Sezonsko voće za bolje zdravlje

JESENSKO voće bogato je vlaknima i vitaminima, odlično je za mršavljenje i najbolje oružje u borbi za vitku liniju i dobro zdravlje. Kako je jesen vrijeme prehlade i bolesti, iskoristi ukusno voće da bi spriječila viruse i bakterije te poboljšala imunitet.

Kruške

Kruška je voće koje je najbogatije vlaknima te samim tim je glavna namirnica u borbi za zdravlje crijeva. Kruška se također smatra hipoalergenim voćem, odnosno spada u hranu koja najrjeđe izaziva bilo kakve alergijske reakcije.

Jabuke

Kad je zdravlje u pitanju, jabuka je prava zvijezda među voćem. Bogata je vitaminima, poboljšava imunološki sustav, čuva od prehlade i zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava gubitak koncentracije i umor.

Kivi

Kivi je prava riznica vitamina C, sadrži nešto manje od 50 kcal, a idealan je za imunitet i zbog kalija kojim je bogat, regulira krvni tlak. Zbog kombinacije vlakana i vode kivi nam daje osjećaj sitosti.

Mandarine

Mandarina je savršena poslastica za sladokusce, a ne ugrožava liniju. Bogata je vitaminom A i C te je odličan saveznik u borbi protiv prehlade, jer je poznato da vitamin A ima za zadatak očuvanje zdravih sluznica i kože te je tako glavni u borbi protiv virusa i bakterija.

Šipak

Komplicirano ga je čistiti i jesti ali šipak ima puno vitamina i malo kalorija. Ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja. Šipak možeš kuhati kao čaj a vitamin C se kod šipka prilikom kuhanja ne uništava kao kod drugih čajeva.


Dunje

Mnogima dunje nisu prvi izbor zbog svog pomalo gorkog okusa, no postoje drugi načini kako ih možeš iskoristiti u prehrani stavljajući ih u jela kao što su pite i marmelade. Ovo voće je jako zdravo jer sadrži vitamin C, dijetalna vlakna, bakar, pektin te su izvor antioksidansa.

Grožđe

Grožđe pomaže u očuvanju zdrave slike kardiovaskularnog sustava, ali je također odlično za kosti. Naime, mineral kojeg nalazimo u grožđu je bor, a adekvatna količina bora važna za očuvanje zdravih kosti.