Goodreads proglasio najbolje knjige 2022. godine

Foto: Shutterstock/Promo/ljevak.hr/amazon.de/stilus-knjiga.hr/znanje.hr/skolskaknjiga.hr/planetopija.hr/hocuknjigu.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GOODREADS Choice Awards godišnji je program dodjele nagrada, prvi put pokrenut na Goodreadsu 2009. godine. Pobjednike određuju čitatelji koji glasaju o knjigama koje je Goodreads nominirao ili knjigama po vlastitom izboru, izdanim u određenoj godini. Većina knjiga koje Goodreads nominira je od provjerenih Goodreads autora. 

Upravo su objavljeni pobjednici 14. po redu Goodreads Choice Awardsa, a ove su knjige dobile najviše glasova od strane čitatelja u određenim kategorijama.  

Najbolja fikcija: Sutra, i sutra, i sutra, Gabrielle Zevin

Cijena i gdje se može kupiti: 180.07 kn (23.90 €), Knjižara Ljevak

U kategoriji fikcije pobijedila je knjiga Sutra, i sutra, i sutra, autorice Gabrielle Zevin s 90.971 glasom. 

Autorica Gabrielle Zevin donijela je novu vrstu ljubavne priče u svijet svojim univerzalno cijenjenim romanom o životu, ljubavi, slavi, neuspjehu i dizajnu videoigara. Sutra je također odabrana kao knjiga godine urednika Amazonovih knjiga, a po njoj će biti i napravljen film. Naime, Zevin trenutno radi na scenariju. 

O čemu se u knjizi radi

Sam i Sadie upoznaju se u bolnici 1987. Sadie posjećuje sestru, a Sam se oporavlja od automobilske nesreće. Dani i mjeseci sporo prolaze, no u zajedničkom igranju igrica pronalaze sreću, bijeg, žestoku konkurenciju i posebno prijateljstvo. Prijateljstvo ipak biva naprasno prekinuto i djeca se vraćaju u svakodnevicu.

Susret na postaji podzemne željeznice, osam godina kasnije, vraća ih u djetinjstvo i uskoro započinju raditi ono što vole - zajednički stvarati virtualne svjetove. Suradnja ih pretvara u superzvijezde i svijet preko noći postaje njihov. No, to ih ne može zaštititi od svega što život donosi.


Najbolji misterij i triler: Sobarica, Nita Prose

Cijena i gdje se može kupiti: 116.10 kn (15.41 €), Stilus

U kategoriji misterija i trilera pobijedila je knjiga Sobarica sa 78.403 glasova. 

Autorica iz Toronta Nita Prose osvojila je svoju prvu nagradu Goodreads Choice Awardsa debitantskim romanom, klasičnom misterijom koja se tiče bogatih mrtvih ljudi i hotelskog sanitarnog protokola. Sobarica je ujedno i bestseler broj jedan prema New York Timesu, po kojem se snima i holivudska ekranizacija. Navodno se Florence Pugh razmatra za glavnu ulogu.

O čemu se u knjizi radi

Molly Gray navikla je biti nevidljiva, skrivena od tuđih pogleda. Čak i njezin posao sobarice u luksuznom hotelu zahtijeva da bude nevidljiva. Ona je samo sobarica - zašto bi je itko trebao primijetiti? Njezino je da čisti, radi i ignorira sve ekscentričnosti i tajne gostiju. U svom poslu, njegovoj rutini i strogo propisanim pravilima, dvadesetpetogodišnja Molly svejedno neizmjerno uživa.

Ali njezin se život preokrene naopačke kad otkrije mrtvo tijelo ozloglašena gosta, Charlesa Blacka. To nije nered koji može lako počistiti. Molly stoga kreće u potragu za istinom, slijedeći tragove o kojima se šapuće u hodnicima Hotela Regency Grand.


