Kuhari kažu da su rukavice bezveze. Evo što koristiti umjesto njih

Foto: Shutterstock/ikea.com/emmezeta.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGI su promatrajući kuhare primijetili kako ne koriste rukavice za hvatanje vrućih predmeta u kuhinji. Kuhari su dosta otvoreni vezano uz ovu temu, a kažu da su kuhinjske krpe jednostavno brže, svestranije i ponekad sigurnije za korištenje od popularnih rukavica za pećnicu. To ne znači da rukavice nemaju svoje mjesto i vrijeme za korištenje, no krpe su za njih često praktičnije.

Sigurnost je najvažnija

"Rukavice za pećnicu se brzo troše na kritičnim mjestima, pa ih više ne možete koristiti", kaže Kelcey Rusch, su-kuhar u restoranu Spoke u Somervilleu, SAD, za Food and Wine. Čak i kad su rukavice nove, Rusch smatra da mogu biti opasne jer s njima može biti teško čvrsto uhvatiti neke predmete, naročito one manje.

Kvalitetne kuhinjske krpe se pak mogu više puta preklopiti kao bi pružile dobru zaštitu od vrućine, a i dalje omogućavaju čvrst stisak. Obično su pamučne, pa bolje upijaju, stoga su odlične i za čišćenje kuhinje i pokrivanje tijesta koje se diže.

Komplet kuhinjskih krpa, IKEA, 2.49 eura

Za kuhara Jacoba-Bao Nguyena spretnost i brzina su neprocjenjivi. Važno mu je da ga u kuhinji ništa ne usporava, a stavljanje i skidanje rukavice oduzima nekoliko dragocjenih sekundi. Krpu samo odloži sa strane.

Dvije kuhinjske krpe, Emmezeta, 5.31 euro

No, postoje i iznimne situacije kad su rukavice bolja ideja. Molly Jacques, kuharica u Wooden Baru u Worcesteru, SAD, savjetovala je da koristite rukavice ako rukujete vrućim uljem. Prskanje može biti nepredvidivo, stoga je važno dobro pokriti ruku.

Kuhinjska krpa, IKEA, 0.99 eura

Pročitajte više