Dobro proučite kakve sunčane naočale kupujete: "Neka vam ovo bude pouka"

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SVAKE godine kad se približimo ljetnom dobu počinje se pričati o važnosti zaštite od UV zračenja. Kako se ljeto bliži, mnogi gledaju koje će zanimljive sunčane naočale nositi ovo ljeto, no upravo slijepo praćenje trendova može ugroziti zdravlje vaših očiju. Osjetila je to i tiktokerica Courtney, kojoj su neodgovarajuće naočale oštetile oči.

"Nisu mi pružile nikakvu zaštitu"

"Primijetila sam dvije žućkaste točkice na unutarnjim kutevima očiju pa sam posjetila svoju oftalmologinju", započinje Courtney svoju priču. Oftalmologinja ju je nakon pregleda pitala kakve sunčane naočale koristi, a kad ih je vidjela, pojasnila joj je da je problem u njima.

"Pitala sam je može li se to izliječiti, kapima ili na neki drugi način. Rekla je da ne može. Zato što sam odlučila kupiti trendi naočale za 5 dolara plaćam najvišu cijenu", rekla je i dodala kako ponekad nije ni nosila naočale da joj ne obrišu šminku. Courtney nije krila koliko je ljuta na sebe zbog svega. "Neka vam ovo bude pouka", upozorila je.

"Naočale mi nisu pružile nikakvu zaštitu od sunca zbog loše kvalitete, kao da ih nisam ni nosila", pojasnila je u komentarima.

@courtney_courtney let me be the lesson 😫😵‍💫#millennialsoftiktok #adultingdiaries #cheapsunglasses #amazonsunglasses #trendysunglassses #cautionarytale ♬ original sound - courtney

"Nositi loše sunčane naočale je gore nego da ih ne nosiš jer naprežu oči", "I ja imam žute točkice i liječnici su mi rekli da ih ne mogu izliječiti", "Znala sam da će mi se kupovanje skupih naočala isplatiti", "Na drugoj godini medicine sam naučila da je ne nositi naočale bolje nego nositi loše", neki su od komentara. 

U EU stroža pravila, no oprez je ipak potreban

Jedna od komentatorica je rekla: "U EU nemamo razloga za brigu jer i jeftine naočale moraju imati UV zaštitu." I u pravu je. Sunčane naočale u Europskoj uniji moraju imati oznaku CE (fr. Conformité Européene) koja dokazuje da su sigurne za korištenje prema EU standardima i da štite oči od štetnog UV zračenja. Oznaku ćete najčešće pronaći na unutarnjoj strani ručke.

No bez obzira na to što smjernice EU propisuju obveznu zaštitu od UV zračenja, to ne znači da je na tržištu nemoguće pronaći naočale proizvođača koje se tih smjernica ne pridržavaju, bez obzira na to što je to relativno rijetko. Uvijek potražite CE oznaku prije kupnje.

Također, ako putujete izvan EU, trebate pripaziti na to što kupujete. Ono što je trebala biti lijepa uspomena u obliku sunčanih naočala može biti opasnost za vaše zdravlje.

Pročitajte više