Najbolja povijesna fikcija: Carrie Soto Is Back, Taylor Jenkins Reid 

Cijena i gdje se može kupiti: 129 kn (17.12 €), Znanje

U kategoriji povijesne fikcije pobjedu je odnijela knjiga Carrie Soto Is Back autorice Taylor Jenkins Reid sa 100.745 glasova. 

Moglo bi se reći da je autorica redovna pobjednica u kategoriji povijesne fikcije s obzirom na to da je prošle godine pobijedila s knjigom Malibu Rising, a 2019. godine s Daisy Jones and the Six. 

O čemu se u knjizi radi

U trenutku kada se Carrie Soto povlači iz tenisa, ona je najbolja igračica koju je svijet ikada vidio. Srušila je sve rekorde i osvojila dvadeset slamova. Žrtvovala je gotovo sve kako bi postala najbolja, s ocem kao trenerom. Ali šest godina nakon umirovljenja, Carrie sjedi na tribinama US Opena i gleda kako joj britanska igračica po imenu Nicki Chan oduzima rekord.

S trideset i sedam godina donosi odluku da prekine mirovinu i uz oca kao trenera pokuša vratiti svoj rekord i poraziti mladu suparnicu. 


Najbolja fantazija: House of Sky and Breath, Sarah J. Maas

Cijena i gdje se može kupiti: 149 kn (19.78 €), Znanje

U ovoj kategoriji sa 105.718 glasova pobijedila je knjiga House of Sky and Breath autorice Sarah J. Maas.

Kraljica fantazije Sarah J. Maas preuzima svoju sedmu nagradu Goodreads Choice i svoju treću uzastopnu u ovoj kategoriji. Fun fact: Maas je počela pisati svoj prvi roman sa 16 godina.

O čemu se u knjizi radi

Bryce Quinlan i Hunt Athalar pokušavaju se vratiti u normalu - možda su spasili Crescent City, ali s toliko preokreta u njihovim životima u posljednje vrijeme sada žele iskoristiti priliku za opuštanje. Asteri su do sada održali riječ, ostavljajući Brycea i Hunta na miru, ali s pobunjenicima koji otimaju moć Asteria, prijetnja raste.

Dok Bryce, Hunt i njihovi prijatelji bivaju uvučeni u planove pobunjenika, izbor postaje jasan: šutjeti dok su drugi potlačeni ili se boriti za ono što je ispravno. U ovom seksi, akcijom prepunom nastavku bestselera broj 1 House of Earth and Blood, Sarah J. Maas plete zadivljujuću priču o svijetu koji će eksplodirati i ljudima koji će učiniti sve da ga spase.


Najbolja romansa: Čitam te kao knjigu, Emily Henry

Cijena i gdje se može kupiti: 128 kn (16.99 €), Školska knjiga

U kategoriji najbolje romanse sa 175.857 glasova pobijedila je knjiga Čitam te kao knjigu autorice Emily Henry. Henry je ovo druga nagrada u ovoj kategoriji, osvojila ju je i prošle godine.

O čemu se u knjizi radi

Nora Stephens je književna agentica koja se može pohvaliti opsesivnim čitanjem rukopisa, ali sama teško da utjelovljuje modernu književnu heroinu iz maloga grada koja s muškarcem svojih snova uživa u zalasku sunca. Ona je osoba iz velikoga grada. Ne ona koja upozna zgodnog farmera. Ona druga, koju muškarac napušta radi šarmantne, skromne djevojke.

Uštogljena, uvijek sređena, savršeno istrenirana. Jedine osobe koje je doživljavaju kao heroinu njezini su klijenti, za koje je dostupna u svako doba dana i noći, i njezina voljena sestra Libby. Upravo će na Libbyjinu zamolbu Nora provesti kolovoz u malom mjestu Sunshine Falls u Sjevernoj Karolini.

