Andre Miller - Doktor košarke

Foto: Guliver Image/Getty Images

NIKAD nije bio u prvom planu, nikad novinari nisu trčali za njim, nisu ga nešto posebno niti djevojke lovile. On ne priča s novinarima, on priča na parketu sa svojim najboljim prijateljem loptom. Ovo je priča o doktoru košarke koji je sa 37 godina sinoć donio veliku pobjedu Denveru.

Teško djetinjstvo u zloglasnom Comptonu

Andre Miller odrastao je u Comptonu, gradiću u Kaliforniji koji je poznat po glazbenoj kulturi, ali i podatkom da je vodeći grad po broju ubojstava u Sjedinjenim Američkim Državama. Visoka nezaposlenost, siromaštvo i sveprisutni kriminal - tri riječi koje opisuju gradić sa 100-njak tisuća stanovnika.

Millerovo djetinjstvo obilježila je tragedija kada mu se iznenada razbolio mlađi brat i preminuo. Andrea je to ojačalo.

"Zbog smrti brata sam odrastao ranije. I ne žalim", rekao je jednom Miller koji iznenađujuće upisao "bijeli" Univerzitet Utah.

"Znam da u Salt Lakeu nema puno crnaca, ali to me ne brine", govorila je njegova mama, a sam Miller je kasnije priznao da mu je to bilo sjajno iskustvo.

"Bio je to kulturni šok za mene, ali i sjajno iskustvo. Svi smo se zabavljali zajedno i to iskustvo ne bih mijenjao nikad."

 

Svoj univerzitet je doveo do finala NCAA turnira 1998. godine kada je i skrenuo pažnju na sebe. Sljedeće godine, diplomirani sociolog, izašao je na Draft i kao osmi pick odabran je od Clevelanda.

Oduševio u Cavaliersima, podbacio u Clippersima

Cavaliersi su puno očekivali od Millera, a on ih u svojoj rookie sezoni nije razočarao. Prosječno je za 25 minuta po utakmici imao 11.1 pena i 5.8 asistencija. Dovoljno da izbori poziciju u najboljoj rookie momčadi sezone. U trećoj sezoni u Clevelandu je dobio nagradu za najboljeg asistenta lige. Jedini je u ligi prosječno imao po više od 10 poena i asistencija. Ugovor s Cavsima mu je istjecao, a oni mu nisu mogli ponuditi maksimalni ugovor, pa su ga poslali u Los Angeles Clipperse.

Povratkom u Kaliforniju stiglo je razočarenje, ali ne na klupskom planu, nego reprezentativnom. Sjajnim igrama zaradio je poziv u američku reprezentaciju koja se osramotila na Svjetskom prvenstvu. Na domaćem terenu NBA igrači su ostali bez medalje. Završili su na petom mjestu.

Mladi Clippersi trebali su biti jedno od najvećih iznenađenja s Millerom, Eltonom Brandom, Michaelom Olowokandijem, Lamarom Odomom, ali nisu. U sivilo se uklopio i Miller koji je sa sjajnih brojeva iz Clevelanda (16.5 koševa, 10.9 asistencija i 4.7 skokova), spustio na samo pristojne 13.6 poena, 6.7 asistencija i 4.0 skoka po utakmici.

Melo i Miller - tandem za pobjede

Nakon jedne godine u Clippersima, Miller je postao slobodan igrač i prvi put je potpisao "pravi" ugovor. Denver mu je dao 53 milijuna dolara za šest godina. Tamo ga je dočekao treći izbor drafta iz 2003. godine Carmelo Anthony, a Miller je opet ostao u pozadini. Sva pažnja bila je usmjerena na mladog Anthonyja, nadolazeću Nikeovu zvijezdu.

Denver je predvođen Anthonyjem, kojem je liga otela nagradu za najboljeg rookieja i dodijelila je tada nezasluženo LeBronu Jamesu, izborio doigravanje. Veliku pomoć Melo je imao u Milleru.

"Moje je samo da šutiram. Sve ostalo napravit će Andre", hvalio je Melo organizaciju napada kod jednog od najboljih razigravača u povijesti lige.

 

Sljedeća sezona donijela je još bolje igre Millera, ali i prvi dolazak na naslovnice žute štampe. Nakon dvije godine završila je veza Jade Payne i njega. Payne je od suda zatražila zabranu prilaska Millera jer joj je prijetio. Miller je, pak, tvrdio da bivša djevojka od njega želi iznuditi novac. Sudac je presudio da Miller nije prijetio bivšoj djevojci.

Denver je igrao još bolje, ali nikako sjajnu igru iz regularnog dijela sezone nije uspio prenijeti u doigravanje. U prosincu 2006. godine Millera su poslali u Philadelphiju u zamjenu za legendarnog Allena Iversona.

U Denver se vratio pet godina kasnije nakon avantura u Philadelphiji, gdje je prosječno zabijao najviše u karijeri (17 poena po utakmici) i Portlanda, gdje je odigrao utakmicu života protiv Dallasa (postigao 52 poena).

Današnji Denver je potpuno drugačija momčad u odnosu na period kad je tamo dominirao Anthony. Mladoj, borbenoj i talentiranoj momčadi vođa je Miller, košarkaš koji je i poznat po tome što je odigrao 632 utakmice zaredom u ligi. Denver nema zvijezdu, ali ima mladost i 37-godišnjeg Millera. Kada JaVale McGee ili Ty Lawson počnu srljati, loptu će uzeti Andre i navijači Denvera se ne moraju brinuti jer je lopta u sigurnim rukama - doktorskim.

Pročitajte više