Želite da vam dnevni boravak izgleda sofisticirano? Evo što možete učiniti

Foto: emmezeta.hr/zarahome.com/hm.com/gnijezdo.hr/ desenio.eu/reserved.com/lull.hr/xxxlesnina.hr/prima-namjestaj.hr/svijet-svjetiljki.hr/nextdirect.com/magiswall.hr/djardin.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KADA se govori o postizanju podignutog izgleda sobe, misli se na to da je svaki element prostorije uzet u obzir, ali soba u konačnici ne izgleda kao da je previše stilizirana ili inscenirana. Sve u prostoriji odlično funkcionira zajedno a da pritom nijedan oblik, boja ili print ne preuzima pažnju. 

Livingetc magazin zamolio je dizajnere interijera da podijele savjete kako jednostavno podignuti izgled dnevne sobe i podariti joj laganu, sofisticiranu vibru. Prenosimo njihovih 12 savjeta. 

1. Dodavanje tonova dragulja

Duboke nijanse dragulja sinonim su za sofisticirane interijere i trenutni način da podignete dnevni boravak. To možete učiniti putem kauča ili nekog drugog većeg komada ako želite da ta boja bude u fokusu. "Međutim, ako niste u potrazi za novim kaučem, duboki zeleni tepih ili raskošna stolica imat će sličan učinak", piše Livingetc.

2. Ispunite dnevni boravak karakternim komadima

"Pobrinite se da prostor ima priču, a onda bi se sve ostale komponente trebale odnositi na to. Uložite u kvalitetan, bezvremenski izrađen namještaj. Ne treba vam puno, ali odabrani komadi bit će važni za vas i priču prostora", kaže Tess Glasson iz Alexander & Co.

Preporučuje jedinstvene ili vintage komade iz sredine stoljeća "jer su to posebne baštine koje uvijek imaju priču za ispričati". Nadalje ističe da se prostor može personalizirati putem umjetnina ili printeva te ističe da oni ne moraju biti skupi. 

3. Nemojte se previše voditi trendovima

"Da bi soba bila lijepa i jedinstvena, mora imati dojam da su komadi skupljani tijekom vremena. Volim kad prostorija nije podređena jednom dizajnerskom trendu, nego postoje različiti završni slojevi, teksture i starinski komadi pomiješani s novima", kaže dizajnerica Marie Flanigan.

Ako želite dodati dizajnerski element prostoriji, to možete učiniti dodajući knjige, cvijeće, male skulpture na police za knjige ili stolić za kavu. "Pomiješajte stare predmete s novima", preporučuje. 

4. Različiti oblici i veličine

"Nemojte dopustiti da previše komada bude na istoj razini, postavite stvari na različitim visinama unutar sobe. Poigrajte se i oblicima, odaberite zaobljene siluete koje će prostoriji stvoriti mekoću i lakoću", preporučuje magazin.

"Dizajniranje lijepog dnevnog boravka izvrsna je prilika da postanete kreativni i izrazite svoje interese. Najprije razmislite o cjelokupnoj shemi boja prostorije i odaberite boje koje dobro funkcioniraju zajedno i stvaraju kohezivnu atmosferu. Zatim odaberite privlačne komade namještaja u raznim oblicima i veličinama kako biste izazvali interes", kaže Nina Magon, dizajnerica interijera. 

5. Stvorite dizajnerske trenutke u prostoru

Police su odličan način koji će podignuti vašu dnevnu sobu i dati joj potencijalno osvježenje. "Tri ključna savjeta koja imamo za odabir savršenih polica su da izbjegavate parne brojeve, mijenjate visine polica i ne zaboravite uključiti nešto negativnog prostora, ne morate napuniti svoje police do vrha", ističe magazin.

6. Zamijenite rasvjetu

"Ako želite poboljšati dizajn svoje dnevne sobe, razmislite o dodavanju upečatljivih komada kao što su jedinstveni komad namještaja ili privlačna umjetnička djela. Korištenje ove tehnike može poboljšati cjelokupni izgled vaše dnevne sobe dodavanjem upečatljive žarišne točke i stvaranjem vizualnog interesa i dubine cjelokupnoj estetici prostora", predlaže Nina Magon.

Rasvjeta dnevne sobe također može igrati ključnu ulogu u podizanju ukupnog ambijenta prostora, stoga razmislite o dodavanju hrabrih rasvjetnih tijela iznad glave kako biste privukli poglede i stvorili vizualni interes.

7. Kombinirajte staro i novo

Do sada se mnogo govori o tome da je najjednostavniji način za podizanje dnevne sobe osigurati da vaša soba priča priču. Jednostavan način da stvorite narativ u prostoru je miješanje stilova i razdoblja.

Čak i ako vas privlači jedan izgled ili razdoblje uređenja interijera, stvorite male kontraste u svom prostoru dodavanjem aspekata izvan tog stila. "Preporučili bismo da se držite stila koji stvarno volite za svoje veće komade namještaja, a zatim upotrijebite dekor i mekani namještaj da dodate nešto drugačije", ističe magazin.

8. Stvorite središnji dio s granama

"Rasporedite neke veće grane u jednostavnu vazu kako biste trenutno stvorili žarišnu točku vaše dnevne sobe", preporučuje Livingetc. Grane će potrajati duže od svježe rezanog cvijeća, a i prikladnije su za opušteniji prostor. 

9. Dodajte prostoru dugačke zavjese

Ovo je doista jednostavan trik za učiniti dnevnu sobu elegantnijom. Zavjese u dnevnoj sobi neka uvijek budu do poda, postoji nešto tako nezgrapno u zavjesama koje samo lepršaju na dnu prozora", piše Livingetc.

10. Dodajte tapete

Tapete su tako jednostavan način da podignete dnevnu sobu. Donose šarm, karakter i boju, a možete biti hrabri ili suptilni koliko god želite s uzorkom. 

11. Dodajte slojeve boja i kontrasta

"Kako biste poboljšali dnevnu sobu, važno je dodati slojeve boje i kontrasta", predlaže dizajnerica Irene Gunter. "Boja se može unijeti kroz predmete kao što su jastuci, tepisi, dodaci i umjetnička djela, koja igraju ključnu ulogu u prostoru", dodaje.

12. Unesite malo zelenila

Dodavanje zelenila vašoj dnevnoj sobi može je trenutno podići na viši nivo. "Osim boja i kontrasta, potičem svoje klijente da zelenilo smatraju važnom značajkom svog prostora. Bilo da je uneseno kroz biljke, cvijeće ili stablo u zatvorenom prostoru, zelenilo pridonosi stvaranju atmosfere dobrodošlice i doma", kaže Irene Gunter.

Pročitajte više