Trudna Libby očajnički se nada kako će to mjestašce transformirati njenu karijerom obuzetu sestru, ali umjesto piknika na livadi i romantičnih sastanaka s atraktivnim lokalnim liječnikom, Nora neprestano nalijeće na Charlieja Lastru, književnog urednika kojeg poznaje još iz New Yorka. To bi i zvučalo slatko da nema činjenice kako su se u prošlosti Nora i Charlie već susreli i to, u najmanju ruku, nije dobro prošlo...


Najbolja znanstvena fantastika: Sea of Tranquility, Emily St. John Mandel 

Cijena i gdje se može kupiti: 145 kn (19.24 €), Znanje

U kategoriji najbolje znanstvene fantastike s 59.920 glasova pobjedu je odnijela knjiga Sea of Tranquility, autorice Emily St. John Mandel. Ovo joj je prva nagrada koju je osvojila na Goodreads stranici. 

O čemu se u knjizi radi

Godine 1912. osamnaestogodišnji Edwin St. Andrew prelazi Atlantik, prognan iz engleskog pristojnog društva. U Britanskoj Kolumbiji ulazi u šumu, očaran ljepotom kanadske divljine, i na djelić sekunde sve je u tami, a zvukovi violine neprirodno odjekuju zrakom. Iskustvo ga šokira do srži.

Dva stoljeća kasnije Olive Llewelyn, poznata spisateljica, putuje po cijeloj Zemlji, daleko od svog doma u koloniji na drugom mjesecu. Unutar teksta njezina bestselera nalazi se čudan odlomak: čovjek svira svoju violinu u odjekujućem hodniku terminala za zračne brodove dok se drveće šume uzdiže oko njega.

Kad je Gaspery-Jacques Roberts, detektiv u crnom Noćnom gradu, angažiran da istraži anomaliju u vremenu, on otkriva niz promijenjenih života: prognanog sina aristokrata dovedenog do ludila, pisca zarobljenog daleko od kuće kad pandemija pustoši Zemlju i prijatelja iz djetinjstva iz Noćnog grada koji je, kao i sam Gaspery, nazreo priliku da učini nešto izvanredno što će poremetiti vremensku liniju svemira.

Roman istražuje ideju paralelnih svjetova i mogućnosti, uz to se i poigrava samom linijom po kojoj vrijeme treba teći. 


Najbolji horor: Hidden Pictures, Jason Rekulak

Cijena i gdje se može kupiti: od 83.48 kn (11.08 €), Amazon

U kategoriji najboljeg horora s 35.457 glasova nagradu je odnijela knjiga Hidden Pictures autora Jasona Rekulaka. Ovo je prva nagrada Goodreads Choice za Rekulaka.

O čemu se u knjizi radi

Mallory je presretna što ima novi posao čuvanja prekrasnog četverogodišnjaka Teddyja. Trijezna je već godinu i pol dana i sigurna je da će joj nova uloga dadilje u bogatom predgrađu pomoći da ostane čista.

Sve dok Teddy ne počne crtati uznemirujuće slike svoje imaginarne prijateljice Anye. Mallory i Teddyjevim roditeljima sasvim je jasno da je žena koju Teddy crta na svojim slikama mrtva. Teddyjeve su bojice oduzete, a papir zaključan. Ali crteži nekako nastavljaju dolaziti pričajući zastrašujuću priču o ubijenoj ženi... i postaju sve sofisticiraniji. Ali ako Teddy više ne crta slike, tko to radi? I što pokušava reći Mallory o njezinom novom domu?


Najbolja humoristična knjiga: The Office BFFs: Tales of The Office from Two Best Friends Who Were There, Jenna Fischer, Angela Kinsey

Cijena i gdje se može kupiti: 165.68 kn (21.99 €), Amazon

S 37.551 glasom u kategoriji najbolje humoristične knjige pobjedu je odnio naslov The Office BFFs: Tales of 'The Office' from Two Best Friends Who Where There. Ovi dvostruki memoari, koji su utjelovili događanja iza scene američke verzije TV serije Ured, osvojili su ogromno čitateljstvo svojom duhovitošću i toplinom.

