Super knjige za sve ljubitelje hit serije "House of Cards"

Foto: Screenshot Youtube, Promo 

AKO volite ovu intrigantnu seriju, ove knjige morate pročitati.
 
Prije nekoliko godina, kada se počela prikazivati prva sezona Kuće od karata, mnogi su bili odmah oduševljeni, ali bilo je i onih koji su je željeli otpisati kao političku priču koja ih ne zanima. No, ubrzo je postalo jasno da ova serija ni približno nije „samo“ politička. Ona nas je upoznala s fascinantnim sociopatom Frankom Underwoodom koji, da bi došao do vlasti, ne preza ni pred čime. Cilj opravdava sredstvo, a uspjeh serije opravdao je sav trud producenata i glumaca. Evo nekih knjiga koje bi vas mogle zanimati ako ste fascinirani ovim čudnim, a ipak toliko zanimljivim svijetom politike iznutra.
 
1. Vladar – Niccolo Machiavelli
 
Iako su vladari Rimskog Carstva bili među najumješnijima u igrama moći (ili su samo bili prvi o kojima se pisalo?), doba renesanse u Italiji iznjedrilo je mislioca koji će se do današnjeg dana studirati i čitati kao definitivni poznavatelj dvorskih i ostali spletki. Njegova knjiga Vladar bila je uzor mnogima kojima je osvajanje moćnih pozicija bilo u najvišem interesu. Kako lagati, kršiti zakone, ubijati s motivom postizanja cilja – sve je lijepo opisano u ovoj optimističnoj knjizi.
 
 
2. Igra prijestolja – George Martin
 
Martin je svoj serijal „Pjesma leda i vatre“ prvo krenuo pisati inspiriran poviješću, posebice „Ratom ruža“ u kojem se vlast konstantno prebacivala s jedne na drugu obitelj. Netko mu je u tom procesu rekao da bi mogao to ubaciti u kontekst fantastike. Tada je odlučio dodati kojeg zmaja i nekoliko drugih nadnaravnih elemenata. Iako ste vjerojatno gledali seriju, knjige se isplati pročitati jer je u njima dosta detalja koji promiču oku na ekranu. Ostalo je povijest koja je već ušla u legendu.
 
 
3. Talentirani gospodin Ripley – Patricia Highsmith
 
Jedan od filmova koji je Matta Damona učinio vrlo popularnim je ovaj nevjerojatan triler o čudaku koji samo želi da ga vole. No način na koji to postiže čini se vrlo upitnim. Uglađen i vrlo pristupačan, karakter Ripleya u dubini se temelji na potpunoj bezosjećajnosti i mehaničkom funkcioniranju među ljudima. Film je temeljen na odličnoj knjizi Patricije Higsmith u kojoj je Ripleyev lik razrađen i iznijansiran do savršenstva.
 
 
4. Mudrost življenja – Baltasar Gracian
 
Kada biste na hrvatskom željeli pronaći knjigu sličnu Machiavellijevom Vladaru, naišli biste na dosta problema. Ova je knjiga puno manje brutalna te u sebi nosi aforizme koji stvarno posjeduju mudrost. Machiavelli se bavio isključivo alatima za ostvarenje zadanih rezultata, a Gracian pokušava barem na površini zadržati privid moralnosti. Jedan od skrivenih dragulja snalaženja u stvarnosti koja je uvijek obojena politikom.
 
 
5. Kleopatra – Stacy Schiff
 
Ova biografija slavne Kleopatre dobitnica je brojnih nagrada za publicistiku, uključujući i Pulitzerovu. Vjerojatno najintrigantnija žena u cjelokupnoj povijesti, Kleopatra je san svakog povjesničara. Njezin je život bio priča kakva se sreće samo u mašti. Nevjerojatna raskoš, političke i senzualne intrige, te sjajna karizma kojom je hipnotizirala prijatelje i neprijatelje – sve oko ove žene bilo je na rubu stvarnosti. Važno je istaknuti kako Stacy Schiff odvaja fikciju od historiografskih činjenica i opisuje autentičan Kleopatrin život i povijesni kontekst. Čitateljima ovog članka bit će vrlo zanimljiva jer su se cjelokupna tadašnja moć i svjetski poredak okretali oko ove fascinantne vladarice.