Doznali smo sve o Zdravom pinklecu, internet trgovini koja dostavlja zdrave namirnice

Foto: Luka Šangulin/INDEX/Mladen Šarić/zdravipinklec.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZDRAVI pinklec bavi se proizvodnjom i dostavom zdrave hrane na kućni prag. Razgovarali smo s Anom Balić, njegovom osnivačicom, koja nam je otkrila da je na ideju došla pri jednom kasnovečernjem povratku s posla, dok je obavljala brzinsku kupnju jer ranije, naprosto, nije stigla. Željela je ljudima poput sebe omogućiti dostavu zdravih namirnica u vrijeme koje im najbolje odgovara. 

Zdravi pinklec sada već posluje deset godina, od 2013. godine, a Ana nam je otkrila sve o počecima, poslovanju, ali i koji su proizvodi iz ponude, po njenom mišljenju, obavezni za isprobavanje. 

Otkuda ideja da pokrenete Zdravi pinklec? 

Pri povratku s posla sam imala običaj stati u dućan koji je tada radio do ponoći pa bih brzinski obavila kupovinu od ponuđenih ostataka. 

I svaki put bih:

1. primijetila iste ljude koji, jednako kao i ja, pokušavaju nešto odabrati, a nemaju baš veliki izbor

2. shvatila da ja tu kupujem nešto nedefiniranog porijekla, dok moji roditelji donose svaki tjedan svježe povrće i ja ga nisam u stanju iskoristiti.

Spoznaja da postoje ljudi poput mene, koji rade cijeli dan i ne stignu na tržnicu niti imaju nekog svog tko im može donijeti provjerene namirnice, potaknula me da počnem razmišljati o dostavi provjerenih, domaćih, kvalitetnih namirnica na kućni prag u vrijeme kada to ljudima najbolje odgovara.

OPG partner Zdravog pinkleca

Kome je namijenjena trgovina Zdravi pinklec?

Svima koji žele kvalitetne i provjerene namirnice, koji su ekološki osviješteni, nemaju vremena za odlazak po namirnice jer im radni dan završava u 20 sati te onima koji podržavaju domaće proizvođače. 

Što sve imate u ponudi?

Bolje da napišem što nije u ponudi jer se ponuda tijekom ovih 10 godina toliko povećala i proširila da, osim svježeg povrća i voća, imamo i prerađevine, zdrave grickalice, namaze, ulja, jaja, mliječne proizvode, tjestenine, mlince, smrznute proizvode, čajeve, sokove, dodatke prehrani, kao i alkohol i kućanske uređaje, poput blendera, sokovnika i dehidratora. 

OPG partner Zdravog pinkleca

Jesu li proizvodi koje nudite eko, organski, špricani/nešpricani?

95% proizvoda koje imamo su s ekocertifikatom jer je meni to bitno. Ovih preostalih 5% se odnosi na proizvođače za koje znamo kako rade i spremni smo ponuditi našim kupcima njihove proizvode jer znamo koliko ljubavi ulažu u njih.

Paprika babura

Kako funkcionira proces narudžbe, dostave, ako nam možete ukratko opisati? Postoje li određeni dani kada ide dostava i sl.?

Proces je takav da se nedjeljom navečer ljudima na mailing listi pošalje newsletter u kojem su navedeni svi proizvodi, aktualni za naredni tjedan, odnosno za narudžbu. Utorkom ide podsjetnik, a rok za narudžbu je utorak navečer, što ponekad zna biti vrlo klizno, pa ispadne i srijeda.

Narudžbe se potom obrađuju i sve se naručuje taj tjedan za dostave jer nam je u interesu da namirnice koje trebaju biti svježe zaista takve i budu. Dostave su tijekom četvrtka i petka. 

Naravno, postoje neki artikli i namirnice, poput prerađevina, meda, čajeva, grickalica i sl., koje se mogu isporučiti i tijekom preostalih dana jer ne ovise o tome da budu svježe ubrane i dostavljene u roku od 24 sata.

Raštika

Kakva je povratna informacija kupaca ako ju imate?

Komunikacija s kupcima i odnos koji se gradi su nam iznimno važni. Danas postoji jako puno dostava, pa naš dolazak na vrata više nije neka ekskluziva. No, kako radimo već deset godina, imamo i stalne kupce s kojima se razvio odnos, koji više nije samo na razini "dobar dan - izvolite - doviđenja", nego su u međuvremenu dobili djecu, daju nam svoju šifru za ulaz u kuću, traže savjet za pripremu određenih namirnica ili jednostavno žele da ostanemo na čašici (što razgovora, što nečeg konkretnog :)).

Šjora pomidora, rajčica

Postoje li možda neki proizvodi koje imate u ponudi i za koje mislite da bi ih svatko trebao isprobati?

Oooo, da, svakako. Mikrozelenje, orašidi suho pečeni, bezglutenska mješavina za kruh i pizzu, zagorski mlinci, ocat od aronije i bučino ulje su definitivno must.

Aronija ocat
Bezglutenska mješavina za kruh i pizzu

Koji su vam planovi za budućnost?

U čast postojanja već 10 godina, želja nam je da i dalje budemo pouzdana i čvrsta veza između krajnjeg kupca i proizvođača. Bez obzira na sve načine na koje se povezuju proizvođači i kupci, još uvijek postoji puno proizvođača koji rade predivne proizvode, no teško pronalaze put do kupaca jer ne stignu i proizvoditi i distribuirati i baviti se marketingom.

Mi smo taj most između proizvođača i kupca i plan nam je jačati tu sponu. Dodatno, uvidjeli smo potrebu za kontinuiranim stvaranjem edukativnog i kreativnog sadržaja. Kao ekstenzija za taj dio, od prošle godine postoji i udruga Zdravi pinklec. Cilj je kroz radionice i edukacije raditi na osvještavanju zdravih navika, prehrane, održivog razvoja, jednako kao i rada na sebi.

U tom smislu je i nastao izraz #zdravipinkleczazdraviživot jer zdravi život nije samo hrana nego i briga o sebi kroz čitanje, kuhanje, meditaciju, zabavu i učenje. Generalno, ideja smo puni kao jedan od naših slogana na društvenim mrežama #punpinklec i plan nam je da rastemo i postojimo još dugi niz godina.

Više o Zdravom pinklecu možete vidjeti ovdje

Pročitajte više