100 MILIJUNA DOLARA ZA GEJMERE Evo koja će igra uskoro postati najbogatiji esport

Screenshot: Fortnite Battle Royale
 
EPIC Games je  potvrdio kako će iduće sezone za Fortnite Battle Royale turnire osigurati nevjerojatnih 100 milijuna dolara za nagradne fondove. Megapopularna igra tako će agresivno krenuti na esport scenu na kojoj se još nije dokazala, iako se radi o trenutno najpopularnijem sadržaju na Twitch i YouTube Gaming platformama te jednoj od najpopularnijih igara današnjice.
 
>>Zašto svi, pa i igrači Dinama, obožavaju megapopularni Fortnite
 
>>Igru o kojoj svi pričaju uskoro ćemo igrati i na Androidu
 
Tyler "Ninja" Belvins organizirao je dosad najveći turnir u Fortnite Battle Royaleu, ali radilo se više o revijalnom turniru punom poznatih imena nego o pravom vrhunskom esportu, u nečemu u čemu Fortnite zasad još i nema iskustva. Međutim, odluka Epic Gamesa da podijeli 100 milijuna dolara na turnirima u samo jednoj sezoni najveće je takvo ulaganje u povijesti esporta. 
 
Screenshot: Twitch.tv
 
Prema podacima stranice esportsearnings.com koji nisu posve točni, ali mogu se koristiti kao određeni pokazatelji, na svim League of Legends turnirima dosad održanim podijeljeno je nešto više od 50 milijuna dolara. Jedna sezona Fornite esporta bit će duplo bogatija. Treba uzeti u obzir i kako se zbog čitavog esport sustava u League of Legendsu fokus nikada nije stavljao na nagradne fondove te se timovi i igrači koji sudjeluju u službenim ligama financiraju i drugim putem. Prema podacima, jedini esport u kojem je podijeljeno više od 100 milijuna dolara je Dota 2 sa 141 milijunom.
 
Koliko je zapravo 100 milijuna dolara nagradnih fondova u esportu istaknuo je Scott "SirScoots" Smith, jedna od najstarijih ličnosti na čitavoj esports sceni koju i danas možemo vidjeti u različitim ulogama na velikim Dota 2 turnirima. SirScoots je tako primijetio kako je na turnirima u 10 najpopularnijih esport naslova prošle godine podijeljeno 91,2 milijuna dolara. Fortnite će tu brojku udvostručiti. 
 
Cijeli projekt koštat će vjerojatno i puno više, ali nema sumnje da će privući i brojne sponzore. Spomenutih 100 milijuna bit će podijeljeno igračima i timova putem nagradnih fondova, a tko će turnire organizirati, promovirati, gdje će se održavati i kako, doznat ćemo u narednim tjednima.
 
Iz službene objave da se iščitati kako će Epic Games tražiti vlastiti esport model za svoju popularnu igru te najavljuju drugačiji pristup, koji će biti uključiv i fokusiran na zadovoljstvo igranja i gledanja Fortnitea. Ipak, ogromni nagradni fondovi ne čine neki esport vrhunskim, ali toga su u Epic Gamesu vjerojatno svjesni, a kako će riješiti ostale probleme battle royale žanra, to ćemo tek vidjeti. 
 

Pročitajte više