Hoće li Appleov AI uskoro raditi izvanmrežno?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE je rekao da će izlaskom iOS-a 18 uvesti AI, čija će se obrada navodno odvijati izravno na samom iPhoneu, bez povezivanja s uslugom u oblaku, a samim time i bez potrebe za internetskom vezom. Obradom svih podataka na uređaju, značajka bi trebala biti nešto sigurnija i privatnija.

Malo je toga poznato

U svojem newsletteru Power On Bloombergov novinar Mark Gurman naveo je kako će neke Appleove AI značajke moći raditi u potpunosti na uređaju, što sugerira da povezivanje na internet neće biti potrebno.

Apple je navodno radio na vlastitom LLM-u (Large Language Model) internog naziva Ajax. U prosincu se već govorilo o radu umjetne inteligencije na uređajima poput iPhonea bez potrebe za korištenjem velike količine memorije. Sad kreću korak dalje, no nije jasno koliko će memorije biti potrebno za korištenje izvanmrežnih AI mogućnosti.

Očekuje se kako će nove AI mogućnosti koje Apple sprema, mrežno ili izvanmrežno, za početak biti moguće koristiti za poruke, pretraživanje uz pomoć usluge Spotlight, preglednika Safari i asistenta Siri.

Pročitajte više