Sedam laži koje najčešće izgovaramo

SVATKO laže, rekao je ekscentrični Dr. House, a s njim se slaže i cijeli Internet, ako je vjerovati stranici Twitter.com. U zadnjih je nekoliko dana naime, vrlo aktualna tema laganja, pa je tako i pokrenuta akcija u kojoj korisnici navode najčešće laži koje su izgovorili ili čuli od drugih ljudi. U moru laži, sedam njih se pokazalo učestalijima od drugih.

Nije mi stigao SMS

Svatko se barem jednom susreo s ovom rečenicom, bilo da ju je sam izgovorio ili čuo od nekog drugog. Ne znamo točan postotak SMS poruka koje stvarno ne stignu kada ih netko pošalje, no sigurni smo da se ne podudara s brojem izgovaranja ove rečenice.

Pročitao sam i slažem se s uvjetima

Laž koju odobravamo svaki put kada instaliramo novi program možda i ne možemo nazvati laži, jer ipak otprilike znamo što se nalazi u tekstu koji odbijamo pročitati, ali činjenica da klikamo na malu kućicu i slažemo se s uvjetima korištenja bez da smo se prethodno informirali o sadržaju tehnički znači da lažemo.

Mi smo samo prijatelji

Bilo da lažete sebe ili druge, ovo je jedna od najčešćih laži koju dvoje ljudi izgovara kada ih se pita o njihovom odnosu. Skrivanje veze ili samo izbjegavanje suočavanja s vlastitim osjećajima tjera nas da izgovaramo ovu laž, no istina ipak kad-tad izađe na vidjelo.

Samo mi reci, neću se naljutiti

Nagovaranje nekoga da nam kaže nešto za što znamo da će nas naljutiti u sebi uvijek sadrži laži, jer nam one pomažu uvjeriti drugu osobu da se nema razloga brinuti. Većina nas ipak poludi kada čuje nešto što nam se ne sviđa, pa tako ova rečenica postaje jedna od najčešćih laži.

Volim te

Bilo da to izgovaramo kako ne bismo povrijedili partnera do kojeg nam više nije stalo, ili kako bismo dobili nešto što želimo, laganje oko ovakve ozbiljne stvari uvijek je loše za druge, ali i za nas. Prosječna sponzoruša na dnevnoj bazi vjerojatno i po desetak puta slaže svom sponzoru da ga voli, a nove cipele su dovoljan motiv za izgovaranje ove laži.

Ovo je najslađa beba IKAD!

Neke bebe su prekrasne, ali postoje i one koje su toliko ružne da jednostavno ne možemo pogledati roditelje u oči. Lijepa ili ružna, beba tvoje frendice uvijek će biti najslađa beba na svijetu, a sigurno joj nećeš reći kako ti i nije baš lijepa. Komplimenti novorođenčetu uvijek su poželjni, pa je tako ova laž vrlo česta.

Kupila sam ovo jer mi treba


Svaka šopingholičarka je ovu laž izgovorila više desetaka puta, bilo da je njome pokušala zavarati sebe ili osobu koja ju kritizira radi čestog shoppinga. Ako se dovoljno istreniramo, svaki komad odjeće nam može neizmjerno trebati, a najčešće je riječ o laži kojom prikrivamo grižnju savjesti.