Pije vam se dobar espresso? Znamo što vam treba za pripremu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZAGREPČANI vole uživati u kavi, popularno zvanoj i kao “kava s mlijekom”, ali dobar espresso, koji je ujedno i osnova kave s mlijekom, nije lako pronaći.

Što je sve potrebno za dobar espresso?

Za dobar espresso potrebno je više od samo dobre kave. Sve započinje s baristom koji posjeduje znanje i vještinu pripreme. Osim toga, ključan je odabir kvalitetnih zrna koja će u kombinaciji s dobrom aparaturom proizvesti dobru šalicu espressa. Bitan je i proces mljevenja. Ova četiri elementa u Italiji zovu “4 M” (miscela, macinazione, macchina, mano). U Italiji je običaj da se espresso pije isključivo na šanku, kako se kava ne bi ohladila i kako bi se dobio najbolji mogući okus. Prije ispijanja espressa grlo se ispire čašicom vode – uglavnom mineralnom.

Česti kušači espressa reći će da dobra kava ne ovisi samo o izboru zrna, već i o temeljitom održavanju opreme. Čistoća aparata za mljevenje igra važnu ulogu jer ostaci starog mljevenja mogu zagaditi okus. Stoga se brusilice trebaju čistiti redovito, koristeći odgovarajuće četke i krpe za uklanjanje nečistoća.

I sam proces mljevenja zrna ima ključnu ulogu u stvaranju savršenog espressa. Za jednu šalicu ovog crnog blaga potrebno je 7 do 9 grama mljevenih zrna kave. Kvalitetno mljevenje mora biti blizu granica praha, ali s pomalo zrnaste teksture, omogućuje pravilan otpor vodi koja prolazi kroz njega. Pravilno pripremljen espresso trebao bi teći 25 sekundi (3 sekunde plus-minus), a trebalo bi dobiti duplo veću gramažu od kave stavljene za pripremu. Svaki ozbiljniji kafić trebao bi svaki dan raditi na tome da im espresso teče savršenom ekstrakcijom, po navedenoj formuli.

Foto: Shutterstock

Ako je kava samljevena pregrubo, iscurila prebrzo ili je stavljena premala doza, onda će espresso biti blijede boje, nedostajat će mu kreme te će biti gorak i kiseo. Ako je kava prefino samljevena, curila je presporo i stavljena je prevelika doza, onda će espresso vjerojatno izgledati tamno, s bijelim točkicama na kremi i bit će gorak.

Ako ste ikad pokušali samljeti kavu kod kuće, sigurno ste upoznati s time koliko je finoća mljevenja važna za pravi espresso. Mlinovi s oštricama daju lošiju kvalitetu mljevenja jer zrna usitnjavaju i umjesto ravnomjernog mljevenja, stvaraju neujednačene čestice.

Nakon što se izmjeri odgovarajuća količina mljevenog zrna, on se blago, ali čvrsto pakira u gruppu, metalnu čašu s rupama na dnu iz koje kasnije izlazi ekstrakt kave. Važno je pravilno stisnuti mljevenu kavu kako bi se osigurala ravnomjerna ekstrakcija okusa. I ovdje dolazi do izražaja prava vještina barista.

U manjku dobrih kafića, kućni aparati mogu pomoći 

Postoje dva načina za pripremu espressa, na paru i na “pumpu”, tj. cijev. Parni modeli su bojleri na ploči štednjaka, ujedno i tlačne jedinice zvani moka lonci. Prilično su to jeftini, mali, espreso lončići. Danas ih mnogi poznavatelji espressa smatraju inferiornima jer daju prilično gorak okus. Krivac je viša temperatura kipuće vruće vode koja se pokreće kroz dno. Naime, sugestija je da se espresso kuha na temperaturi 92 i 96 stupnja Celzija. Više temperature rezultiraju manjku pjene, a dobiveni proizvod ponekad može imati gotovo zagoreni okus.

Foto: Shutterstock

Strojevi za pritisak na radnu površinu, zato, ovdje su bolje rješenje. Lagani su i imaju cijev za paru za pjenjenje mlijeka. Ove jedinice proizvode prihvatljivu šalicu espressa i najbolje su za one ljude koji žele espresso povremeno do poluredovito. 

Ako ste jedni od onih koji spadaju u te koje nikako ne mogu pronaći dobar espresso u gradu, izdvojili smo neke aparate koji bi trebali pružiti utjehu.

Fram Espresso aparat za kavu djeluje na 15 bara i ima filtar od nehrđajućeg čelika. Pristupačne je cijene i ima kotao od aluminijske legure, kao i zaštitu od nadtlaka i pregrijavanja.

Philips EP3221 jedan je od aparata s inteligentnim sustavom pripreme. Ima i klasični nastavak za mliječnu pjenu koja omogućava jednostavnu pripremu svilenkasto glatkog cappuccina ili latte macchiata. Može se birati između tri postavke te se zrna melju u adekvatne za espresso. Sustav Aroma Extract inteligentno određuje optimalnu ravnotežu između temperature kuhanja i izvlačenja arome održavanjem temperature vode između 90 i 98°C, istovremeno regulirajući brzinu protoka vode, što znači da se može uživati u ukusnim kavama. Nihovi mlinci su 100% keramički, čvrsti i precizni, tako da se ovdje očekuje najmanje 20.000 šalica svježe aromatične kave.

Za prave espressoljupce Sage aparat zasjenit će svaku kavu u kafiću. Ovo je profesionalni aparat za espresso s polugom od nehrđajućeg čelika. Priprema kvalitetnu kavu koja ima okus kao u omiljenom kafiću. Sustav Oracl omogućuje automatsko mljevenje kave, doziranje i mjerenje. U isto vrijeme možete dobiti espresso, ali i mlijeko, i za nekoliko minuta pripremiti svoj omiljeni latte ili cappuccino jednako kvalitetno kao u vašem omiljenom vrhunskom kafiću.

Foto: Shutterstock

Jeftiniji i dostupniji aparat s više bara prilikom pravljenja kave je Sencor aparat. Ima različite programe za kreiranje espressa, ali i funkciju memorije veličine. Dodatno pokazuje ako u aparatu postoji kamenac i ima automatsku funkciju samočišćenja, stoga će savršeno pristajati svakom domu. Za više detalja posjetite sve.hr i pogledajte dodatne aparate za espresso u raznolikoj ponudi.

I za zapamtiti je sljedeće - espresso je dobar onoliko koliko je dobar njegov kreator. Savjestan barist nastojat će koristiti najbolja zrna, samljevena do odgovarajuće konzistencije u dobrom aparatu i pripazit će na sve “4M” elemente po kojima su Talijani i njihova kava prepoznati diljem svijeta.

Pročitajte više