Motorolin telefon Edge 50 Pro košta 350 eura u Indiji, a 700 eura u Europi

Foto: motorola.com/links.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MOTOROLA je nedavno lansirala svoj novi model, Edge 50 Pro, koji je brzo privukao pažnju kao izvrstan uređaj srednje klase. Opremljen vrhunskim značajkama poput odličnog sustava kamera, brzog punjenja i dugotrajne baterije, ovaj telefon obećava udovoljiti svim potrebama korisnika po pristupačnoj cijeni. No, ono što je iznenadilo mnoge je velika razlika u cijeni između različitih regija.

U Indiji početna cijena za Edge 50 Pro iznosi oko 350 eura, što je primamljiva ponuda za azijsko tržište. No, isti model u Europi košta gotovo dvostruko više, oko 700 eura.

Ova situacija nas tjera da se zapitamo, je li takva razlika u cijeni normalna i je li vrijeme da se ljudi u Europi počnu odlučivati za uvoz svojih telefona?

Usporedba cijena u Europi, SAD-u i Indiji

Portal PhoneArena usporedio je cijene nekih od najpopularnijih telefona u Europi i Indiji. Primjerice, Appleov iPhone 15 košta 800 dolara, u Europi 950 eura i u Indiji 80.000 INR (to je 900 € ili 50 € manje od iPhonea koji se prodaje u Europi.) Samsungov Galaxy S24 košta 800 dolara, 900 eura i 80.000 INR (ili 900 € - ista cijena kao u EU).

Kao što možete vidjeti, općenito Apple i Samsung imaju tendenciju koštati više u Europi u usporedbi sa SAD-om, što se lako može opravdati vrijednošću eura/dolara i deviznim tečajevima, piše PhoneArena. U Indiji su cijene telefona navedenih kao primjer prilično usklađene s onima u Europi.

Zašto je onda takva velika razlika kod modela Edge 50 Pro? Čini se teško vjerovati da su dodatni troškovi za prodaju ovog telefona u Europi toliko visoki da opravdaju dodatnih 350 eura u odnosu na cijenu u Indiji. Čak i razlika od 100-150 eura bila bi razumljiva uzimajući u obzir razlike u prihodima, uvozne pristojbe i porezne politike EU, no dvostruko veću cijenu za isti telefon zaista je teško opravdati.

Prema PhoneAreni, jedini logičan razlog za tako veliku razliku u cijenama je to što Lenovo (vlasnik Motorole Mobility) smatra da Edge 50 Pro predstavlja "drugačiju vrijednost" u Europi od vrijednosti koju donosi na indijskom tržištu.

Indijsko tržište pametnih telefona postalo je iznimno zasićeno u posljednjih nekoliko godina, gotovo dostižući razinu kineskog tržišta. S obzirom na to da se novi telefoni lansiraju gotovo svaki tjedan, postoji obilje alternativa srednjeg ranga za Edge 50 Pro u Indiji. No, situacija je potpuno drugačija u Europi, gdje kineskim proizvođačima telefona treba znatno više vremena da izbace telefone na tržište koji su već dostupni u Kini ili Indiji - ili jednostavno to ne čine.

Motorola bi trebala sniziti cijenu u Europi ako želi privući nove korisnike 

No, činjenica ostaje da Edge 50 Pro, koji se prodaje po cijeni od 700 eura u Europi, predstavlja isti telefon koji se može kupiti po gotovo dvostruko nižoj cijeni u Indiji. Na portalu se ističe da bi Motorola trebala sniziti cijenu Edge 50 Proa u Europi ako želi privući neke korisnike Samsunga - što bi trebao biti njezin glavni cilj u borbi s južnokorejskim divom.

Edge 50 Pro, cijena je 699.99 eura

Ako bi Motorola Edge 50 Pro koštala između 500 i 600 eura, i dalje bi bila dobra opcija u usporedbi s Pixelom 7a i Galaxyjem A55. Međutim, ako je cijena Edge 50 Pro 700 eura, ona postaje manje atraktivna u odnosu na superioran Galaxy S24, koji se također može naći na sniženju po cijeni od 800 eura.

Motorola Edge 50 Pro još nije dostupna u SAD-u pa trenutno ostaje vidjeti koliko će koštati kada se pojavi na američkom tržištu.

Pročitajte više