Apple otkrio datume za WWDC 2024. Hoće li umjetna inteligencija biti zvijezda showa?

Foto: Apple

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZABILJEŽITE 10. lipnja u svojim kalendarima jer bismo tada mogli saznati kako Apple namjerava koristiti umjetnu inteligenciju u svojim proizvodima.

Tvrtka je najavila da će se ovogodišnja Svjetska konferencija programera, poznata kao WWDC, održati od 10. do 14. lipnja.

WWDC je tradicionalno poznat kao događaj na kojem Apple predstavlja sljedeće velike verzije svojih operativnih sustava. Prošlogodišnje izdanje, primjerice, donijelo je Vision Pro, prvu značajnu hardversku inovaciju tvrtke još od lansiranja Apple Watcha 2015. No Vision Pro nije bio jedina vijest s WWDC-a 2023. Apple je također otkrio osvježene modele za Mac Pro, Mac Studio i MacBook Air, svi opremljeni M2 sustavom na čipu (SoC).

Ove godine se očekuje da će demo verzije iOS-a 18, iPadOS-a 18, macOS-a 15, WatchOS-a 11, tvOS-a 18 i VisionOS-a 2.0 biti u fokusu.

Susan Prescott, Appleova potpredsjednica za odnose s razvojnim programerima, izjavila je: "Tako smo uzbuđeni što se povezujemo s programerima iz cijelog svijeta na izvanrednom tjednu tehnologije i zajednice na WWDC24. WWDC je usmjeren na dijeljenje novih ideja i pružanje inovativnih alata i resursa našim nevjerojatnim programerima, koji će im pomoći da naprave nešto još divnije."

Navodno rade na razvoju vlastite interne AI tehnologije

Međutim, ovogodišnji WWDC obećava nešto dodatno - naglasak na Appleovim naporima u razvoju umjetne inteligencije. Dok su konkurentske tvrtke poput OpenAI-ja, Microsofta i Googlea već integrirale generativni AI u svoje proizvode, čini se da Apple zaostaje u ovom novom području.

Da bi nadoknadili zaostatak, u tvrtki navodno rade na razvoju vlastite interne AI tehnologije, koju bi implementirali u sljedeću generaciju iPhonea i druge proizvode. Na WWDC-u možemo očekivati da će Apple predstaviti poboljšanja temeljena na umjetnoj inteligenciji za usluge poput Apple Musica, kao i dugo očekivano osvježenje za Siri.

Apple je također navodno istraživao mogućnost partnerstva s vanjskim suradnicima, uključujući potencijalno udruživanje s Googleom kako bi na iPhone donio značajke AI-ja koje pokreće Gemini. 

Pročitajte više