PepsiCo i francuski lanac trgovina Carrefour okončali su sukob

Foto :Shutterstock/X

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON mjeseci pregovora i javnih sukoba Carrefour i PepsiCo postigli su dogovor koji će omogućiti povratak popularnih proizvoda poput Pepsija i Cheetosa na police supermarketa širom Francuske. 

>> Carrefour lijepi upozorenja o cijenama hrane kako bi posramio dobavljače

Francuski supermarket Carrefour i globalni prehrambeni gigant PepsiCo sukobili su se na početku godine kada je Carrefour poručio kupcima da više neće prodavati Doritose, Lay's čips i druge proizvode PepsiCo-a zbog "neprihvatljivog povećanja cijena".

Sukob se proširio na oko 10.000 Carrefourovih trgovina u pet zemalja

U mjesecima koji su prethodili ovom prekidu suradnje Carrefour i PepsiCo pregovarali su o novim cjenicima, dok je francuska vlada vršila pritisak na dobavljače da surađuju s trgovcima kako bi obuzdali rastuće cijene hrane, prenosi Wall Street Journal.

Spor je kulminirao kada je PepsiCo izjavio da je "Carrefour pogrešno predstavio niz događaja" i da su zapravo oni prestali opskrbljivati Carrefourove trgovine zbog nemogućnosti dogovora o novom ugovoru. Sukob je javno odjeknuo i doveo do pritiska na oba giganta da pronađu rješenje.

Sukob se proširio na oko 10.000 Carrefourovih trgovina u pet zemalja - Francusku, Belgiju, Španjolsku, Italiju i Poljsku. Trgovine Carrefoura u tih pet zemalja ostvaruju oko 0.27% globalnog prihoda PepsiCoa, prema analitičaru Bernsteina Callumu Elliottu.

"Veliko je zadovoljstvo vidjeti prijatelje koje dugo nismo vidjeli"

Pregovori, koji su se fokusirali ne samo na cijene već i na profitabilnost odnosa između trgovaca i dobavljača, konačno su rezultirali dogovorom koji obećava povratak omiljenih proizvoda potrošačima u Francuskoj.

"Veliko je zadovoljstvo vidjeti prijatelje koje dugo nismo vidjeli", izjavio je Alexandre de Palmas, izvršni direktor Carrefoura u Francuskoj, označavajući kraj sukoba fotografijom na kojoj drži bocu Pepsija ispred ponovno napunjenih polica. 

Carrefour je izjavio da je novi sporazum u interesu kupaca, dok je PepsiCo istaknuo da je oduševljen što se njegovi proizvodi "vraćaju na police Carrefoura kako bi ljudi u njima mogli ponovno uživati."

Detalji dogovora nisu javno objavljeni, a prema onima upućenima u situaciju, pregovori o povratku proizvoda PepsiCoa u Carrefourove trgovine u četiri druge zemlje još uvijek su u tijeku.

Pročitajte više