Umjetna inteligencija sada može prepoznati je li Louis Vuitton torba fejk

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

UMJETNA inteligencija sada može otkriti je li luksuzni predmet - lažnjak. Tehnološka tvrtka Entrupy kaže da njezin uređaj može provjeriti autentičnost torbi marki poput Chanel, Balenciaga, Burberry, Gucci i Louis Vuitton, ali i drugih komada poput Nike i adidas tenisica, kako bi se osiguralo da kupci kupuju pravu stvar. 

Trenutno je ovaj alat dostupan samo preprodavačima luksuzne robe, a tvrtka osnovana 2012. kaže da su njezinu AI tehnologiju od 2020. koristile stotine preprodavača vintage proizvoda. Nedavno je Entrupy postao i službeni autentifikator za novopokrenuti izbor luksuznih torbi TikTok Shopa.

Kako točno Entrupy radi?

Ova AI tehnologija, prema tvrtki, ima stopu točnosti od 99.1 posto jer može uočiti stvari koje ljudsko oko ne može. No kako Entrupy zapravo radi?

Softver tvrtke traži da mu se pošalju fotografije proizvoda iz svih mogućih kutova. Za torbe tehnologija koristi mikroskopske leće visoke rezolucije. Ovo daje bliži pogled na sve, od zakrivljenog ruba dizajnerske pločice i logotipa do zrnaca kože i serijskog broja.

Te se pojedinosti zatim uspoređuju s informacijama koje su prikupljene tijekom vremena, a koje se zatim mogu pripisati određenom tvorničkom ili serijskom broju kako bi se potvrdila njihova autentičnost.

Za provjeru autentičnosti tenisica, sustav koristi makro leću za snimanje obuće, vraćajući se na autentične stilove i visokokvalitetne lažne primjerke koje ima kao reference u bazi podataka. Sam proces je relativno brz.

Dobije se i potvrda o autentičnosti

Nakon skeniranja predmeta i podnošenja svih traženih informacija u Entrupyjev sustav, u roku od nekoliko minuta sazna se je li proizvod originalan ili fejk. Međutim, ovisno o stilu i rijetkosti, moglo bi potrajati i dulje. Nakon što se utvrdi da je predmet originalan, dobiva se i potvrda o autentičnosti.

"Cijela poanta ovoga je podići povjerenje i učiniti ga provjerljivim od treće strane", rekao je Vidyuth Srinivasan, suosnivač i izvršni direktor Entrupyja, za Elle u nedavnom intervjuu. "Potrošač mora biti siguran da nije samo (jedna) osoba koja kaže da je nešto autentično, već da postoji i treća strana koja nema veze s transakcijom i koja to potvrđuje."

Krivotvorine postaju sve sofisticiranije

Ovo je posebno važno jer krivotvorine postaju sve sofisticiranije. Ranije ove godine, Cartier je izjavio da više neće ovjeravati svoje najprodavanije LOVE narukvice. Krivotvorine su postale toliko dobre da luksuzna robna marka ne može dokazati da su legendarni dizajni originalni i, kao rezultat toga, antikvarijati poput Muerta & Co. sa sjedištem u San Franciscu nisu voljni smatrati ih pravim.

@muretaandco #stitch with @breezy_too Cartier won’t authenticate! #cartier #lovebracelet #aldocipullo #cartierlove ♬ original sound - Mureta & Co.

"Većina ih ljudi više neće niti kupiti kao autentične osim ako nemate originalni račun, papirologiju i dokaz da ste vi izvorni vlasnik ili da vam je darovan od kupca u Cartieru. Vrlo je teško dokazati jesu li prave ili ne", izjavila je u viralnom videu osoba koja vodi TikTok profil antikvarijata Mureta & Co. 

Iako su dodaci najpogođenija kategorija kada su u pitanju krivotvorine, Entrupy za sada provjerava samo autentičnost dizajnerskih torbi i tenisica poznatih marki. "Uvijek pazimo na nove kategorije u kojima vidimo visok rizik", kaže Srinivasan. 

"Jer da biste pobijedili krivotvoritelje, morate razmišljati poput njih, što znači da idete tamo gdje oni idu, a oni idu tamo gdje je prodaja velika i nema propisa." On se referira na više od 1.7 trilijuna dolara vrijednih neautentificiranih proizvoda koji trenutno kruže tržištem i koji su prošli ispod radara.

"Želimo osigurati da kupnja luksuznih predmeta bude glatko iskustvo", kaže. "Ova integracija omogućuje nam nastavak naše misije zaštite tvrtki i potrošača od kupnje krivotvorenih proizvoda."

Pročitajte više