili punomasno mlijeko. Zdravi napitak tako može postati kalorijska bomba, a šećer će poništiti sve one dobre stvari koje si htjela izvući iz svog frapea. Frape možeš zamijeniti prirodno cijeđenim sokom od naranče, a ako ne dodaješ šećer, to će biti pravi zdravi napitak koji služi izvornoj svrsi.

Jogurt

Zdravi obrok koji sadrži mnogo kalcija ponekad može biti upravo suprotno: mnogi su jogurti napravljeni od punomasnog mlijeka, a oni voćni sadržavaju pretežito džem, koji je prepun šećera. Zamijeni svoj jogurt s velikim udjelom masnoće onim manje masnim, a voćni jogurt napravi sama miješanjem svježeg voća u običan jogurt.

Sushi


Ova zdrava hrana iz Japana djeluje sasvim bezazleno, no također može skrivati brojne nezdrave sastojke. Rolice sushija same po sebi nisu nezdrave, no razni umaci koji dolaze u ponudi s njima pretvaraju ovo niskokalorično jelo u pravo malo oružje za debljanje. Uvijek provjeri što naručuješ, kako ne bi mahnito trpala u usta svaki zalogaj misleći kako si u sigurnoj zoni, jer i sushi može jako debljati.