Evo kako da odaberete pravi miris za sebe, prema parfumeru

Foto: Shutterstock/fabuspot.com/sve.hr/dm.hr/franciskurkdjian.com/byredo.com/ bykilian.com/dior.com/carolinaherrera.com/chanel.com/maisonmargiela.com/ prada.com/sephora.fr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAČIN na koji se odijevate može otkriti mnogo o vašoj osobnosti, kao i vaša frizura, ali i miris koji nosite. Drugima je vaš prepoznatljivi miris podsvjestan način na koji će vas pamtiti i kako će vas doživljavati. 

Odabir vlastitog prepoznatljivog mirisa može potrajati, osobito s obzirom na tisuće opcija na tržištu. Ako više volite imati jedan ili dva prepoznatljiva mirisa kojima ćete se uvijek iznova vraćati, umjesto da igrate mirisni rulet svaki dan, InStyle je uz pomoć stručnjaka sastavio vodič.

Počnite s obiteljima mirisa

"Razumijevanje obitelji mirisa jednako je kao razumijevanje žanrova u glazbi", kaže David Moltz, suosnivač D.S. & Durga. "Želite znati razliku između hip-hopa i baroka kada slušate nešto - lijepo je znati što je cvjetno, svježe, drvenasto itd."

Neki se parfemi miješaju u više od jedne obitelji mirisa, ali saznanje kojim notama težite može brzo suziti vašu potragu za prepoznatljivim parfemom. Cvjetni su mirisi obično ženstveniji i zreliji, začinski mirisi topliji i zavodljivi, drvenasti mirisi često su zemljani i muževni, a svježi parfemi često su citrusni i laganiji.

Gucci Bloom Intense, 30 ml, 91 € (685.64 kn)

Naravno, svaki parfem na jedinstven način spaja note i akorde, pa iako miris može imati drvenu gornju notu, može sadržavati i voćne sastojke za mirisni koktel, ali saznanje koja sveobuhvatna obitelj mirisa vam se sviđa prvi je korak prema pronalasku vašeg prepoznatljivog mirisa.

Glavne grupe mirisa:

  • Svježa – citrusno, voćno, zeleno, vodeno
  • Drvena – šume, mahovinaste šume, suhe šume, aromatične
  • Orijentalna – nježno-istočnjački, istočnjački, drvenasto-istočnjački
  • Cvjetna – cvjetni, nježno-cvjetni, cvjetno-orijentalni

Razmotrite trendove, ali nastavite s oprezom

Palo santo je doživio veliki trenutak prije nekoliko godina, a zeleni čaj počinje se probijati u trenutne mirise. Kao i s modom, trendovi dolaze i odlaze, pa razmislite o tome kada kupujete mirise. "Trendovi su koristan pokazatelj onoga što se događa, ali kao i bilo što drugo dok učite ono što želite, naučite vjerovati svojim instinktima", ponavlja Moltz.

Hollister Festival Nite for Him, 30 ml, 26.28 € (198.01 kn)

Isto vrijedi i za kultne klasike. Iako smo svi voljeli Dolce & Gabbana's Light Blue i svi na TikToku su ludi za Bacarrat's Rouge 540, ne dopustite da vam hype pomuti prosudbu. Iako su ovi provjereni mirisi izdržali test vremena i nastavit će vladati, postoji još mnogo opcija koje treba otkriti.

Provedite vrijeme s mirisom

Parfemi na svima mirišu drugačije, zahvaljujući našoj jedinstvenoj kemiji kože, tako da to kako miriše na papiru za uzorke ne znači nužno kako će se taložiti na vašoj koži. Prije nego što kupite parfem u punoj veličini, upotrijebite tester ili bočicu putne veličine i družite se s mirisom tjedan ili dva.

Bee Shapiro, osnivačica ELLIS Brooklyn, ističe da se naša kemija može mijenjati iz dana u dan. "Uzorkovanje bi trebalo biti ključni dio iskustva, pa probajte nekoliko mirisa i onda odlučite", kaže ona. "Dopustite sebi malo živjeti s novim mirisom prije nego što donesete sud."

"Setovi uzoraka izvrstan su način za otkrivanje više parfema", predlaže Moltz. Oni su također odličan način da iskusite nekoliko mirisa nekoliko dana prije nego što se odlučite na kupnju.

Razmislite kako se želite osjećati sa svojim prepoznatljivim mirisom

Želite li ispasti razigrani? Želite li se osjećati seksi? Razmislite o ovome dok naizmjence njušite između mirisa akorda kože i božura prije nego što se odlučite za jedan. "Kada poprskate miris, trebali biste osjetiti ne samo da je ovaj miris ono što jeste već i ono što želite biti", kaže Shapiro.

Vodite računa koliko dugo želite da traje

Kada pregledavate ponudu drogerija i parfumerija i naletite na parfemske, toaletne vode i još mnogo toga, važno je znati razliku prije nego što odete do blagajne. Ovi nazivi aludiraju na koncentraciju mirisa, koja ide ruku pod ruku s njegovom dugotrajnošću i maloprodajnom cijenom.

