Index šoping-vodič: Ovih blagdana poklonite knjigu, donosimo preporuke naslova

Foto: Shutterstock/Freepik/Press/Promo/skolskaknjiga.hr/ sonatina.hr/hocuknjigu.hr/mozaik-knjiga.hr/markobabic.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BOŽIĆ je praktički iza ugla, a pripreme za njega ponekad znaju postati stresne. Puno je toga što valja obaviti, kupiti hranu, urediti kuću, nabaviti i prikladno zamotati poklone i sl.

Popis obaveza zna postati prilično dug i čini se kao da mu nema kraja, a smišljanje poklona zna postati prava muka. Teško je odabrati idealan poklon koji će se svidjeti onome kome je namijenjen. Zbog toga, ovih blagdana donosimo šoping-vodiče iz raznih kategorija koji će vam uštedjeti vrijeme i inspirirati vas za prikladne darove.

Do sada smo pokrili odlične tech poklone ispod 1000 kunaoriginalne darove francuskih brendovapoklon za ljubitelje serije Seinfeldprigodne LEGO poklone, poklone za one koji vole uređivanje interijera i sitnice za dompoklone za muškarce do 500 kuna i poklone za gurmane.

Osim navedenog, našli smo i neke lijepe poklon-setove koji mogu dobro ići uz neku od knjiga s ovog popisa, ali i šalice s božićnim motivima

Danas su na redu knjige koje će razveseliti vaše voljene pod borom. Pokrili smo nekoliko kategorija pa vjerujemo da će svatko pronaći nešto što će mu odgovarati, a fokusirali smo se na popularne i najprodavanije naslove ili pak novitete za one koji puno čitaju i niste sigurni imaju li taj naslov već na polici. 

Zelena svjetla, Matthew McConaughey plus dnevnik

Cijena i gdje se može kupiti: 249 kn (33,05 €), Školska knjiga

Ova autobiografija prvi je izbor milijuna čitatelja diljem svijeta i najprodavaniji naslov godine u Hrvatskoj. Prati je neodoljiv dodatak, upravo objavljen dnevnik pod naslovom Zelena svjetla - vaš dnevnik, vaše putovanje, namijenjen svima koji žele slijediti upute slavnoga glumca, pisati dnevničke bilješke i dobiti dublji uvid u vlastiti život.

U Zelenim svjetlima McConaughey bez zadrške piše o odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu i krizi te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci. U novom dnevniku poziva čitatelje da se uhvate u koštac sa životnim lekcijama i shvate da poanta nikada nije pobijediti, nego razumjeti. I uvidjeti da se žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena.  


Greta: Godine ljubavi, godine sjećanja, Susanne Abel 

Cijena i gdje se može kupiti: 146.90 kn (19.50 €), Sonatina

Roman Greta: Godine ljubavi, godine sjećanja autorice Susanne Abel je dirljiva priča o čijoj popularnosti u Njemačkoj svjedoči činjenica da već godinu i pol suvereno vlada Spiegelovom top listom, a hrvatski čitatelji odnedavno je imaju priliku pročitati u izvrsnom prijevodu Sanje Gjenero. 

Abel kroz priču o nemogućoj ljubavi jednog afroameričkog vojnika i Njemice po svršetku 2. svjetskoga rata u Greti progovara o važnoj temi: rasizmu prisutnom na obje prethodno zaraćene strane, djeci mješancima proizašlima iz takvih nepoželjnih veza i diskriminaciji kojima su bila izložena sa svojim roditeljima.


Je l' čemu ovo?, Jerry Seinfeld

Cijena i gdje se može kupiti: 111 kn (14.73 €), Školska knjiga

Opsežna i inspirativna kompilacija komičarskog rada Jerryja Seinfelda govori o svemu - o djetinjstvu, tinejdžerskim godinama, odrasloj dobi, braku i roditeljstvu.

