Zdrava namirnica tjedna: Slanutak

SLANUTAK je mahunarka slična sušenom zrnu graha. Odličan je nadomjestak za meso, pa ga često konzumiraju vegetarijanci. Ima izuzetno bogatu energetsku vrijednost, a u 100 grama ima svega 364 kcal. Bogat je i vitaminima i mineralima. U mnogim zemljama smatra se ljekovitim jer povećava razinu željeza i kalcija, poboljšava rad slezene i djeluje dijuretički. Osim što je zdrav slanutak je dostupan tokom cijele godine i uopće nije skup!

Kada smo spoznali koliko je ova namirnica korisna, morali smo vam dokazati da je ukusna stoga smo sa vama odlučili podijeliti recept za salatu od slanutka .

Potrebno ti je:

 oko 200 grama skuhanog slanutka
 crveni luk
 suha rajčica (ako nemate suhu rajčicu ubacite svježu)
 feta sir
 peršin
 maslinovo ulje
 češnjak
 sol 
 papar

Priprema:

U zdjelu s kuhanim slanutkom dodajte nasjeckani luk, feta sir, suhe ili svježe rajčice. U drugoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, peršin sol i papar a možete dodati i limunovog soka kako bi salata davala osjećaj svježine. S tom smjesom prelijte salatu i ostavite na neko vrijeme u hladnjaku. Umjesto peršina ovoj salati možete dodati matovilac ili rikolu, a ako imate pri ruci u nju ubacite i nekoliko maslina. Ako želite da salata bude malo žešćeg okusa, dodajte u nju mrvicu čilija.

Zbog toga što je slanutak jako zasitna namirnica ova salata može nadomjestiti kompletan obrok. Dobar vam i zdrav tek!