Zbog pada zarade, Nike mijenja strategiju

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

S OBZIROM na prihod u trećem tromjesečju koji je relativno stagnirao na 12.4 milijarde dolara, Nike mijenja svoju strategiju usmjerenosti na potrošača. Zbog toga je izvršni direktor tvrtke John Donahoe obećao da će se ponovno usredotočiti na veleprodaju i ubrzati inovacije proizvoda.

"Svjesni smo da Nike ne ostvaruje svoj puni potencijal", izjavio je na konferenciji o rezultatima tvrtke, prenosi Retail Dive. "Iako je naša strategija ubrzanja direktnog pristupa potrošačima potaknula rast i direktnu povezanost s potrošačima, jasno je da moramo napraviti neke važne prilagodbe."

Strategija izravne prodaje potrošačima pokazala se izazovnom

Prihodi od Nike Directa u tromjesečju iznosili su 5.4 milijarde dolara, neznatno više u odnosu na prethodnu godinu, dok su digitalne prodaje pale za 3%. Veleprodaja je pak porasla za 3%. Neto dobit za prošlu godinu bila je u odnosu na prethodnu godinu manja za 5%, što iznosi 1.2 milijarde dolara. 

U prijevodu, Nike priznaje da im je strategija vođena izravnom prodajom potrošačima problematična. Na konferenciji je Donahoe izložio četiri prioriteta za Nike: veći fokus na sport, bolji protok inovacija, "odvažnije" brendiranje i ponovno investiranje u veleprodajne partnere.

"Neumorno smo usredotočeni na vođenje sljedećeg poglavlja zdravog i održivog rasta Nikea", rekao je Donahoe.

>> Nikeu ne ide dobro

Potrošači više vole multibrand trgovine

Nike je još u prosincu najavio plan uštede od 2 milijarde dolara, s glavnim financijskim direktorom Matom Friendom koji je tada rekao da je strategija izravne prodaje potrošačima dodala "kompleksnost i neučinkovitost" operacijama trgovca.

Brend se također postupno vratio veleprodajnim partnerima od kojih se udaljio tijekom prošle godine, pa i ranije.

"Potrošač i dalje očito kupuje u multibrand maloprodaji", izjavio je Friend. "Moramo svoj brend i poziciju prilagoditi kako bismo mogli poslužiti potrošača i ostvariti maksimalan učinak uz pomoć novih inovacija koje donosimo na tržište."

Nike je ovu godinu započeo otpuštanjem 1600 zaposlenika u nastojanjima da prilagodi organizaciju. Friend je izjavio kako je brend počeo pojednostavljivati podršku i operativne funkcije, smanjivati rukovodeće slojeve i preusmjeravati resurse u dizajn, kreacije i izlaganje proizvoda.

"Ne sviđa nam se način na koji se naš brend predstavlja u veleprodaji", rekao je Friend. "Trebamo se usredotočiti na poboljšavanje iskustva za potrošače kad dođu u interakciju s našim brendom."

Pročitajte više