MODRIĆ GOLČINOM SRUŠIO TURSKU Hrvatska slavi pobjedu u Parizu (1:0)

Foto: Index, Hina, Guliver Images/Getty Images

HRVATSKA je upisala prvu pobjedu na Europskom prvenstvu. Golčinom Luke Modrića iz 41. minute pala je Turska.

U otvorenoj i žestokoj utakmici Turska se ipak pokazala kao nedostojan protivnik. Igračima Ante Čačića ostavili su puno slobodnog prostora. Završilo je s čak 18 udaraca Hrvatske prema golu Turske. Za sada na turniru nitko nije pucao više. Tri puta tresla se greda Babacana u drugom dijelu, ali ovaj put nije bilo kasne osvete. Drhtalo se tijekom četiri minute sudačke nadoknade koliko je pokazao švedski sudac, ali Hrvatska pobjedu nije ispustila. Trebala je zabiti i više, no bodovi i dobar dojam su tu. Hrvatsku u skupini čekaju ogledi protiv Češke i Španjolske. 

Za razliku od strašnih slika huliganizma u subotu u Marseilleu, hrvatski i turski navijači su zajedno došli na utakmicu, i time zaradili poštovanje nogometnog svijeta. Ogled Hrvatske i Turske inače je označen susretom visokog rizika.

Ante Čačić na teren je izveo očekivani sastav, s Milanom Badeljom umjesto Marka Pjace, dok je iznenadio Fatih Terim koji je izostavio svog najboljeg napadača Buraka Yilmaza, da bi utakmicu započeo Cenk Tosun.

Već nakon 80 sekundi igre Rakitić je imao dobru šansu, no nije dovoljno dobro zahvatio loptu. U 22. minuti bilježimo pokušaj Brozovića glavom nakon ubačaja Perišića. Prvi udarac u okvir vrata upisao je Badelj u 28. minuti, ali je iz voleja pucao ravno u turskog vratara. Samo minutu kasnije velika prilika za Turke, njihova najbolja na utakmici. Gonlun je ubacio s desne strane, a potpuno sam je ostao Tufan koji s pet metara puca glavom, ali Subašić zaustavlja loptu na samoj gol-liniji. U 21. minuti Tosun je laktom raskrvario Ćorluku, koji se vratio u igru s povezom oko glave, a turski napadač je dobio samo žuti karton. U 39. minuti Mandžukić je pokušao mlako nogom s 15 metara nakon gužve, a u 41. minuti Hrvatska je napokon povela fantastičnom pogotkom Modrića. Luka je naletio na odbijenu loptu iz šesnaesterca i s 20-ak metara desnom nogom iz voleja zatresao mrežu nespremnog vratara Babacana za erupciju oduševljenja brojnih hrvatskih navijača na Parku prinčeva.

Nakon vodstva Hrvataska još žešće zasula gol Turske 

Hrvatska se unatoč vodstvu nije povukla, već je još žešće zasula gol Turske. U poluvremenu je Terim uveo u igru opasnog napadača Fenerbahčea Sena, a ovaj je već u 48. minuti uputio nezgodan volej-udarac, koji je srećom blokiran. U 52. minuti Hrvatsku su centimetri dijelili od drugog gola jer je Srna iz slobodnog udarca s 18 metara pogodio gredu. U 54. minuti ubačaj Perišića s lijeve strane vratar Babacan je kratko odbio, a Srna je natrčao i svojom slabijom, lijevom nogom poslao loptu pokraj vrata. U 61. minuti Brozović je pokušao volejom iskosa s desetak metara, ali je lopta otišla malo preko gola. U 67. minuti novi ubačaj Perišića s desne strane, ali je Brozović malo zakasnio da je sprovede u praznu mrežu.

U 72. mintuti nova greda za Hrvatsku - ubačaj Mandžukića s lijeve strane sačekao je potpuno sam Perišić, ali je njegov udarac glavom odsjeo ponovno na gredi. U 79. minuti Brozović upućuje novi šut glavom, ali turski vratar dobija loptu ispod grede u korner.

U 81. minuti Turci su po prvi puta zaprijetili u drugom dijelu, no slobodni udarac Erkina lako je ukrotio Subašić. U 83. minuti Perišić izbija sam ispred turskog vratara koji brani njegov udarac, a tek u 86. minuti Čačić radi prvu izmjenu, te Perišića mijenja Kramarićem. Uskoro u igru ulazi i Schieldenfeld, a Turci dokraja ne uspijevaju ozbiljno priprijetiti našim vratima.

U drugom susretu 1. kola ove skupine u ponedjeljak će igrati Španjolska i Češka.

Hrvatska će sljedeći nastup imati u petak 17. lipnja protiv Češke u Saint-Etienneu u 18 sati, a u posljednjem, 3. kolu će Hrvatska igrati protiv Španjolske 21. lipnja u Bordeauxu u 21 sat.

Park Prinčeva opet sretan za Hrvate 

Pariški Park prinčeva ponovo je bio sretan za hrvatsku reprezentaciju. 

