Žene s ovakvim grudima imaju dvostruko veće šanse za dobivanje raka

Foto: Instagram

IMATE li vi ovakve grudi?

Nova istraživanja pokazuju kako "guste" ženske grudi, kod pripadnica ljepšeg spola, povećavaju rizik za razvijanje raka dojke.
 
Radi se o grudima koje ne sadrže puno masnog tkiva, a žene koje imaju upravo takve grudi, prema znanstvenicima imaju dva puta veće šanse da dobiju rak. Kako nadalje ističu, gusto tkivo otežava da se ćelije raka uoče mamografijom.
 
Do ovih rezultata se došlo nakon što su pregledani liječnički kartoni čak 18 tisuća žena, kojima je dijagnosticiran rak dojke. Zatim je pregledano njih još 184 tisuće, žena istih godina, ali bez ikakvih simptoma ove bolesti. Sve žene potom su svrstane u jednu od sljedeće 4 kategorije: s potpuno masnim grudima, uglavnom masnim, umjereno gustim te pretežno gustim grudima.
 
Tako je izračunato da je čak 39 posto slučajeva raka dojke, prije menopauze, moglo biti spriječeno da su žene imale manje gusto tkivo. Rezultati su bili isti za nešto više od četvrtine žena, oboljelih nakon menopauze.
 
"Podaci pokazuju kako je gustoća dojki jak i zajednički faktor rizika za dobivanje raka", otkrivaju stručnjaci.
 
Za razliku od masti, koja je transparentna pri skeniranju grudi, gusto tkivo je čvrsto te tako otežava da se vidi kroz njega. Kada dobijete na težini, grudima dodajete masno tkivo i tada su one manje guste, ali onda višak kilograma predstavlja svojevrsni rizik.
 
Procjenjuje se da oko 60 posto mlađih i malo manje od 50 posto starijih žena ima ovakve grudi.
 
Neka vam vaše zdravlje uvijek bude na prvom mjestu pa se za provjeravanje gustoće te dobivanje dodatnih savjeta posavjetujte s doktorom.