Evo koliko često trebate mijenjati jastuk

Foto: Shutterstock/emmezeta.hr/reserved.com/hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TEŠKO da postoji išta bolje od dobrog sna. No, ako se svako jutro budite iscrpljeni s bolnim vratom, možda vam treba novi jastuk. Dok mijenjate plahte i poplune svakih nekoliko godina, jastuci često mogu biti zanemareni. Evo koliko dugo jastuci traju i koliko ih često trebate zamijeniti te kako da im produžite vijek trajanja.

Koliko dugo može trajati jastuk?

Judith Palmer, direktorica proizvoda i unaprjeđenja prodaje za jastuke u tvrtki Purple, kaže da jastuci u prosjeku traju dvije godine. Međutim, vijek trajanja jastuka ovisi o nekoliko čimbenika i o tome koliko često se koriste. Na primjer, jastuk na kojem spavate svaku noć vjerojatno će trebati zamijeniti prije nego jastuk koji koristite povremeno.

Sally Topcuoglu, osnivačica tvrtke Jonela, za Real Simple je rekla: "Visokokvalitetan jastuk, uz pravilnu njegu, može trajati godinama. Vrsta punjenja u jastuku također je važna. Jastuci punjeni vlaknima obično se brzo spljošte, dok oni s punjenjem poput gela duže mogu zadržati oblik i potporu."

"Ako miriše tako da mislite da se više ne može čistiti, ako se pjena raspada ili je grudast, to bi mogli biti znakovi da je vrijeme za ulaganje u novi jastuk", rekla je Palmer. 

Jedan očiti znak da je vrijeme za zamjenu jastuka je kada se više ne vraća u svoj izvorni oblik kad se preklopi na pola i stisne. "To ukazuje na to da je jastuk nakupio težinu od masnoća kože, znoja i drugih nečistoća tijekom vremena", kaže Topcuoglu.

Kako održavati jastuk?

Ako trebate osvježiti jastuk, Topcuoglu predlaže da ga stavite u sušilicu na visokoj temperaturi na otprilike 20 minuta: "Ako to ne riješi problem, možda je vrijeme za zamjenu."

Kako biste produžili vijek trajanja svojih jastuka, pazite da se pridržavate uputa proizvođača za specifične upute o njezi jer postoji mnogo različitih vrsta jastuka. Osim toga, pravilan odabir jastučnice također će pomoći da vaš jastuk duže traje.

Topcuoglu preporučuje pranje jastuka svakih nekoliko mjeseci kako biste ih održali čistima i svježima. "Dodavanje malo sredstva za uklanjanje mrlja u sredinu jastuka prije pranja može pomoći u rješavanju upornih mrlja." Također preporučuje izlaganje svježe opranih jastuka suncu kako bi ih osvježila.

U nastavku smo izdvojili nekoliko različitih jastuka i jastučnica.

Jastuk Gold s punjenjem od nano silikoniziranih vlakana, Emmezeta, 23.89 eura
Anatomski jastuk, Emmezeta, 12.99 eura
Šarena jastučnica, Reserved, 12.99 eura
Pamučna jastučnica, više boja, H&M, 14.99 eura
Jastučnica od egipatskog pamuka, H&M, 19.99 eura

Pročitajte više