Rouge preporuka: Knjige koje će vas oraspoložiti

IAKO ih ne možemo izbjeći, loše vijesti možemo smanjiti na minimum.

Sada kad smo se povukli u domove, trebamo se probati opustiti. Prema brojnim istraživanjima tijekom proteklih desetljeća, nedvosmisleno se pokazalo da čitanje i meditacija smanjuju stres najviše od svih aktivnosti. No kako odabrati knjigu koja nas neće uzrujati? Vrlo jednostavno: samo pročitajte naše preporuke i bez bojazni se predajte u ruke ovih autora. 

Moja priča – Michelle Obama

Najbolja autobiografija unazad nekoliko godina. Obama je bila i ostala vrlo utjecajna žena, a njezina priča je u najmanju ruku fascinantna. Knjiga se od drugih memoara razlikuje svojim vrhunskim stilom pripovijedanja te nesvakidašnjom pričom.

Zapitate se, pa zašto Michelle ne piše više?! Počinjemo od ranog djetinjstva, školskih dana i kasnijeg studija, gdje je upoznala Baracka. Zatim slijede brojne privatne drame te predsjednička kampanja. Nakon toga je turbulentan period kada je Barack bio predsjednik SAD-a, a Michelle prva dama. Moramo ponoviti: u knjizi ćete pronaći puno više od prepričavanja jednog života; svaki je period Michelle naučio novim mudrostima koje ona lijepo uokviruje mislima vrijednim opetovanog citiranja.

Čovjek zvan Ove – Fredrik Backman

Morate upoznati Ovea. Ljudi poput njega prava su noćna mora za susjede. Ima sve vrijeme ovog svijeta, prozor s kojeg drži na oku cijelu ulicu, stroge principe, kirurški precizne rutine i – kratak fitilj. Dozlaboga je drzak i inatljiv. Prezire svijet oko sebe, točnije – ono u što se neuredna, neodgovorna i nesposobna ljudska rasa prometnula. A nije ni da svijet njega silno voli…

Najmanje što mu u životu treba su novi susjedi, još k tome useljenici, nevjerojatno glasni, brbljavi i radosni, s dvije male musave napasti. Naravno da ga je snašlo upravo to. I prije nego što su se pošteno smjestili, uspjeli su automobilom (jer jasno da nemaju pojma o vožnji u rikverc) izobličiti Oveov poštanski sandučić. I nikad više s tim nisu prestali. Malo po malo, izobličili su sve ono što je Ove mislio da jest.

U Valerijinoj koži – Elisabet Bevenant

Nema tog problema s kojim se četiri mlade žene ne mogu suočiti. A ako ga i ne riješe… barem će se zabaviti. 

Valeria je objavila prvi roman i sad se bori s velikim očekivanjima izdavača i… kreativnom blokadom. U traganju za inspiracijom nesebično joj pomažu tri seksi prijateljice – Nerea, Carmen i Lola. Kako drukčije nego neumornim partijanjem i svojim ljubavnim dramama? Za razliku od njih, Valeria je u braku. Kako ona vjeruje – sretnom. Sve dok ne upozna Victora. I muževu asistenticu.

Dečki koje sam voljela – Jenny Han

Lara Jean drži svoja ljubavna pisma u kutiji za šešire koju joj je poklonila pokojna majka. Nisu to ljubavna pisma koja joj je netko drugi pisao. Ne, to su pisma koja je sama napisala svakome od dečki u koje je ikada bila zaljubljena, svoj petorici. Dok ih je pisala, na papir je stavljala i dušu i srce.

Priznavala je u njima sve ono što se u stvarnome životu nikada nije usudila izgovoriti. Jer ta su pisma bila samo za njezine oči. Sve do dana kada njezina pisma počnu stizati onima kojima su namijenjena, a ljubavni život Lare Jean od imaginarnog postane sasvim stvaran, i potpuno izvan njezine kontrole.

Slučajni cimeri – Beth O'Leary

Ovo je prva knjiga spisateljice Beth O'Leary, a radnja prati dvojac simpatičnih likova, Tiffy i Leona. 

Leon Twomey radi noćne smjene kao bolničar i potreban mu je dodatan novac pa pronalazi savršeno rješenje: noću će iznajmiti svoj jednosobni stan, dok će on u stanu boraviti tijekom dana. Za Tiffy, koja hitno mora pronaći što jeftiniji stan, to je idealno rješenje. No, budući da se nikad ne susreću, Tiffy i Leon međusobno komuniciraju pomoću poruka koje ostavljaju posvuda po stanu.

Priča i uzbuđenje rastu iz stranice u stranicu, a neke ljudske osobine koje se u realnom svijetu ne bi nadopunjavale spisateljica je iskoristila u najboljoj mogućoj varijanti za ovo dvoje likova.

Osim glavnih likova, spisateljica je posebnu čar dala i sporednim likovima kao što je Leonov brat, a zašto je sve tako prpošno i pozitivno, provjerite u knjizi.

10% sretniji – Dan Harris

Knjiga 10% sretniji donosi istinitu priču o tome kako je autor uspio ukrotiti glas u svojoj glavi, umanjiti stres i otkriti samopomoć koja doista djeluje!

Nakon što je pred kamerama nacionalne televizije doživio napadaj panike, Dan Harris je znao da nešto mora promijeniti u životu. Nevjernik od rođenja, uputio se u bizarnu avanturu tijekom koje se susreo s osramoćenim pastorom, tajanstvenim guruom samopomoći i s nekoliko neuroznanstvenika. Konačno, Harris je shvatio da je uzrok svih njegovih problema ono što je oduvijek smatrao svojom najvrjednijom karakteristikom.

Nezaustavljiv, neutišan glas u glavi koji mu je pomagao da se probija kroz visokokompetitivno poslovanje, tjerao ga je i da donosi vrlo glupe odluke. A te odluke su utjecale na to da „pukne“ pred kamerama, tijekom emisije uživo. Naposljetku, Haris se spotaknuo o učinkovit način za obuzdavanje toga glasa, koji je oduvijek smatrao nemogućim ili beskorisnim. Bila je to meditacija, sredstvo koje znanstvena istraživanja smatraju korisnim za sve, od snižavanja visokoga krvnog tlaka do premrežavanja mozga.

Knjiga 10% sretniji čitatelje vodi od krajnjih granica neuroznanosti do bizarnih rubnih područja američke duhovne scene. U praktičnom smislu, to je najbolja knjiga o meditaciji za neupućene, skeptične ili znatiželjne. Dijelom ispovijed, dijelom istraživačko novinarstvo, knjiga 10% sretniji obuzet će vas 100%.