O čemu se u knjizi radi

Jenna Fischer, koja je glumila Pam u NBC-jevom velikom hitu, i Angela Kinsey, koja je bila Angela, podijelile su svu dramu iza kulisa serije u ovoj knjizi.

Sadrži mnoge od njihovih nikad prije viđenih fotografija te su u knjizi podijelile sve, od toga kako je to izgledalo u ranim danima dok se serija borila da postane popularna, do hodanja po prvom crvenom tepihu plus ekskluzivne priče o snimanju prekretnica u epizodama i kako su se njihovi životi promijenili kad su postale mame.


Najbolja publicistika: Atlas of the Heart, Brené Brown

Cijena i gdje se može kupiti: 219 kn (29.07 €), Znanje

U kategoriji publicistike s 34.200 glasova pobjedu je odnijela knjiga Atlas of the Heart autorice Brené Brown.

O čemu se u knjizi radi

Atlas srca vodi čitatelje na putovanje kroz 87 emocija i iskustava koji definiraju što znači biti čovjek. Dok mapira potrebne vještine i postavlja djelotvoran okvir za smislenu vezu, daje jezik i alate za pristup svemiru novih izbora i drugih prilika.

Tijekom posljednja dva desetljeća, Brownino opsežno istraživanje iskustava koja nas čine onim što jesmo oblikovalo je kulturni razgovor i pomoglo definirati što znači biti hrabar u životu. Atlas of the Heart oslanja se na ovo istraživanje, kao i na Brownove jedinstvene vještine kao istraživača i pripovjedača, da bi postavio neprocjenjiv okvir koji daje moć razumijevanja, smisla i izbora.


Najbolji memoar i autobiografija: I'm Glad My Mom Died, Jennette McCurdy

Cijena i gdje se može kupiti: 183 kn (24.29 €), Amazon

Ova knjiga dobila je čak 202.606 glasova u kategoriji memoara i autobiografija. Knjiga je postigla ogroman uspjeh, s više od pola milijuna čitanja na Goodreadsu i nevjerojatnom pobjedom na glasanju u ovogodišnjoj kategoriji memoara. 

O čemu se u knjizi radi

Srceparajući i urnebesni memoari zvijezde iCarly i Sam & Cat, Jennette McCurdy, su o njezinim borbama bivšeg djeteta-glumca, uključujući poremećaje prehrane, ovisnosti i kompliciranom odnosu s majkom, ali i o tome kako je ponovo preuzela kontrolu nad svojim životom.

Jennette McCurdy imala je šest godina kada je otišla na svoju prvu glumačku audiciju. San njezine majke bio je da njezina jedina kći postane zvijezda, a Jennette bi učinila sve da svoju majku usreći. Stoga je pristala na ono što je mama nazivala "ograničenjem kalorija", jedući malo i važući se pet puta dnevno. Izdržavala je opsežne makeovere dok ju je majka korila: "Trepavice su ti nevidljive, u redu? Misliš da Dakota Fanning ne farba svoje?"

Mama ju je čak i tuširala sve do njezine šesnaeste godine, a uz to je Jennette s njom dijelila svoje dnevnike, e-poštu i sav svoj prihod. Ulogom u seriji Nickelodeona pod nazivom iCarly, Jennette je postala slavna. Iako je mama ushićena, šalje e-poruke moderatorima klubova obožavatelja i povezuje se s paparazzima, Jennette je prožeta tjeskobom, sramom i samoprijezirom, koji se manifestiraju u poremećajima prehrane, ovisnosti i niz nezdravih odnosa.

Ti se problemi samo pogoršavaju kada, ubrzo nakon što je uz Arianu Grande preuzela glavnu ulogu u iCarly spinoffu Sam & Cat, njezina majka umre od raka. Nakon što se podvrgla terapiji i prestala glumiti, Jennette je krenula u oporavak i prvi put u životu odlučila što zapravo želi. 


