Plastična kirurginja otkrila koji viralni proizvod nikada ne bi preporučila

Foto/Screenshot: dm.hr/TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NJUJORŠKA plastična kirurginja Umbareen Mahmood, dr. med., nedavno se obratila TikToku kako bi upozorila gledatelje na potencijalne opasnosti seruma za rast trepavica. Objavila je video na toj platformi pod naslovom Beauty proizvod koji nikada ne bih preporučila. U petominutnom isječku podijelila je vlastito iskustvo sa serumom za trepavice, što je na kraju rezultiralo njenim dvjema operacijama.

@dr.umbarm The beauty product I would NEVER recommend #skincare #beautyfail #plasticsurgeonsoftiktok #plasticsurgeon ♬ original sound - Dr. Umbareen Mahmood

"Otprilike prije četiri godine isprobala sam Rodan + Fields Lash Boost Serum i u prva dva mjeseca moje su trepavice bile nevjerojatne", prisjetila se. "Ljudi bi me zaustavljali na ulici samo da bi mi rekli koliko su moje trepavice izgledale fenomenalno. To je zaista bio nevjerojatan osjećaj."

No, stvari su se drastično promijenile. "Bila sam na jednom događaju gdje me netko fotografirao", nastavila je. "Kada sam kasnije vidjela te fotografije, pomislila sam: 'Što mi se dogodilo s očima? Što sam radila tog dana? Jesam li imala moždani udar?'"

Nakon detaljnijeg promatranja primijetila je da joj se jedno oko čini znatno većim od drugog. Zabrinuta zbog tog neobičnog fenomena, potražila je medicinski savjet od svog oftalmologa koji je, nakon pregleda, isprva posumnjao na hipertireozu.

Nakon što su isključene te mogućnosti, posavjetovala se s okuloplastičnim kirurgom koji ju je pitao o njezi očiju. Kada je spomenula upotrebu seruma za trepavice, kirurg je rekao da je to najvjerojatniji uzrok njezinih problema s očima.

Plastična kirurginja podijelila je zabrinjavajuće otkriće sa svojim pratiteljima: "Većina seruma za rast trepavica sadrži prostaglandine ili analoge prostaglandina, a to su izuzetno štetne kemikalije za vaše oči", objasnila je dr. Mahmood. "U mom slučaju te kemikalije su uzrokovale stanjivanje mišića koji drži moj kapak podignutim. Rezultat je bio da je mišić na jednom oku postao toliko tanak da mi je kapak bio spušten, dok je drugi kapak postao veći kako bi to kompenzirao."

Predložila je ricinusovo ulje kao prirodnu alternativu

Bila je prisiljena proći kroz dvije operacije kako bi riješila problem, a zatim je svojim pratiteljima objasnila da postoji niz drugih mogućih nuspojava. Te uključuju atrofiju masnog tkiva oko očiju, promjene boje kapaka, crvenilo očiju, suhoću, formiranje cista te čak mogućnost promjene boje šarenice.

Dr. Mahmood je upozorila da većina popularnih seruma za trepavice sadrži prostaglandine. Predložila je ricinusovo ulje kao prirodnu alternativu, ali je istaknula važnost umjerene upotrebe kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Ricinus ulje, 60 ml, cijena je 2.80 eura

Zaključila je video apelom: "Molim vas, ako koristite serum za trepavice, budite izuzetno oprezni."

Gledatelji koji su dijelili slične priče su preplavili odjeljak s komentarima. "Koristila sam ih godinama, ali istovremeno sam primjećivala oticanje očiju", napisala je jedna osoba. "TikTok me osvijestio o ovom problemu, prestala sam ga koristiti prije godinu dana i moje oči su se vratile u normalu!"

Mnogi komentari jasno upućuju na to da bi trebalo izbjegavati serume za trepavice koji sadrže prostaglandine.

Pročitajte više