U 2024. mijenjamo i shopping navike. Evo zašto ćemo kupovati manje i pažljivije

Foto: Frepik

Sadržaj nastao u suradnji s: dm

AKO uzmemo u obzir poražavajuću statistiku koja pokazuje da prosječni Europljanin godišnje baci oko 75 kilograma hrane ili koliko tona naše odjeće godišnje završi u oceanu, mnogo je jasnije zašto je jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka na svijetu vezana upravo uz želju da u nadolazećoj godini počnemo kupovati pametnije.

Neodgovorne potrošačke navike negativno se odražavaju ne samo na naše financijsko stanje nego i na okoliš.

No bez obzira na inflaciju i sve vidljivije posljedice klimatskih promjena, poprilično je lako izgubiti dodir s realnošću u siječnju, kada odjednom posvuda po gradu počnemo viđati blještave natpise na kojima piše sale ili popust. Kupovanje u nama dokazano potiče lučenje tzv. feel-good hormona, zbog čega se mnogi od nas do kraja mjeseca vrlo brzo okruže stvarima koje im uopće ne trebaju. 

Teško je odoljeti tom naletu euforije, ali vrijedi zapamtiti da je ona u većini slučajeva ipak samo kratkotrajna i da dugoročno ima kontraefekt. Kada shvatimo da smo pola plaće ponovno potrošili na tenisice s kojih nećemo skinuti ni etiketu, često nas preplave osjećaji suprotni onima koje u nama pobuđuje šuškanje vrećica i raspakiravanje kupljenih proizvoda.

Foto: Shutterstock

Kupiti nešto samo zato što je sniženo

Iako je kupovanje na sniženju poželjna i sasvim legitimna metoda uštede, nužno je naglasiti da će imati pozitivan učinak na naše financije samo ako nam kupljeni sniženi proizvodi uistinu trebaju.

Postoji velika razlika između kupovanja sniženih proizvoda koje i inače koristimo i kupovanja samo zato što je nešto sniženo. Kako biste bili sigurni da za vrijeme sniženja ne donosite nagle odluke, prije svake kupnje postavite si sljedeća tri pitanja: treba li vam zaista taj proizvod, a ako potvrdno odgovorite - zašto? Je li riječ o kvalitetnom proizvodu (jeste li provjerili njegov sastav?) i imate li kod kuće uopće mjesta za njega?

Planiranje je pola kupnje

Otići u šoping bez ikakvog plana jedna je od najčešćih pogrešaka. Neovisno o tome kupujete li namirnice ili novi auto, ako u kupnju odete bez prethodne pripreme, šanse da ćete potrošiti previše novca i kupiti nešto što vam ne treba mnogo su veće. 

U slučaju tjedne nabavke, primjerice, dobra se priprema odnosi primarno na razmišljanje o tome što biste u nadolazećem tjednu željeli jesti, a potom i na provjeru stanja u vašem hladnjaku i smočnici kako biste izbjegli nepotrebno gomilanje, a posljedično i bacanje hrane.

Oni koji žele dodatno uštedjeti svoje bi obroke trebali planirati oko sezonskih namirnica ili onih koje su trenutačno na sniženju, zbog čega svakako nije na odmet prije odlaska u trgovinu prelistati i aktualne kataloge.

Preporučljivo je pri planiranju koristiti i aplikacije i stranice pomoću kojih možete lako usporediti cijene određenog proizvoda na tržištu te vidjeti postoji li neki sličan, ali jeftiniji koji može zadovoljiti vaše potrebe; tzv. generičke marke potrošačkih proizvoda često su jednake kvalitete kao i proizvodi poznatijih brendova. 

Foto: Shutterstock

Dobre cijene u svako vrijeme

Pametnije kupovati znači i odlaziti u trgovine koje svojim kupcima tijekom čitave godine nude povoljnije cijene, a ne samo za vrijeme sezonskih sniženja. Jedna od njih je i dm, u kojem zahvaljujući konceptu Dobre cijene u svako vrijeme uvijek možete pronaći širok raspon proizvoda (njih čak 17.500!) po trajno dobrim cijenama te uštedjeti pri svakoj kupnji, neovisno o tome kupujete li u dm online shopu ili u nekoj od dm prodavaonica diljem Hrvatske. Povoljne cijene odnose se na cijeli asortiman, zbog čega možete biti uistinu sigurni da je svaka kupnja u dm-u pametna kupnja.

Uštede će biti još veće ako nabavite 'Moj dm' aplikaciju, pomoću koje možete lako uspoređivati cijene proizvoda, čitati recenzije i aktivirati eKupone. 

Kuponi i kartice lojalnosti

Korištenje kupona i kartica lojalnosti također je sjajna strategija za pametniji šoping i uštedu. Naime, aktivacijom eKupona na 'Moj dm' aplikaciji možete lako povećati broj prikupljenih bodova, koje potom mijenjate za popuste pri nekoj od idućih kupnji. Ako imate 200 bodova, to znači da možete iskoristiti dva eura popusta na odabranu kupnju.

Tako, primjerice, sve do 15. siječnja pri kupnji Pantene, Perwoll ili Always proizvoda dobivate čak 30 puta više bodova. Više informacija o aktualnim eKuponima, ali i cijenama proizvoda možete pronaći u dm katalogu.

Aplikacija vam omogućuje i da zapamtite svoje omiljene proizvode i kupite ih kada budu povoljniji, a uz nju možete koristiti i uslugu Ekspresno preuzimanje u dm prodavaonici, što u praksi znači da kupljene proizvode možete osobno preuzeti u najbližem dm-u i tako izbjeći trošak dostave.

Foto: Shutterstock

Prvo ručak, a onda šoping

I online šoping vam može pomoći da manje potrošite jer fizički posjet trgovini često kao posljedicu ima impulzivnu kupnju: ponekad je zaista teško odoljeti svim lijepo zapakiranim proizvodima i šarenim ambalažama. 

No u slučaju da online kupnja ipak nije vaš prvi izbor, pripazite na to da u šoping nikada ne idete onda kada vam je dosadno ili ako ste gladni.

Ako možete, prespavajte

Stručnjaci preporučuju i da prije nego što nešto zaista kupite, ako je to ikako moguće, prespavate ili odete u kraću šetnju kako biste dopustili racionalnom dijelu mozga da se othrva iracionalnim impulsima koje u nama izazivaju siječanjska sniženja.

To je još jedna metoda koju poznaju i slijede pametni kupci jer ostavljanje proizvoda u online košarici preko noći može rezultirati kodovima za popuste na vašem mailu već sljedećeg jutra. Vrijedi pokušati, zar ne?

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više