Najbolja povijesna biografija: Bad Gays: A Homosexual History, Huw Lemmey, Ben Mill

Cijena i gdje se može kupiti: od 96.44 kn (12.80 €), Amazon

U kategoriji najbolje povijesti i biografije pobjedu je odnijela knjiga Bad Gays s 22.711 glasova. 

O čemu se u knjizi radi

Bad Gays potkopava pojam gej ikona i queer heroja i postavlja pitanje što možemo naučiti o LGBTQ povijesti, seksualnosti i identitetu kroz njezine negativce. Bazirana na popularnoj podcast seriji, Bad Gays je nestašna varijacija uobičajenog pristupa popularnoj povijesti.


Najbolji grafički roman i strip: Heartstopper, Volume 4, Alice Oseman 

Cijena i gdje se može kupiti: 109 kn (14.47 €), Znanje

S ukupno 138.174 glasa u kategoriji grafičkih romana i stripova pobjedu je odnio naslov Heartstopper, Volume 4. 

O čemu se u knjizi radi

Ljubavna priča dvojice dječaka koja osim o ljubavi, govori i o prijateljstvu, odanosti i mentalnoj bolesti. Charlie nije mislio da bi se Nicku ikada mogao svidjeti, ali sada su službeno u vezi. Charlie se počinje osjećati spremnim izgovoriti te dvije male riječi: Volim te. Nick se osjeća isto, ali ima mnogo toga na umu - od toga da treba svom ocu reći da je gej do činjenice da Charlie možda ima poremećaj prehrane.

Jednako hvaljena adaptacija TV serije sada je na Netflixu.


Najbolja poezija: Call Us What We Carry, Amanda Gorman

Cijena i gdje se može kupiti: 155 kn (20.57 €), Planetopija

U kategoriji poezije pobjedu je odnijela knjiga Call Us What We Carry s 44.813 glasova. 

Autorica, aktivistica i pjesnikinja Amanda Gorman stekla je sljedbenike u cijelom svijetu otkako je izvela svoju pjesmu The Hill We Climb na inauguraciji predsjednika Joea Bidena. Njezina nova zbirka okuplja više od 70 dodatnih pjesama i Gormanova je druga pobjeda zaredom u kategoriji.

U Call Us What We Carry, Gorman istražuje povijest, jezik i identitet kroz maštovit i intiman kolaž. Iskorištavajući kolektivnu tugu zbog globalne pandemije, ovaj lijepo dizajnirani zbornik sadrži pjesme u mnogim inventivnim stilovima i strukturama.


Najbolji debitantski roman: Lekcije iz kemije, Bonnie Garmus

Cijena i gdje se može kupiti: 149 kn (19.78 €), Knjižara Ljevak

Sa 64.107 glasova najboljim debitantskim romanom proglašen je naslov Lekcije iz kemije. 

O čemu se u knjizi radi

Pronicljivi i smiješni prvijenac autorice Bonnie Garmus prati sudbinu briljantne Elizabeth Zott, koja koristi svoj uspjeh kemičarke, a kasnije i nevjerojatne zvijezda kuharskih emisija, da promijeni status quo za žene u represivnoj Americi 1960-ih. Adaptacija Lessons in Chemistry predviđena je za Apple TV+ sljedeće godine, s Brie Larson u glavnoj ulozi.


Najbolja fikcija za mlade: The Final Gambit, Jennifer Lynn Barnes

Cijena i gdje se može kupiti: 79 kn (10.49 €), Hoću knjigu

U kategoriji najbolje fikcije za mlade sa 72.606 glasova pobjedu je odnijela knjiga The Final Gambit. Nakon što je zaradila nominacije sa svoje prethodne dvije knjige, voljena YA misterija Jennifer Lynn Barnes napokon je osvojila pobjedu s ovim trećim i završnim dijelom.

