Badelj među najboljim veznjacima u 2015., Messi najbolji napadač, Ronaldo u padu

Foto: Getty Images/Guliver Image

NOVA analiza CIES Nogometnog observatorija, koji prati nogometnu statistiku, pokazuje da je Leo Messi i dalje najbolji napadač u Europi.

U obzir su uzeli samo igrače koji su odigrali najmanje dvije trećine minuta u prvenstvu ove sezone. Messi je zasjeo na prvo mjesto među napadačima u 2015. godini, dok je Cristiano Ronaldo tek na 29. mjestu.

Igrači su ocijenjeni na temelju šest kriterija (udarci, stvaranje prilika za suigrače, sposobnost stvaranja opasnih situacija i uspješnost u duelima s protivnikom, posjed lopte i uspješnost dodavanja, sposobnost otklanjanja opasnosti pred svojim golom.

Najbolji po pozicijima su Emir Spahić (B. Leverkusen)  među braničima, Gael Clichy (Manchester C)kao najbolji bek, Nuri Sahin (Borussia Dortmund) je najbolji zadnji vezni, Eden Hazard (Chelsea) ofenzivni vezni, a Leo Messi najbolji napadač.

Spahić najbolji branič, Badelj ispred Fabregasa i Pjanića

U kategoriji braniča Spahić je dobio maksimalnih 100 bodova, a drugi je Cityjev Demichelis sa 89, slijedi Dortmundov Matt Hummels sa 79 bodova, a Smalling (Man Utd) i PSG-ov Thiago Silva i David Luiz zatvaraju prvih šest.

Najbolji bek je Cityjev Francuz Gael Clichy, ispred Realovog Marcela, Bayernovog Rafinhe i Bayerovog Wendella.

Već spomenuti njemački Turčin Sahin predvodi listu defanzivnih veznih ispred Pogbe koji ima 96 bodova i Cityjevog Luisa Fernandinha s 94 boda. Na 11. mjestu ljestvice našao se i hrvatski reprezentativac Milan Badelj sa 75 bodova, ispred Cesca Fabregasa, Adame Traorea i Miralema Pjanića.

Trebalo mu je nekoliko mjeseci da se privikne na talijanski nogomet nakon dolaska iz Bundeslige krajem ljetnog prijelaznog roka, a o njegovom velikom napretku već tjednima pišu talijanski mediji. Ove sezone odigrao je samo 12 utakmica u Seriji A, ali čak 9 u Europa ligi, u kojoj je ovog proljeća povukao "Viole" do četvrtfinala preko Tottenhama i Rome.

Hazard, Özil i Messi najbolji ofenzivci

Eden Hazard iz Chelseaja i Arsenalov Mesut Özil dijele prvo mjesto među ofenzivnim veznjacima. Slijedi ih Cityjev Jesus Navas, pa bundesligaši de Bruyne i Kagawa.

Messiju se među napadačima najviše približio Arjen Robben u dresu Bayerna, a Wolfsburgov Bas Dost je treći ispred Luisa Suareza i Diega Coste. Harry Kane i Marco Reus dijele 6. mjesto, a u Top 15 nema niti jednog Hrvata. Ronaldo je tek 29., a Real Madrid može brinuti podatak da su Bale i Benzema ispod 30. mjesta.

Pročitajte više