U njoj možete pronaći Seinfeldove najpoznatije šale, uključujući njegova promišljanja o životu čarapa ("dan kad se pere rublje njihova je jedina šansa za bijeg"), o putovanju zrakoplovom ("pokazuju vam kako upotrijebiti pojas ako slučajno niste sjeli u auto od 1965. godine") i o reklami za poboljšani Tide ("imate li majicu natopljenu krvlju, možda pranje rublja i nije vaš najveći problem u ovom trenutku").

Je l' čemu ovo? pitanje je koje svaki komičar postavlja kad isproba novu šalu. Seinfeld postavlja to pitanje od svojega prvog nastupa 1975. godine. Ako je odgovor bio potvrdan, uključen je u ovu zbirku vrhunskih dosjetki u stand-up komediji tijekom pet desetljeća komičarskog rada. Knjiga je objavljena u tvrdom i mekom uvezu, a prevela ju je Anda Bukvić Pažin.


Uspon Zmaja, George R. R. Martin, Elio M. García, Jr., Linda Antonsson

Cijena i gdje se može kupiti: 246 kn (32.65 €), Školska knjiga

Raskošno oslikana povijesna monografija, s više od 150 ilustracija u boji, veličanstven je uvod u povijest kuće Targaryen, legendarne dinastije čiju sagu pratimo u HBO-ovoj seriji Zmajeva kuća, vremenski smještenoj prije Igre prijestolja.

Targaryeni su stotinama godina sjedili na Željeznom prijestolju Zapadnih Zemalja, a njihovi su zmajevi vladali nebesima. Priča o političkim spletkama, savezima i izdajama, puna plemenitosti i podlosti, ujedno je i priča o jedinoj obitelji gospodara zmajeva koja je preživjela Propast Valyrije.

Monografija Uspon Zmaja opisuje kada je targaryenska moć nastala i kako je rasla u Zapadnim Zemljama, a obuhvaća povijest koju je George R. R. Martin prvi put opisao u epskoj Vatri i krvi, od Aegona Targaryena, osvajača Zapadnih Zemalja, do zlosretnog Plesa Zmajeva, krvavoga građanskog rata koji je zamalo zauvijek okončao targaryensku dinastiju.


Sve što nismo preboljeli, Lucy Score

Cijena i gdje se može kupiti: 149.90 kn (19.90 €), Hoću knjigu

Ova knjiga zapalila je nedavno TikTok zajednicu. U njemu glavna protagonistica, Naomi Witt je u bijegu i to ne samo od svog zaručnik i crkve pune uzvanika na vlastitom vjenčanju, već i od svog dotadašnjeg života. 

Doduše, ona niječe da bježi već juri u pomoć svojoj problematičnoj sestri blizanki Tini u gradić Knockemout, poznat po tome što razmirice rješava na dobri, stari način - šakama i hladnim pivom. No, njena se sestra nije nimalo promijenila. Nakon što se posluži njenom ušteđevinom i automobilom, Tina za sobom ostavlja kćer za koju Naomi nije niti znala da postoji.

Sada Naomi ostaje sama u nepoznatom gradu s jedanaestogodišnjom djevojčicom, bez automobila, bez novaca, bez smještaja i bez plana. Knox Morgan s razlogom se ne petlja sa zahtjevnim, romantičnim ženama. No kako se Naomina drama odvija praktički pred njegovim očima, najmanje što može učiniti jest pomoći joj da se izvuče iz nevolje. Jednom kad Naomi sredi svoj život, moći će je ostaviti na miru i vratiti se svom životu neženje. Barem mu je takav plan.


Kako se izliječiti od svoje obitelji, Juliette Allais

Cijena i gdje se može kupiti: 129 kn (17,12 €), Mozaik knjiga

U ovoj knjizi čitatelj istražuje rodoslovno stablo da bi se povezao s obiteljskom prošlošću i bolje razumio živote svojih predaka i dao smisao svom nasljeđu. U njoj se mogu pronaći smjernice kako se otisnuti na putovanje koje je započelo davno prije nas te putem prošlosti izgraditi bolju budućnosti. 


