Amazon vrvi prevarantima. Evo kako ih prepoznati

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AMAZON je mnogima jedno od najdražih mjesta za online kupovinu. Na njemu možete pronaći gotovo sve. No, zbog svoje je popularnosti ova trgovina privukla prevarante koji zarađuju novac na krivotvorenim proizvodima. Kako biste ih izbjegli, morate naučiti jako dobro proučiti stranice prodavača. U nastavku pročitajte kako.

Nerealne cijene

Ako je cijena proizvoda koji vas zanima nerealno niska ili, rjeđe, nerealno visoka, imate razloga posumnjati u legitimnost trgovca. Dobro pogledajte i proizvod na slikama. Ako ne izgleda kako bi trebao, to je dodatan znak da se vjerojatno radi o prijevari. Legitimni brendovi nastoje ispravno prikazati proizvod.

Neobična imena trgovaca

Obavezno provjerite od koga kupujete. Ako umjesto imena trgovine vidite skup nasumičnih i dugačkih slova i brojeva, vjerojatno ste naišli na prevaranta. Također, ako trgovca ne možete pronaći putem interneta s recenzijama i legitimnom web stranicom, to je sumnjivo, upozorava Byrdie.

Provjerite i stranicu prodavača na samom Amazonu. Ako je nova ili prazna, imate razloga biti sumnjičavi. U tom slučaju pokušajte pronaći isti ili sličan proizvod kojeg prodaje Amazon ili službena trgovina brenda. To su puno sigurnije opcije.

Loše ili nerealne recenzije

Uvijek provjerite recenzije. Ako ih uočite mnogo s pravopisnim pogreškama ili više objavljenih istog datuma, vjerojatno je riječ o lažnim komentarima. Potražite recenzije legitimnih kupaca, a obratite pozornost i na recenzije sa slikama. Također, ako su recenzije mahom negativne, jasno vam je da kupnju preskačete.

Neobična iskustva kupovine

Amazon proizvode najčešće dostavlja brzo, od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Ako naiđete na proizvod koji neće biti isporučen mjesecima, a nije u pitanju prednarudžba, izbjegavajte. Provjerite i nudi li trgovac Prime ili brzu dostavu, oni su obično sigurni partneri Amazona.

Provjerite i ima li proizvod oznaku "Amazon's choice". Ako da, to je dobar znak jer ovu oznaku dobivaju proizvodi koji su visoko ocijenjeni i odmah dostupni.

Pročitajte više