Rouge preporuka za vikend: Medeni mjesec iz noćne more

Foto: Instagram, Promo

MEDENI mjesec na Maldivima nešto je o čemu razmišljaju gotovo svi tek vjenčani parovi.

Tko ne bi želio hodati bijelim pješčanim plažama, kupati se u kristalno čistom moru, voditi ljubav u tropskom raju, u bungalovu tik uz plažu i romantičan šum valova. O medenom mjesecu iz snova na mjestu koje je također kao iz snova, cijeli svoj život sanjala je i Jemma, junakinja izvrsnog psihološkog trilera "Medeni mjesec" (The Honeymoon), autorice Tine Seskis. A kad joj se napokon san ostvario i nakon što je zakoračila sa suprugom u raj, savršeni medeni mjesec mogao je početi. No, nažalost…

''Zurim u more, taj čudesni nestalni mozaik svih nijansi plave boje koje nikada nisam vidjela i pitam se je li on tamo negdje.''
Nekoliko dana poslije snovi su se pretvorili u noćnu moru jer Jemmin je suprug nestao bez traga. Pomislili biste da ga na otočiću usred oceana neće biti teško pronaći, no njega nema nigdje, a Jemma nije sigurna ni u što. Nakon burne noći, ne zna što se točno dogodilo, a ne može imati povjerenja u ljude s kojima su se ona i njezin muž tek upoznali na Maldivima, ali ni u zaposlenike resorta koji su nekako previše uljudni.

Priča ima dva vremenska tijeka. Onaj na medenom mjesecu i onaj prije sedam godina kad je Jemma upoznala svog dečka. Ovaj drugi se polako vremenski približava vjenčanju prije tjedan dana, a onda se oba ujedinjuju u trenutku nevjerojatne napetosti.

Nevjerojatno je koliko događaja stane u sedam godina, i na koliko njih je nemoguće utjecati. Mnogo je toga vodilo nesretnom slučaju koji je Jemmin život okrenuo naopako, no tijekom tih sedam godina imamo kao čitatelji priliku upoznati je i time je nestanak njenog supruga još zamršeniji. Mnogo je naoko nepovezanih dijelova u ovoj priči i iako se u romanu pojavljuje tek nekolicina likova, svakome je posvećen dio slagalice. No pri pokušaju raspetljavanja nesretnog događaja, jako se lako zapetljati još i više. 

Jemma je ubrzo nakon nestanka supruga postala glavna osumnjičena za njegov nestanak, ubojstvo, što li već, no problem je u tome što se ni sama ne sjeća događaja te sudbonosne večeri koji su prethodili gubitku (voljene?) osobe. Kao nepouzdana pripovjedačica, a zadnjih godina su takve u trendu, ne izaziva puno samilosti kao moguća udovica. Njezino ponašanje u prošlosti ne pridonosi tomu, pa zapravo i mi kao čitatelji tražimo krivca u njoj, jer tko bi drugi uopće mogao biti kriv. No kako je ovo ipak psihološki triler s doslovno šokantnim obratom kojeg nimalo ne očekujete – da, još jedan takav – ne preostaje nam ništa drugo nego okretati stranice što brže ne bismo li saznali što se  uistinu dogodilo. 

Mene je kraj, malo je reći, iznenadio jer, eto, Maldivi su tropski raj kamo ljudi idu na odmor i uživanje. Nakon čitanja ovog romana barem bih dvaput razmislila prije odlaska bez obzira na to što je ovo tek knjiga.