Prije 18 godina Hrvatska je na ovom stadionu pisali povijest i osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu nakon pobjede protiv Nizozemske (2:1).

Dvoboj između Hrvatske i Nizozemske odigran je 11. srpnja 1998. godine, a Ćirina momčad slavila je 2:1 golovima Roberta Prosinečkog (13) i Davora Šukera (35). Pogodak za 'oranje' postigao je Boudewijn Zenden u 21. minuti.

Osamnaest godina kasnije u naslovnoj ulozi bio je strijelac jedinog pogotka Luka Modrić.

Park prinčeva sagrađen je 1897. godine, a potom je renoviran 1932. i 1972. godine, dok je za EP dodatno ušminkan.

Stadion je u početku bio "velodrome" (stadion za prateći biciklizam) i cilj utrke Tour de France od 1903. godine, sve do rušenja staze. Danas je to nogometni stadion s kapacitetom od 48,712 mjesta. Na njemu utakmice igra Paris Saint-Germain, a bio je i nacionalni stadion do izgradnje Stade de Francea, koji je sagrađen za Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998.

Ime stadiona, Park prinčeva, je ujedno i ime okolnoga područja iz 18. stoljeća, kada je ono bilo šuma kraljevske obitelji.

HRVATSKA - TURSKA 1-0

Strijelci: 1-0 Modrić (41)

Pred 45.000 gledatelja na stadionu Park Prinčeva sudio je Jonas Eriksson iz Švedske.

HRVATSKA: Subašić - Srna, Ćorluka, Vida, Strinić - Badelj, Modrić - Brozović, Rakitić (Schildenfeld, 89), Perišić (Kramarić, 86)- Mandžukić (Pjaca, 90+3)

TURSKA: Babacan - Gonul, Topal, Balta, Erkin - Selcuk Inan, Tufan - Turan (Burak Yilmaz, 65), Ozkayup (Sen 46), Calhanoglu - Tosun (Mor, 69)

 

TIJEK SUSRETA:

90+4 Kraj susreta, pobjeda Hrvatske! 

90' Četiri minute sudačke nadoknade. 

89' Ulazi Schildenfeld, izlazi Rakitić. Pjaca mijenja Rakitića.  

88' Dugi napad Turske završava lošim ubacivanjem "Turskog Messija" s desne strane.  

86' Ulazi Kramarić umjesto Perišića.    

81' Posljednjih deset minuta susreta. 

80' Zicer za Hrvatsku, Brozoviću je opet nedostajalo malo za pogodak... Ubacio je Perišić s lijeve strane, a Brozović glavom trese gredu. Još jednom.   

80' Ne predaju se Turci. Odzvanja Parkom prinčeva "Turkiye Turkiye...", no s druge strane Hrvati uzvraćaju "Zovi, samo zovi...." Hrvatska je uputila već 17 udaraca prema golu, jedan više od Švicarske jučer. Najviše na Euru na jednoj utakmici, za sada. 

75' Opet greda! Mandžukić je ubacio praktički iz kornera, a Perišić glavom zatresao okvir gola. 

70' Hrvatska traži drugi pogodak. Perišić probija stranu, ali Brozović ne stiže na loptu, Turci su se izvukli... Nedostajao je svega centimetar. 

69' Tosun izlazi, Terim u igru šalje 18-godišnjeg Mora, jednog od najmlađih igrača na turniru. 

64' Arda Turan izlazi, ulazi napadač Yilmaz. 

61' Odličan pokušaj Brozovića, pucao je snažno vojelom, ali pored gola. 

56' Ćoruka opet krvari, liječnici ga krpaju pored terena. 

54' Perišić probija lijevu stranu, dodaje Srni, koji je neometan sa sedam metara zapucao zicer! 

53' Srna trese gredu iz slobodnjaka! 

51' Sjajan prodor Rakitića, no Turci za ruše na rubu kaznenog prostora. Velika šansa iz prekida!  

47' Turci nastavljaju žestoko, sa svojom igrom. Balta je zaraduio žuti karton.  

46' Volkan ulazi, Ozkayup ide vani. Promjena u veznom redu Turske. 

46' Počelo je drugo poluvrijeme.  

45' Kraj prvog dijela. Hrvatska je bolja momčad, a Turci klasu iznad. Zasluženo vodstvo Hrvatske protiv ekipe koja je ostavila mnogo prostora. Bila bi velika šteta da Hrvatska to nije iskoristila. Jedan je navijač s Modrićem u terenu proslavio pogodak! VIDEO 

43' Lijepe scene na Parku prinčeva. Hrvatski navijači opet pjevaju "Bježite ljudi, bježite iz grada..."


 

41' GOOOOOOL! Luka Modrić! Modrić je iz prve, iz koljena, opalio silovit poluvolej s 20-ak metara! Nakon akcije i ubacivanja Rakitića s desne strane, Turci su izbacili loptu iz šesnaesterca, ali nisu mogli spriječiti Lukin trenutak inspiracije. Pogodak hrvatskog playmakera pohvalio je na Twitteru i veliki Gary Lineker. 

