19 (ne)poznatih stvari o Luki Modriću

Foto: Guliver Image/Getty Images

O LUKI MODRIĆU znamo sve, ali njegova životna priča svakodnevna je inspiracija kolegama iz stranih medija. Kada se ugase reflektori, Realova zvijezda može puno toga ispričati. Njegov život obilježili su rat, nogomet i ljubav prema obitelji. Danas živi svoj san, jedan je od najboljih igrača svijeta, ali prošao je trnovit put. 

Portal Sportskeeda izdvojio je 19 zanimljivosti o Modriću za koje vjeruju da njegovi čitatelji nisu ranije znali. Zašto baš 19? Jasno je ako se zna koji broj nosi Modrić u momčadi europskog prvaka...

1. Rođen je u selu "Modrići"

Riječ je o izoliranom selu "Modrići" pokraj Velebita. Tu je Modrić odrastao i prvi put zaigrao nogomet. Tada zasigurno nije znao da će postati jedna od najvećih nogometnih zvijezda.

2. Zatočeništvo u Domovinskom ratu

Iako je Modrić tada bio dijete, uspomene koje nosi iz rata urezale su mu se duboko u pamćenje. Godine 1991., kad je bio šestogodišnjak, njegovo selo okupirali su pobunjeni hrvatski Srbi i ubili njegova djeda koji je bio sudionik u ratu. Shrvani tim događajem, Modrić i obitelj kreću u izbjeglištvo. Napuštaju svoje rodno mjesto i smještaju se u jedan zadarski hotel. Ovakav život Modriću je bio poticaj da se bori u životu i nogometu.

3. Carlo Ancelotti mu je najdraži trener

Tijekom svoje ere na Santiago Bernabeuu, Luku su vodila četiri različita trenera: Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafael Benitez i aktualni Zinedine Zidane. Luka je prošle godine u intervjuu za BBC priznao da je Ancelotti najbolji trener kojeg je imao.

"Imali smo odličan odnos koji održavamo i dan danas. To je razlog zbog kojeg bih uvijek njega izabrao." S Talijanom Luka je osvojio Kup Kralja i Ligu prvaka.

 

4. Nogomet i obitelj - dvije najveće ljubavi

Premda danas uživa u životu na visokoj nozi, Modrić ne zaboravlja svoje početke i borbu za preživljavanjem.

"Jedino za što sam se borio je to da dam što bolje od sebe na nogometnom terenu. Nisam ja nikakav model ili išta slično tome. Ja sam nogometaš i želim da se o meni govori samo tako."

Luka je oženjen za Zagrepčanku Vanju Bosnić s kojom ima dvoje djece, Ivana i Emu. Kao što se trudi u nogometu, tako se i trudi održavati odnos sa svojom obitelji u Hrvatskoj: "Ne prođe dan a da ne popričam sa svojim roditeljima i dvjema sestrama. Oni su mi važni kao i nogomet."

5. Kumstvo s Ćorlukom

Potvrda velikog prijateljstva kumstvo je Vedrana Ćorluke na Lukinu vjenčanju. Ovaj dvojac zbližio se igrajući za hrvatsku reprezentaciju i Tottenham (2008.-2012.). Evo što je Ćorluka rekao o Modriću: "On je jedan od najboljih veznjaka u Europi. Danas se može mjeriti s najboljima u Realu, Cristianom i Baleom."

 

6. Može igrati sve pozicije u veznom redu

Ono što svi moramo priznati je Modrićeva raznolikost i ogroman talent. Pokazao je da izrazito vlada terenom i da odigra jednako dobro na svim pozicijama na koje ga treneri postave. Tu je sposobnost razvio igrajući za Dinamo, a nastavio ju je usavršavati u Realu. Gerard Houllier jednom je izjavio: "Ne samo da je veliki radnik, nego je i vrlo pametan. U sredini jako dobro vlada loptom kojom unosi mirnoću u terenu. Krade lopte, ima jako dobre paseve. Ma sve što radi čini izvrsno. Smatram da je jako utjecajan igrač."

7. Snažna povezanost s trenerom iz mladosti - Tomislavom Bašićem

Zajedno su proživjeli najteže trenutke u Zadru tijekom Domovinskog rata. Prvi put su se sreli u lokalnom klubu, NK Zadru, u kojem je započela njihova priča. Bašić je s vremenom postao Lukin drugi otac, pružajući mu najveću podršku kada ga je Hajduk odbio uzeti u svoje redove. Sa samo 15 godina Luka je zbog njegove upornosti otišao igrati u Dinamo. Bašić je preminuo 2014. godine, a Modrić mu je odao počast pobjedom u Ligi prvaka iste godine.

"Zagrlio sam svog sina Ivana i trofej te osjetio sreću - sreću koja je začeta u Zadru."

8. Imenovan u TOP 11 izbjeglica na Euru 2016.

Modrić nije jedini kojeg su kroz život pratile nedaće i poteškoće kako bi postao jedan od najboljih na svijetu. Prošle godine antidiskriminacijska nogometna mreža FARE odabrala je igrače koji su u svom životu bili izbjeglice kako bi proslavili Svjetski dan izbjeglica. S Lukom na listi našla su se braća Granit i Taulant Xhaka, Christian Benteke i Xherdan Shaqiri.

9. Ronaldo, onaj brazilski, njegov je idol od malih nogu

Priznao je da je kao mali njegov prvi par kopački imao Ronaldovu sliku.