Eau fraiche ima između jedan i tri posto koncentriranog parfemskog ulja i općenito traje manje od sat vremena. Kolonjska voda ima između dva i šest posto ulja i traje do dva sata. Toaletna voda može imati između pet i 15 posto ulja i traje otprilike tri sata.

Eau de parfum, za koji Moltz kaže da je standardna jačina parfema, sadrži 15 do 20 posto ulja i traje između pet i osam sati. Konačno, tu je čisti parfem, koji ima između 15 i 40 posto ulja i može trajati do 24 sata.


Preporuke za prepoznatljivi miris

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540

Baccarat Rouge 540 Eau de Parfum, 35 ml, 150 € (1130.17 kn)

Ako želite nositi cvjetni miris začinjen primjesama slatkog jantara, onda bi Baccarat Rouge mogao biti prava stvar za vas. BR 540 polako postaje najpopularniji miris na svijetu unutar mirisne zajednice, ali s njim se možete izdvojiti iz mase jer mirisi na svima mirišu drugačije.

Byredo Gypsy Water Eau de Parfum

Byredo Gypsy Water Eau de Parfum, 50 ml, 155 € (1167.85 kn)

Ovaj miris je osebujan, ujedno je i drvenast i začinski zahvaljujući osnovnim notama vanilije, sandalovine i jantara. Odličan je kroz cijelu godinu.

Can't Stop Loving You By Kilian

Can't Stop Loving You By Kilian Eaud de Parfum, 50 ml, 235 € (1770.61 kn)

Ovaj cvjetni miris otvara se cvijetom naranče, uz Paradisone, eterični spoj jasmina. Srce mu je nevjerojatno nježno, sadrži med iz Provanse za slastan francuski dodir. Apsolut vanilije s Madagaskara daje dvostruko gurmanski poticaj užitku, dok note hrastove mahovine donose zemljani intenzitet. Ekstrakt tamjana iz Somalije daje senzualnost, volumen i beskrajnu tajanstvenost.

Miss Dior Eau de Parfum

Miss Dior Eau de Parfum, 30 ml, 62 € (467.14 kn)

Cvjetni miris lansiran 2021. godine koji otkriva ženstvenost senzualnog cvijeća. U gornjim notama ima iris, božur i đurđicu, srednje note su marelica, ruža i breskva, a bazne vanilija, mošus, mahune tonke, benzoin i sandalovina. 

Carolina Herrera Good Girl Eau de Parfum

Carolina Herrera Good Girl Eau de Parfum, 30 ml, 73.80 € (556.05 kn)

Zavodljiv parfem koji u sebi ima tragove kave i kakaa. Idealan večernji miris kao i onaj za izlaske.

Armaf Club de Nuit Intense Man

Armaf Club de Nuit Intense Man edt, 105 ml, 39.90 € (300.63 kn)

Ovaj miris će vam vjerojatno donijeti najviše pozitivnih komplimenata od bilo kojeg od vaših mirisa. Ujedno je i jedan od najboljih duplića za Creed Aventus

Bleu De Chánel Eau de Parfum

Bleu De Chánel Eau de Parfum, 50 ml, 99 € (745.92 kn)

Klasika. Citrusan i drvenast, s prizvukom istočnjačkih nota. Svestran s dojmom prestižne kvalitete, što ga čini jednim od najboljih mirisa vrijednih kupnje.

Maison Margiela Replica, At The Barber’s Eau de Toilette

Replica at the Barber's eau de toilette, 100 ml, 115 € (866.47 kn)

Muževan i otmjen. Idealan za one koji žele čisti, bezvremenski miris koji je inspiriran starinom. Uz note bosiljka, lavande, tonke i bijelog mošusa, At The Barber’s evocira svježu čistoću svježeg brijanja i nostalgične mirise klasične brijačnice.

Giorgio Armani Acqua di Gio Eau de Toilette

Giorgio Armani Acqua di Gio Eau de Toilette, 50 ml, cijena na popustu je 61.50 € (463.37 kn)

Izdan 1996., ovaj klasični miris inspiriran oceanom izdržao je test vremena s razlogom. Zemljani miris je idealan svakodnevni miris, kombinirajući mošus, bergamot, neroli, ružmarin i pačuli za svježi završetak.

Prada Luna Rossa Ocean Eau de Toilette

Prada Luna Rossa Ocean Eau de Toilette, 50 ml, 78.72 € (593.12 kn)

Ocean nastavlja uspjeh koji je Prada doživjela sa svojom linijom Luna Rossa. Radi se o svježem i vodenom mirisu s notama bergamota, vetivera i irisa. 

>> Harper's Bazaar: Ovo su najbolji brendovi parfema
>> Već od 14 eura: Ovo su najbolji ljetni mirisi za muškarce
>> Svi su poludjeli za parfemima s notama pistacije. Evo koji su najljepši
>> Ovi Zara parfemi duplići su dizajnerskih mirisa, a koštaju značajno manje

Pročitajte više