Pet stilskih pravila koje smo naučili od Coco Chanel

Foto: Getty Images

ŽENA čije je ime sinonim za eleganciju i začetnica bezvremenskog stila i ljepote svakako je osoba čije stilske i modne savjete želimo u potpunosti usvojiti. Osim što je riješila žene neudobnih i po zdravlje opasnih korzeta, pokazala je koliko i mi dobro možemo nositi hlače. Citiramo je na dnevnoj bazi, a evo i za što je sve odgovorna ova vječna dama. 

1. Osmislila je koncept male crne haljine

Davne 1926., gotovo prije stotinu godina, Coco Chanel kreirala je prvu malu crnu haljinu koju je učinila i cjenovno prihvatljivom svim ženama. Časopis Vogue je tada napisao da će to biti uniforma za sve žene i možemo se složiti da nimalo nisu pogriješili.

2. Približila je preplanuli ten aristokraciji

Coco je jednom prilikom na ljetovanju slučajno izgorjela i kada se vratila u Pariz, svojim tenom oduševila je prijatelje i poznanike koji su se, nakon što su je vidjeli, također počeli sunčati. Do tada je blijeda put bila simbol bogatstva i aristokracije, a preplanula put simbolizirala je radničku klasu. U današnje vrijeme mogli bismo reći da su pojmovi zamijenili značenja. 

3. Feminizirala je odijelo

Da odijela nisu samo za muškarce i da mogu izgledati itekako ženstveno, već znamo. Ali Coco Chanel bila je ta odvažna dama koja je po uzoru na muško odijelo, napravila jako ženstvene kompletiće od tvida s metalnim gumbima i dokazala kako strogi kroj odijela može izgledati istovremeno moćno i ženstveno. 

4. Prva je obukla hlače

Coco Chanel prva je žena koja je drugim ženama dala slobodu i opciju nošenja hlača. Prijelomni trenutak bio je jednom prilikom kada je bila na jahanju i shvatila da joj je izuzetno teško jahati u dugoj haljini. U tom je trenutku doslovno svukla hlače s jahača i obukla ih. 

5. Započela je trend nakita od bižuterije

Coco je prva osoba ikad koja je izradila nakit od bižuterije. Često je viđana s lažnim biserima, a činila je to kako bi omogućila ženama da bez obzira na novac, uvijek budu sređene.