Pažnja, pažnja: Loše veze mogu uništiti cijeli vaš život

Foto: H&M

NIJE tajna da ljudi danas čekaju duže na poduzimanje važnijih koraka u životu nego prijašnje generacije.

Tu mislimo i na zaruke, vjenčanje, djecu... No, samo zato što ste u žurbi da se smirite, to ne znači da biste trebali protratiti svoje najbolje godine u vezi, koja nema dugoročni potencijal.

A to je pokazalo i jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu Buffalo u New Yorku, koje je otkrilo kako loši ljubavni odnosi mogu lako dovesti do simptoma depresije, problema s alkoholom i općenito lošeg cjelokupnog zdravlja.

Možda ste to već i znali, no nikada nije loše utvrditi gradivo.

Istraživanje se provodilo tijekom 2 godine, a istraživači su mjerili promjene odnosa ispitanika te njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Tako su im postavljana detaljna pitanja o cjelokupnom zadovoljstvu odnosima, kritikama i podršci u istima, ljubavi i predanosti te tome kakvi su njihovi partneri izvan ljubavnog odnosa, kao npr. jesu li nedruštveni ili pokazuju znakove devijantnih ponašanja.

Rezultati su pokazali sljedeće: što su bili bolji odnosi, koje su sudionici imali, to je bilo bolje njihovo ukupno fizičko zdravlje. Također, što su bili duži i kvalitetniji njihovi odnosi u prošlosti, to je sudionicima trebalo manje vremena da izađu iz lošeg odnosa u sadašnjosti te shvate kako se viđaju s gubitnikom.

Drugim riječima, možda trenutno mislite kako ćete zauvijek biti tužni, no nećete, već ćete puno toga naučiti iz prekida te ono najvažnije - sačuvati svoje zdravlje, koje je ipak najvažnije.