48. Super Bowl: Strašni Peyton Manning ili čelična obrana Seattlea Seahawksa

 Foto: Guliver Image/Getty Images

FINALE sezone NFL lige, kultni Super Bowl je večeras, odnosno noćas, 25 minuta nakon ponoći u New Jerseyu gdje će na stadionu Metlife Denver Broncosi igrati protiv Seattlea Seahawksa.

>>> Spremni za Super Bowl? Od ovih brojki će vam se zavrtjeti u glavi

Najbolji napad protiv najbolje obrane lige

Ove dvije momčadi bile su najbolje i u regularnom djelu sezone s identičnim omerom 13-3, ali sa znatnim razlikama. Denver je uništavao napadom (37.9 poena po utakmici), a Seahawksi čeličnom obranom (primali samo 14.4 poena po utakmici). I ovo je prvi put od 1990., da se u Superbowlu sastaju najbolja ofanzivna i najbolja defanzivna momčad lige. Tada su New York Giantsi pobjedili Buffalo Billse 20:19.

 U centru pažnje najvećeg događaja u američkom sportu svakako će biti legenda NFL-a, Peyton Manning, MVP sezone kojem je ovo treći Super Bowl i prilika da osvoji drugu titulu.

 Peyton Manning, srce Broncosa

Srce svake momčadi je vrhunski quarterback, a baš zbog toga su Broncosi favoriti u ovom meču. Baš radi iskustva Peytona Manninga. U karijeri je bacio 64.964 jardi i ostvario nestvarna 491 touchdowna, dok je njegov rival iz Seattlea Russel Willson na brojkama od 6.475 jardi i 52 touchdowna. Premda treba uzeti Willsonovu mladost i činjenicu da mu je ovo tek druga sezona među velikim dečkima, rutiner Manning bi trebao biti velika prevaga u ovogodišnjem Super Bowlu.

 Manning igra sezonu života. Već u prvoj utakmici je bacio rekordnih sedam touchdowna, a u međuvremenu je stigao do rekorda sezone sa 55. Usput su, u pohodu na titulu, Broncosi eliminirali i branitelja titule Baltimore Ravense sa 38:35.

 „Od moje 25 godine me pitaju za nasljeđe. Nisam siguran da ga je moguće steći u tim godinama. Čak ni sada kad imam 37. Volio bih da imam, recimo 70 godina, pa da imam to nasljeđe. Mada, nisam ni siguran što ta riječ zaista i znači. Na zalasku sam karijere, ali sam još uvijek tu. Još uvijek nije gotovo. Još uvijek sam u igri“, rekao je Peyton Manning.

Čini suigrače boljima

Ono zbog čega je Manning prevaga, zbog čega je momčad čije boje on brani apsolutni favorit nije samo njegova osobna statistika, već i činjenica da on svoje suigrače čini puno boljima. Tako je Demaryus Thomas odigrao sezonu karijere sa 14 touchdowna, a i ove, kao i prošle imao je više od 90 hvatanja i 1400 jardi. Eric Decker je također dostigao vrhunac karijere sa 87 hvatanja, 1288 jardi i 12 touchdowna.

 Posebna je priča Julius Thomas. On je u svoje prve dvije NFL sezone imao samo jedno hvatanje, a ove čak 65 za 788 jardi i 12 touchdowna. Zahvaljujući geniju Peytona Manninga ukupno je čak deset igrača Denvera imalo bar 10 hvatanja, a osmorica touchdown tijekom sezone.

„Peyton je bio izuzetan. Mnogi ne mogu ni sanjati ovakvu sezonu kakvu je on odigrao, sa ovakvim brojkama. Bit će ovo sjajan meč“, impresioniran je i trener Seahawksa Pete Carrol.

 Seahawksi u New Jerseyu bez bijele zastave

Ipak, koliko god da cijene Manninga i Broncose, Seahawksi ne misle ući u utakmicu s bijelom zastavom. Uvjereni su u svoje adute iako su prva momčad (od 1990. i Bufallo Billsa) koja je u finalu bez igrača sa Super Bowl iskustvom. Posljednji put su finale igrali 2005. kada su poraženi od Pittsburgh Steelersa 21:10.

"Nikad nisi vidio da iskustvo igra utakmicu“, rekao je u svom stilu talentirani, ali pomalo kontroverzni cornerback seahawksa Richard Sherman.

"Dobri su kao i dobra reklama. Vjerojatno je najimpresivnija stvar kako igraju zajedno jedinstveno.“, pohvalio je obranu Seattlea i sam Manning.

 Obrana kao forte

Moć svoje obrane Seahawksi su demonstrirali onda kad je to bilo najvažnije, u finalu konferencije protiv San Francisco 49ersa kad su iznudili čak četiri greške rivala u posljednjim minutama utakmice, da bi točku na i stavio sam Sherman, presjekavši pas Colina Kaepernicka za Michaela Crabtreea koji bi momčadi iz San Franciska donio pobjedu u posljednjim sekundama.

Obrana je zaštitni znak Seahawksa, ali ne smijemo nikako zaboraviti ni njihov, nimalo naivan napad. Russel Willson jest u sjeni Peytona Manninga, ali 24 pobjede u prve dvije regularne sezone u NFL, što je najbolji učinak u ligi od 1950., nije nešto što se može zanemariti i podcijeniti.

U svakom slučaju očekuje nas novi Super Bowl spektakl. Broncosi igraju za svoj treći (1997. i 1998.), a Seahawksi za povijesni, prvi naslov. Uživajte.

Pročitajte više