"Bile su slične današnjim i obožavao sam ih. Godinama sam ih nosio i nisam ih želio prerasti. Obožavao sam Ronalda. Igrao sam u njima sve dok nisam počeo igrati profesionalni nogomet u bosanskoj ligi. Onda sam ih dao nekome na dar."

10. Težak početak na Santiago Bernabeuu

Kada je potpisao višemilijunski ugovor, mnogo se očekivalo od njega. Ubrzo je proglašen Realovim najvećim neuspjehom i jedan dio navijača htio je da otiđe iz kluba. Zbog pregovora o njegovu transferu koji su dugo trajali, Modrić je propustio predsezonske treninge. Ta situacija utjecala je na njegovu psihu, ali on je ubrzo pokazao svoju mentalnu jačinu.

11. Tjelesna konstitucija umalo mu je utjecala na karijeru

"Bio je dječak koji je jurio loptu oko hotelskog parkinga svaki dan," rekao je direktor NK Zadra Josip Bajlo i nastavio: "Bio je jako mršav i premali za svoje godine, ali na njemu se vidjelo da je poseban i drugačiji. Nitko od nas nije ni u snu pomislio da će izrasti u ovakvog igrača kao što je danas." Te riječi još jednom potvrđuju da se igrač ne može mjeriti po svojoj tjelesnoj konstituciji.

12. Osvojio je hrvatskog Oscara

U zadnjih deset godina Modrić je pet puta bio hrvatski igrač godine i četiri puta osvojio je nogometnog Oscara. Još jedno veliko priznanje je dodjela nagrade za hrvatsku nogometnu nadu godine koju je osvojio mali broj igrača.

13. Hrvatska je nepobjediva kada Modrić zabija

Jedanaest puta zabijao je za reprezentaciju, a od tih jedanaest utakmica pobijedila je u njih deset. Modrić se u utakmicama izdvaja od ostalih igrača. Kada zabije gol, usredotočen je na utakmicu kako bi momčadi pomogao u pobjedi.

 

14. Odgoj srednje klase

Unatoč društveno-političkoj situaciji u kojoj je rođen, Luka je odrastao u financijski situiranoj obitelji, za razliku od mnogih drugih igrača. Njegov otac Stipe radio je kao aviomehaničar koji se kasnije zaposlio u hrvatskoj vojsci, dok je majka Radojka bila tekstilna radnica. Nije istina da Modrićevi roditelji nisu imali novca kako bi mu priuštili par tenisica. Bili su u dobrom financijskom stanju do njegove desete godine. Godine 1992. upisali su ga na nogometnu akademiju, a da mu nisu to mogli priuštiti, tko zna bi li Modrić danas bio vrhunski nogometaš.

15. Englezi ga nisu htjeli pustiti

Odlazak iz Tottenhama bio je dug i naporan za Modrića. Nakon što je izrazio želju za odlaskom u Španjolsku, engleska momčad tražila je odštetu za svog igrača od 50 milijuna eura, u nadi da će tako blokirati njegov odlazak. Nakon te odluke, Modrić nije došao na jedan trening, što je bio znak  treneru da zaista želi otići.

16. Rođen u Hrvatskoj, nogometno stvoren u Bosni i Hercegovini

Nakon Hajdukove odbijenice, Modriću je zadnja nada bila Dinamo, klub za koji je potpisao desetogodišnji ugovor. Iz Dinama je otišao na posudbu u Inter iz Zaprešića i u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je pokazao da je njegova karijera procvjetala. U bosansko-hercegovačkoj ligi ligi Modrić se razvio u igrača kakav je danas, što je i sam potvrdio: "Netko tko može igrati u bosanskoj ligi, može igrati bilo gdje." Bio je proglašen najboljim igračem te lige, postigavši četiri gola u 18 utakmica.

17. Barcelona je pokazala interes, ali nije ponudila ugovor

Luka je bio zanimljiv mnogim velikim klubovima. Arsenal i Manchester United pokazali su veliko zanimanje za njega nakon njegovih nastupa u Tottenhamu. Barcelona je također potvrdila da je zainteresirana za njega, a danas vjerojatno žali što mu nije ponudila ugovor.

"Bio je igrač s pobjedničkim mentalitetom, ali klub tada nije razmišljao o budućnosti."

18. Marko Oštrić - vječni prijatelj

Ćorluka mu je kum, ali Marko Oštrić zasigurno ima posebno mjesto u Lukinu životu. Njih dvojica upoznali su se nakon njegova dolaska u Zadar. Zajedno su igrali nogomet, ali Oštrić nije bio ambiciozan kao Luka. Danas svako slobodno vrijeme i praznike provode zajedno.

19. Zidaneov glavni i najpouzdaniji igrač

Posljednjih nekoliko godina mnogi su ga otpisali i nisu mu vjerovali, a danas ovaj hrvatski veznjak vodi glavnu riječ u kreiranju Realove igre i mnogi mu se dive.

"Znamo da je Luka ključan igrač. Spektakularan je zbog svoj profesionalizma, a u terenu i izvan njega dosta je smiren i zna što radi," izjavio je Zidane za Modrića.

Cristiano Ronaldo ključ je za napad, Sergio Ramos stup je obrane, ali Luka za srce Real Madrida "radi kao konj". Da ima pravde u nogometu, zasigurno bi se to cijenilo puno više.
 
 

Pročitajte više