O čemu se u knjizi radi

Da bi naslijedila milijarde, sve što Avery Kylie Grambs mora učiniti je preživjeti još nekoliko tjedana života u Hawthorne Houseu. Paparazzi prate svaki njezin korak. Financijski pritisci rastu. Opasnost je životna činjenica. A jedino što pomaže Avery kroz sve su braća Hawthorne.

Njezin je život isprepleten s njihovim. Ona zna njihove tajne, a oni znaju nju. No dok sat otkucava do trenutka kada će Avery postati najbogatija tinejdžerica na planetu, dolazi nevolja u obliku posjetitelja koji treba njezinu pomoć i čija bi prisutnost u Hawthorne Houseu mogla promijeniti sve. Uskoro postaje jasno da postoji još jedna zagonetka koju treba riješiti, a Avery i braća Hawthorne bivaju uvučeni u opasnu igru ​​protiv nepoznatog i moćnog igrača.


Najbolja fantazija i znanstvena fantastika za mlade: Gallant, V.E. Schwab

Cijena i gdje se može kupiti: 129 kn (17.12 €), Znanje

U ovoj kategoriji pobjedu je odnijela knjiga Gallant s ukupno 40.467 glasova. Ovo je druga osvojena nagrada Goodreads Choice autorice Schwab. Osvojila je nagradu za znanstvenu fantastiku 2018. sa svojim prvim znanstveno-fantastičnim romanom za odrasle, Vengeful.

O čemu se u knjizi radi

Olivia Prior od ranog je djetinjstva odrastala u sirotištu. Uz prošlost je veže samo majčin dnevnik, pun čudnih crteža i nesuvislih rečenica, od kojih je zadnja, koja je upozorava da se ne približava Gallantu, osobito intrigantna. Olivia sanja samo jedno - da jednoga dana ima svoju obitelj. Kada napokon sazna da ju je pronašao ujak i pozvao na obiteljsko imanje Gallant, ne oklijeva ni trenutka.

No ondje zatječe samo dvoje sluga i rođaka Matthewa, koji je očito ne želi. Povrh svega, otkriva kako joj je ujak preminuo prije više mjeseci te da stanovnici velebnog zdanja sa zebnjom izbjegavaju zid koji se usred raskošne prirode uzdiže na rubu imanja. Kakvo se zlo tamo skriva, na dnu tog vrta smještenog na kraju svijeta? I što se, zapravo, dogodilo s Olivijinom majkom prije svih tih godina?

U Gallantu je V. E. Schwab istkala mračnu i originalnu priču o mjestu gdje se svijet susreće sa svojom sjenom, o životu i smrti, i mladoj ženi koju dozivaju obje strane. 


Najbolja knjiga za djecu i mlade: I Am Quiet: A Story for the Introvert in All of Us, Andie Powers

Cijena i gdje se može kupiti: 120.55 kn (16 €), Amazon

U ovoj kategoriji s ukupno 26.266 glasova pobjedu je odnio naslov I Am Quiet: A Story for the Introvert in All of Us.

O čemu se u knjizi radi

Autorica Andie Powers i ilustratorica Betsy Petersen stvorile su prekrasnu i suosjećajnu slikovnicu I Am Quiet, priču o mladom introvertnom Emileu i njegovoj prilično zapanjujućoj mašti. Sramežljivi ljudi mogu biti tihi, ali tihi ljudi nisu nužno sramežljivi.

Ova priča poštuje i potiče ljepotu spoznaje sebe onakvima kakvi jesmo. Emileov svijet pokazuje nam da um tihog djeteta može biti jednako bogat, ekspanzivan i odvažan kao i um bilo kojeg drugog (ekstrovertnijeg) djeteta.

Najbolje knjige u 2022. godini prema mišljenju Goodreads čitatelja možete vidjeti ovdje

Pročitajte više