Rouge preporuka za plažu: Daleka putovanja uz odlične knjige

Foto: Instagram

LJETI se svakako najviše putuje, a razlog tomu su godišnji odmori i vedrije vrijeme. No svijet je jako velik te ga je teško dobro upoznati tijekom kratkog ljudskog života. No, tu su knjige koje preko svojih priča omogućuju mentalna putovanja nerijetko nemoguća u stvarnosti. Neki od naslova koje vam preporučujemo nisu fizički jako udaljeni od nas, ali svakako jesu maštovitim zapletima i likovima većim od života.

Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan – Raphalelle Giordano

Lokacija: Pariz, Francuska

Obično se Pariz u knjigama opisuje kao vrlo romantičan grad. Tako je i ovdje, ali ovo nije ljubavni roman. Zapravo, možda i jest, ali radi se o ljubavi prema sebi pronađenoj kada se sve oko nas ruši. Ovaj veliki svjetski hit pariške autorice Giordano obrađuje temu samospoznaje koristeći vrckavi stil i šarmantno pripovijedanje karakteristično za francuske autore. Pariz je magično mjesto, posebno kada se gleda očima okrenutim prema unutra. Humor, životnost i mudrost ove knjige odvest će vas na daleka i čarobna mjesta skrivena u srcu Francuske.

Snježno sljepilo – Ragnar Jonasson

Lokacija: Siglufjordur, Island

Island je poznat po svojoj izdvojenosti – što geografskoj, što kulturološkoj. Iako je dio Europe, itekako je poseban i egzotičan. Ovdje imamo roman autora iz Reykjavika kojem je taj grad bio preužurban pa je radnju svojeg prve knjige smjestio u malo mjesto imena Siglufjordur. Njegov krimić je odjeknuo kao pucanj u tunelu te postao novom senzacijom sa Sjevera. Klaustrofobija, skandinavska otkačenost, brutalni zločini, zatvorena ribarska zajednica u kojoj cvjeta paranoja – sve u jednom nezaboravnom romanu. Osim toga, atmosfera djeluje poput najboljeg klima-uređaja te će vas sigurno rashladiti.

Luda – Chloe Esposito

Lokacija: Taormina, Sicilija

Prošlogodišnji ljetni hit s protagonisticom od koje nema luđe i otkačenije. Ako je ikada naslov odgovarao nekom djelu u potpunosti, to se dogodilo ovdje. Alvina Knightly je lucidna sociopatkinja opsjednuta modom i zvijezdama poput Taylor Swift i Channinga Tatuma. Kada je njezina sestra blizanka pozove da je posjeti u njezinu luksuznom domu na Siciliji, ona svoj dosadni londonski život ostavi zauvijek iza sebe. Problemi se javljaju kad shvati da je sklona je ubijanju i seksualnim avanturama. Knjiga se čita u dahu, a opisi mediteranskog raja toliko su upečatljivi da ćete zaboraviti da niste ondje. Autorica je Engleskinja, ali ima supruga Talijana koji ju je proveo svim skrivenim mjestima Italije. Upravo je objavljen nastavak knjige, Opaka, čija se radnja odvija u, također sjajno dočaranom, Rimu.

Slatko-gorko – Stephanie Danler

Lokacija: New York, SAD

Junakinja romana odluči napustiti svoj dosadni život u provincijskom gradiću te se zaputi u avanturu zvanu New York. O tom su gradu snimljeni brojni filmovi i napisane razne knjige, ali rijetko je korištena tema konobarenja. Tess, protagonistica, želi – ali stvarno želi – biti izvrsna konobarica. Dok je drugima taj posao samo usputna stanica, ona mu se posvećuje kao umjetnik opsjednut i najsitnijim detaljem. U kaotičnoj atmosferi poznatog restorana na Trgu Union, upoznaje neobične okuse i mirise, ali i ljude kakve vjerojatno ne bi nikad upoznala da nije ondje. Priča je začinjena ljubavnim trokutom i nezaboravnim likovima te tako utječe na sva čula i donosi nam bogatstvo teško stečene mudrosti.