Harry Potter i kamen mudraca, J. K. Rowling

Cijena i gdje se može kupiti: 149.94 kn (19.90 €), Mozaik knjiga

Harry Potter i kamen mudraca, prvi nastavak hit serijala, početak je neponovljive čarobnjačke avanture iz pera slavne J. K. Rowling. Novo izdanje ovog popularnog romana u tvrdom uvezu očarat će onoga kome se pokloni. 

Upravo je ovaj naslov jedan od najtraženijih u domaćim knjižarama i time idealan poklon, a osim toga idealna prilika za kupnju primjerka i početak nove kolekcije jer nastavci slijede. 


Čitam te kao knjigu, Emily Henry

Cijena i gdje se može kupiti: 128 kn (16.99 €), Hoću knjigu

Ova knjiga je isto jedan od ovogodišnjih bestsellera, a završila je i na listi najboljih u 2022. godini prema korisnicima Goodreadsa. Radi se o ljubavnom romanu uz koji ćete se dobro nasmijati dok se zaljubljujete u glavne likove.

Nora Stephens je književna agentica koja se može pohvaliti opsesivnim čitanjem rukopisa, ali sama teško da utjelovljuje modernu književnu heroinu iz maloga grada koja s muškarcem svojih snova uživa u zalasku sunca. Ona je osoba iz velikoga grada. Ne ona koja upozna zgodnog farmera. Ona druga, koju muškarac napušta radi šarmantne, skromne djevojke.

Uštogljena, uvijek sređena, savršeno istrenirana. Jedine osobe koje je doživljavaju kao heroinu njezini su klijenti, za koje je dostupna u svako doba dana i noći, i njezina voljena sestra Libby. Upravo će na Libbyjinu zamolbu Nora provesti kolovoz u malom mjestu Sunshine Falls u Sjevernoj Karolini.

Trudna Libby očajnički se nada kako će to mjestašce transformirati njenu karijerom obuzetu sestru, ali umjesto piknika na livadi i romantičnih sastanaka s atraktivnim lokalnim liječnikom, Nora neprestano nalijeće na Charlieja Lastru, književnog urednika kojeg poznaje još iz New Yorka. To bi i zvučalo slatko da nema činjenice kako su se u prošlosti Nora i Charlie već susreli i to, u najmanju ruku, nije dobro prošlo...


Putovanje zvano igra, Marko Babić

Cijena i gdje se može kupiti: 143.15 kn (19 €), Marko Babić

Radi se o inspirativnoj knjizi koja je lijep poklon onima kojima želite darovati nadu. Hit knjiga Marka Babića Putovanje zvano igra govori o njegovoj borbi s rakom. 

"Knjiga se sastoji od pedesetak priča koje prate kronologiju događanja, ali i mojih misli. Iako je ovo knjiga o mom putovanju od trenutka dijagnoze, dao sam svaki atom sebe da to ne bude priča o raku. Spominje se on pozamašan broj puta. Ali ja ga, kao doduše i sve ostalo u životu, gledam i doživljavam iz nekog svog kuta. Moguće je da će čitatelji koji put pustiti suzu, ali ja sam se trudio da to puno češće bude od smijeha nego od tuge", poručio je čitateljima.


Billy Summers, Stephen King

Cijena i gdje se može kupiti: 187.60 kn (24.90 €), Hoću knjigu

Bilo koja Kingova knjiga idealan je poklon ljubiteljima horora ili trilera. Novopristigli naslov u naše knjižare je Billy Summers, triler koji priča o plaćenom ubojici. 

Billy Summers je najbolji snajperist na svijetu, odlikovani veteran rata u Iraku i pravi Houdini kad treba nestati nakon obavljenog posla. On postavlja samo jedan uvjet - meta mora biti uistinu zla i pokvarena osoba. Nakon dugogodišnjeg plaćeničkog posla Billy je napokon odlučio da će se umiroviti i započeti novi život. I baš tada dobiva vrhunsku ponudu da odradi još samo jedan, posljednji posao. Što bi moglo poći po zlu?

Ako pak želite pokloniti neki od Kingova horora preporučujemo Tajne Salema i Zelenu milju

Pročitajte više