39' Novi korner za Hrvatsku. Nakon izvođenja kreće uigrana akcija, liopta dolazi kod Mandžukića no on tuče u vratara! 

35' Calhanoglu izvodi novi slobodnjak, no danas je očajan. Iako su prekidi njegovo oružje, danas se u tri navrata, iako bez živog zida, nije iskazao,. 

32' Calhanoglu laktom udara i ruši Mandžukića. Sudac Eriksson ništa ne svira. 

31' Ćorluka je obliven krvlju nakon skok duela s Turčinom Tosunom. Liječnici će riješiti stavr i zakrpati hrvatskog braniča koji nastavlja utakmicu sa zavojem oko glave.  

29' Subašić na crti ulovio loptu nakon turske akcije! Bilo je blizu, Hrvatska je imala sreće! Tufan je pucao. 

25' Evo novih uzbuđenja! Opet ubačaj s desne strane, vratar Turske boksao je loptu, a Badelj na odbijanac pucao ravno u njega. 

22' Srna sada probija desnu stranu, Turci su jako tanki na bokovima i ostavljaju prostor.  Nabacio je Mandžukiću, koji spušta na drugu stativu, ali tamo nema nikoga. 

21' Perišić je prošao po desnoj strani i ubacio, no Brozović glavom nije precizan. 

20' Nakon 20 minuta pao je posjed lopte Hrvatske, Turci su za malo bolji (51:49 %). Po točnosti dodavanja smo izjednačeni, na 73 posto.  

12' Vida opet zaustavlja Turke, no Hrvatska nije dobro izvela polukontru. 

7' Jasna je namjera Hrvatske u ovoj utakmici: u sedam minute posjed lopte je 62 posto.  

4' Mandžukić je Turcima vratio istom mjerom, također bez kartona. Slobodnjak je za Tursku, Vida to čisti. 

3' Turci su trebali dobiti prvi žuti karton, Modrić leži na travnjaku! Tufanov start bio je na igrača, a ne na loptu, no švedski sudac Erikson ništa ne pokazuje. 

2' Odmah šansa za Hrvatsku! Srna je ubacio s desne strane, u šesnaestercu je Rakitić bio ispred Hakana Alte, zahvatio je lopu, ali ona odlazi pored vratnice.

0' Počela je utakmica!  

14:50 Čekamo izvođenje nacionalnih himni.  

14:40 Travnjak je spreman, momčadi se zagrijavaju.

 

UOČI SUSRETA:

14:35 Euforija je i Zagrebu. Pratite na Indexu LIVE STREAM sa glavnog zagrebnačkog Trga, gdje stotine navijača bodri Hrvatsku unatoč kiši. 

14:30 Hrvatski navijači na tribinama Parka Prinčeva. Lijepe slike iz Pariza! Svi danas hvale hrvatske navijače koji su uz pjesmu, zajedno s turskim "protivnicima" stigli na stadion. 

14:10 Turci podižu atmosferu na tribinama Parka Prinčeva:

13:40 Hrvatska reprezentacija stigla je na pariški stadion gdje za nešto više od sat vremena počinje nastup na Euru:

13:00 Nikada dosta ovakvih  krasnih scena navijačkog zajedništva. Bravo Hrvati i Turci u Parizu!

12:40 Evo i slike koju nam je s tribina Parka Prinčeva poslala čitateljica:

 

12:30 Slavena Bilića prije osam godina su također rastužili Turci, ali sada je on uzvratio njima, kada im je na pitanje "Kako Turska može zaustaviti Hrvatsku?" odgovorio ovako

 

12:10  Prije osam godina Ivan Klasnić ušao je s klupe protiv Turske u 97. umjesto Ivice Olića, a u 119. minuti, nakon centaršuta Luke Modrića, glavom svladao Recbera Rustua u četvrtfinalu Europskog prvenstva.  Minute su dijelile Hrvatsku od povijesnog polufinala na Ernst-Happelu, a napadača od titule heroja nacije, no onda se dogodio Semih Senturk. Evo kako se Ivan danas sjeća te dramatične noći na Prateru i što je poručio nasljednicima na Parku prinčeva.

12:00 Ponašanje hrvatskih navijača u Parizu, hvale i svjetski mediji. Ističu ih kao primjer nakon odvratnih scena iz Marseillea: 

11:35 Hrvatska po dobrom pamti Park prinčeva. Tamo je Ćirina Hrvatska prije 18 godina uzela broncu na SP-u.

11:30 Za razliku od engleskih, ruski i francuskih navijača, hrvatski navijači u druženju s turskim dočekuju dvoboj Hrvatske i Turske. Hrvati su već zagrijali glasnice podno Eiffelova tornja, okupirali su kafiće i uskoro će i oni krenuti prema stadionu.

11:05 Predstavljamo vam hrvatsku skupinu D: 

11:00 Kucnuo je čas. Hrvatska reprezentacija od 15 sati protiv Turske na Parku prinčeva igra svoju prvu utakmicu na Euru u Francuskoj.

> DANAS NA EURU: Hrvatska - Turska, zagrijavaju se i svjetski prvaci

 

Pročitajte više