"Balkanski nogometni rat" pod lupom Europe, BiH se u Zenici nada ispunjenju sna

Foto: Guliver Image/Getty Images

DILJEM Starog kontinenta danas će biti odigrano 25 utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo među kojima se izdvajaju i dvije utakmice u našoj regiji, Srbija – Hrvatska (20.45) i Bosna i Hercegovina – Slovačka (20.15), piše Anadolu Agency (AA).
 

Utakmica skupine "A" u Beogradu je pod posebnom lupom UEFA-e. Predsjednik Michel Platini i njegovi suradnici odlučni su najstrože sankcionirati i najmanji incident u komšijskom duelu koji je više od utakmice. U svakom slučaju balkanski nogometni rat večeras će biti u fokusu europske javnosti.
 
U Zenici BiH će dočekati Slovačku, koja će iznenađenjem pokušati uhvatiti tračak nade da može do drugog mjesta u skupini "G" i plasmana u doigravanje za put u Brazil.
 
Ipak, sve osim pobjede zahuktale čete izbornika Safeta Sušića moglo bi se nazvati i manjom senzacijom. Teško je za očekivati da momčad moralno, psihički, fizički i tehnički idealno "našpanana" može kiksati protiv rivala kojem "ne cvjetaju ruže" i tako ugroziti svoj prvi odlazak na veliko natjecanje. No, pod pritiskom je najteže igrati, a Edin Džeko, Vedad Ibišević, Zvjezdan Misimović i ostali večeras trebaju pokazati Europi i svijetu sve što znaju.

Reprezentacija Crne Gore gost je Poljske. Trijumf bi izabranike Branka Brnovića ostavio u trci, pa i za prvo mjesto u skupini, mada je vjerojatnije da će se u skupini "H" boriti za plasman u baraž sa Ukrajinom, možda i Poljskom.  Sve u svemu, izgubi li Crna Gora večeras teško da će i Mirko Vučinić, Stevan Jovetić i "klapa" vidjeti Južnu Ameriku narednog ljeta.
 
Za posljednjim vagonom u vozu za baraž trčat će i Slovenci. Ugostit će Albaniju, direktnog konkurenta za drugo mjesto u skupini "E". Ako ne pobijedi, i tim Srečka Kataneca može u potragu za što boljim TV aparatima kako bi gledali najveću planetarnu nogometnu smotru 2014. godine. 

Makedonci će večeras u Skoplju ugostiti Vels, u utakmici skupine "A" koja će biti odigrana za prestiž, jer su obje reprezentacije odavno izgubile i najmanje izglede da igraju u Brazilu.
 

Pročitajte više