Postani produktivnija u novoj godini



POSAO i obaveze koje te čekaju najlakše je pomesti pod tepih i praviti se da ne postoje, a time si samo otežavaš stvari, jer ćeš kad-tad morati sve napraviti. Umjesto da pronalaziš isprike zašto nešto ne možeš napraviti, uhvati se posla i biti ćeš puno zadovoljnija samom sobom.

Pronađi nekog kome ćeš odgovarati


Ako si prepuštena samoj sebi, lako ćeš početi zabušavati. Pronađi oslonac u nekoj prijateljici ili nekom autoritetu koji će te poticati da ne staneš, a ako je riječ o učenju ili nečemu sličnom, zadaj si rok i dogovori analizu obavljenog kroz neko vrijeme. Ako znaš da nekome moraš pokazati napredak, lakše ćeš se natjerati da radiš to što trebaš.

Osmisli sistem


Sistem koji će te tjerati da više i bolje radiš mora odgovarati tvom životnom stilu, a jednom kada ga pronađeš moraš ga se i držati. Pronađi mjesto za rad koje ti odgovara, okruži se poticajnim stvarima i ukloni sve stvari koje te mogu ometati u radu. Ako si jutarnji tip, ustani ranije i kreni raditi čim prije, a ako si večernji, možeš se organizirati i tako da radiš preko noći.

Ufuraj se

Ako te neke pjesme ili video clipovi motiviraju na rad, napravi folder na kompjutoru i napuni ga takvim sadržajima. Pogledaj neke slike ili stvari koje ti podižu energiju i kreni raditi, posao ćeš obaviti brže i on će biti kvalitetniji.

Prestani se izvlačiti

Najlakše je odustati i reći da nešto ne možeš sama. Čak i ako ne uspiješ, pokušaj ponovno; Najgore je biti osoba koja se iz straha da neće uspjeti u nečemu automatski povlači u sebe i ne želi uopće uložiti trud u ono što radi.

Obećaj si da ćeš raditi bolje

Identificiraj ono što radiš dobro, ono što radiš loše, i napravi potrebne promjene kako bi tvoj rad bio što učinkovitiji. Jednom kada počneš osjećati napredak, to će biti velika nagrada za tebe, koja će te poticati da težiš još boljemu.

Zapisuj ciljeve


Cilj je lako zaboraviti ako ne stoji svaki dan pred tobom. Zapiši sve što želiš napraviti i drži se toga. Sa strane možeš voditi i bilješke o tome koliko si blizu cilja, što će te motivirati da ubrzaš i ostvariš ga u što kraćem roku.