"Izgledaju kao smeće": Kupci se žale na kvalitetu novih Uggsica

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KOŽNE čizme podstavljene krznom imaju povijest koja seže stoljećima unatrag, ali ove kakve danas većina nosi bile su prvotno popularne u australskoj kulturi surfanja. Nazvane su Uggsicama (australski žargonski izraz) i redovno su bile nošene u 50-ima među surferima kako bi zagrijali noge. 

Prve čizme tvrtke UGG postale su senzacija 2000-ih kada su ih nosili pa gotovo svi, od celebova do običnih smrtnika. Potražnja je na kraju pala, ali sada se Uggsice opet penju na tron najpopularnije obuće i to zahvaljujući nostalgičnom trendu oživljavanja mode, ali i svega drugoga, s početka 2000-ih. 

>> Iako ih neki ne vole, Uggsice nikada nisu bile popularnije. Evo i zašto

No ono što se sada događa je to da mnogi vade svoje stare Uggsice i uspoređuju ih s novima koje su kupili ove ili prošle godine. Mnogi tvrde da je razlika drastična i to na gore. Nove Uggsice su prema nekima značajno lošije kvalitete od onih prvih, koje su kupili prije više godina. 

"UGG možeš li objasniti?"

Tako je tiktokerica Kassandra u svom videu usporedila Uggsice koje je kupila 2017. i "nosila svake zime do prošle godine" s onima koje je kupila prije mjesec dana. "UGG možeš li objasniti?" napisala je u opisu videa koji je prikupio preko pet milijuna pregleda i mnoštvo komentara. 

@kassandralada @UGG® Can you explain???🥲 Uggs from 2017 which I wore every winter until last year. Vs uggs I bought a month ago, in November 😵‍💫🥲 #ugg #uggs #uggplatform #uggultramini #uggfail #uggquality ♬ Oh No - Kreepa

U videu se tako može vidjeti razlika u unutrašnjosti i koliko je krzno bogatije kod starih Uggsica kao i nešto drugačija boja. "Vjerojatno si imala UGG Australia, provjeri logo", "UGG Australia ili UGG since 1974 su dobre marke", "Već sam odlučila da će 2023. biti zadnja godina u kojoj sam kupila Uggsice. Izgledaju kao smeće", "Provjeri logo, ima više kompanija", neki su od komentara. 

"Drastično su različite"

Druga tiktokerica je isto usporedila svoje deset godina stare Uggsice iz 2013. s onima koje je kupila prošle godine. "Drastično su različite, boja je drugačija, kao i materijal", istaknula je u videu i dodala da je unutrašnjost ovih starijih puno mekša od novijih. Također je pokazala etiketu starijih na kojoj je navedeno da su izrađene od 100% ovčje kože dok kod novijih samo stoji da su izrađene u Kini. 

@_trelletheealien These UGGs are drastically different. The colors arent even the same😵‍💫 #uggs #platformultraminis #uggultramini ♬ original sound - 🧡

"Znala sam da postoji razlika. Kupila sam jedne prije covida, a zatim nedavno i čine se tako jeftinima", "Većina brendova je krenula nizbrdo, to je depresivno","Stariji par je UGG Australia. Otkupljeni su!", "UGG i UGG Since 1974 su različiti brendovi", neki su od komentara ispod tog videa. 

Dva brenda su se nametnula na tržištu Uggsica

Neki kupci su na TikToku, iako toga nisu bili svjesni, uspoređivali kvalitetu Uggsica dva različita brenda. No neki su usporedili kvalitetu Uggsica marki UGG Australia i UGG, a radi se zapravo o istom Deckersovom brendu koji je 2016. morao promijeniti ime.

>> Svi pričaju o uštedi na uggsicama, ali jednu stvar nitko ne govori

No valja napomenuti da postoji i UGG Australia brend koji nema veze s Deckersovim UGG brendom, a on je osnovan 1981. godine te posluje i prodaje svoje Uggsice samo u Australiji. No krenimo od početaka dva današnja najpopularnija brenda Uggsica - UGG i UGG Since 1974.

Kako piše Business Insider, UGG Since 1974 osnovao je australski bračni par Arthur i Faye Springthorpe u 70-ima nakon što su čizme od ovčje kože postale popularne 50-ih i 60-ih godina. Iako nisu izmislili izraz ugg, Springthorpeovi su uvidjeli njegov potencijal kao poslovnog nadimka i stvorili stabilnu, obiteljsku tvrtku u Australiji. 

I danas je brend još uvijek jak. Njihova obuća može se kupiti u jednoj trgovini u Australiji i diljem svijeta putem internetske trgovine. No usporedno s rastom njihovog brenda do uspjeha u Australiji, konkurent pod imenom UGG uzdigao se uz njih u SAD-u. 

>> Bivša zaposlenica trgovine obućom otkrila je koja je prava svrha Uggsica

Brian Smith, australski surfer i poduzetnik, osnovao je UGG 1978. nakon preseljenja u Kaliforniju. U intervjuu za Forbes 2014. Smith je objasnio da je želio pokrenuti posao dok je prolazio edukaciju za računovođu, a inspiraciju je pronašao u čizmama od ovčje kože kada je vidio oglas za njih u časopisu za surfanje.

"Uvezavši šest pari čizama kao uzorke, registrirao sam UGG kao zaštitni znak i naumio postati instant milijunaš", rekao je Smith za Forbes. "Ono što nisam znao je da Amerikanci ne razumiju ovčju kožu kao Australci."

No usprkos početnoj sporoj prodaji i poslovnim problemima, kako je Smith rekao Forbesu, čizme su se na kraju svidjele američkim surferima i profesionalnim sportašima. Američki olimpijski tim, na primjer, nosio je UGG čizme tijekom Zimskih igara 1994. u Lillehammeru u Norveškoj. Kasnije su slavne osobe zavoljele američki brend UGG i ostalo je povijest. 

Tvrtke često ističu da nemaju veze jedna s drugom

Deckers Brands, koji posjeduje popularne tvrtke za proizvodnju obuće, uključujući Hoku, Tevu i Sanuku, zatim je 1995. kupio marku UGG i u njihovom je vlasništvu od tada. 

@uggsince1974 Replying to @They_are_covert Different UGG companies? More to come. #uggsince1974 ♬ GOOD VIBES - Ellen Once Again

Obje tvrtke postoje već desetljećima, a ona australska, UGG Since 1974, redovito navodi na internetu da nema "nikakve veze, prošle ili sadašnje, s američkom tvrtkom poznatom kao UGG." No do sada, mnogi potrošači nisu bili svjesni sličnih, ali različitih marki što je posljedično dovelo do zabune.

No, kao što smo već naveli, još je jedna promjena dovela do zbunjenosti na tržištu. Naime, UGG se, između ostalih imena, nekoć zvao UGG Australia, a brend je ime promijenio 2016. nakon što su se australski proizvođači Uggsica žalili australskom povjerenstvu za tržišno natjecanje i zaštitu potrošača da je brendiranje američke tvrtke pogrešno. 

Tako da, čije god Uggsice kupci posjeduju, kvaliteta se razlikuje od brenda do brenda i materijala koje koriste. Lako moguće da je i došlo do pada kvalitete Deckersovog UGG brenda, a kako neki kupci tvrde. Ako ste imali Uggsice prije par godina i sada kupili nove, od iste marke, jeste li primijetili pad kvalitete?

Pročitajte više