Rouge preporuka za vikend: Zabavan, ali i šokantan chick-lit

Foto: Instagram, Promo

PROŠLO je nešto manje od godine dana od kad smo pročitali prvi roman Chloé Esposito, Luda. Glavna junakinja nas je nasmijavala, šokirala, ali i iznenađivala svojim lucidnim i nesvakidašnjim razmišljanjem.

Upravo je objavljena druga knjiga trilogije, Opaka (engl. Bad), i moram priznati da je, ako je to uopće moguće, još otkačenija od prve. 

Alvini Knightly je bilo dovoljno tek par dana da evoluira iz lude u opaku. Novo poglavlje njezina života počinje točno tamo gdje je u prvoj knjizi stalo i to brzinom koju postiže ukradeni joj Lamborghini. Nećete imati vremena ni udobno se smjestiti s knjigom i već ćete sudjelovati u još jednoj turbulentnoj, seksualno eksplicitnoj i akcijski nabijenoj vožnji.

Nakon što ju Nino, onaj za kojeg je mislila da je 'gospodin savršeni' za nju, ostavi u hotelu i ukrade joj dva milijuna eura, dijamante i auto, Alvina poludi. Prvo popije sve iz hotelskog mini bara, rasturi apartman, a onda skuje plan kojim će pokazati Nini koliko opaka može biti. Željela je da budu partneri, ali on ju je stavio na test. Pokazat će ona njemu. Prvo će ga pronaći, zatim se zadovoljiti jednim odličnim seksom, a onda će ga ubiti, zato što nitko Alvinu Opaku Knightly neće tako poniziti.

Nakon što igra mačke i miša – u kojoj je nemoguće odrediti tko je tko – započne, Alvina će ostavljati trag mrtvih tijela kamo god krenula i gdje god se pojavila. Neki će stradati od njezine ruke dok ona brusi svoje novo ubojito umijeće, dok će drugi biti tek usputne žrtve. U svemu tome pratimo njezin rast od lude Londončanke, sestre blizanke, koja je došla u Taorminu na Siciliji na sestrin poziv, do još luđe mafijašice koja je svojim djelovanjem postala kći jedinica. Evolucija Alvine Knightly je uvrnuta, zabavna, puna grafičkih opisa, eksplicitnih scena i izraza tako da možda nije za svakoga, ali je i nevjerojatno zabavna, potpuno opaka i nadasve smiješna.

Ako slučajno niste pročitali Ludu – prvu knjigu iz trilogije – autorica će vam pomoći da kroz Alvinine flashbackove na protekli tjedan njezinog života saznate sve potrebno kako biste nesmetano mogli pratiti radnju. Svakako preporučujemo čitanje Lude jer ovo je priča koja se nastavlja, i bit će vam lakše shvatiti Alvinine motive, a i pročitat ćete još jednu izvrsnu i otkačenu knjigu, a to nikad nije za odbaciti. No to je samo preporuka, nikako nužnost za razumijevanje ovog romana.

Alvinine avanture su nešto posebno i osvježavajuće. Chloé Esposito stvorila je antijunakinju koja će vas zasigurno natjerati na smijanje na glas, na kolutanje očima, dok ćete istovremeno željeti još više. Još mafije, još suludih scena, još mrtvih na njezinom putu, jer baš to je očito dio njezinog šarma. Također vas očekuje još jedan kraj kakav ne biste očekivali, ali Alvina je i luda i opaka i zapravo kod nje ništa nije neočekivano. Ostavit će vas otvorenih usta, u želji za još malo, tako da treća knjiga, engleskog naziva Dangerous To Know – a junakinja je zbilja takva – ne može stići dovoljno brzo.