Barcelonin branič od 20 milijuna eura konačno debitira devet mjeseci nakon transfera?

Screenshot: FC Barcelona

THOMAS VERMAELEN (29) krajem prošlog desetljeća bio je jedan od najtraženijih europskih braniča; mlad, kapetan Ajaxa i Belgije, ljevak koji može igrati na mjestu središnjeg i bočnog braniča, brz na zemlji, jak u zraku i efikasan za defenzivca, bio je odličan ulov za Arsenal, koji ga je 2009. Ajaxu platio 10 milijuna eura.

Prve sezone u Engleskoj blistale su sve njegove vrline; od liderskih do golegeterskih, pa je izabran u idealnu momčad Premiershipa, ali već sljedeće sezone počet će ono po čemu će biti poznat do kraja staža u Engleskoj, točnije ljeta 2014.: Česte i teške ozljede, te sve lošije igre i kiksevi, zbog čega je izgubio mjesto u prvoj momčadi.

Mnogi su se zato začudili kada je prošlog ljeta Barcelona platila 20 milijuna eura za braniča koji je očigledno prošao zenit, a uz to je sklon ozbiljnim ozljedama, posebno jer je izdvojila bogatstvo za pojačanje dijela momčadi u kojem je deficitarna kvalitetom, a FIFA-ina zabrana dovođenja igrača u trajanju od godine i pol, koja je krenula od ove zime, značila je da Barca mora još opreznije odvagnuti koga će dovesti.

Odlučila se za Vermaelena, koji je potpisao na pet godina, iako je upravo u to vrijeme bio oporavljenik od teške ozljede mišića, koju je zaradio na SP-u. Ipak, povratak se zakomplicirao, pa Vermaelen nikako nije bio sposoban zaigrati za svoji novi klub. Trebao je debitirati protiv Apoela u skupini LP, ali je u zadnji tren povučen iz momčadi. Početkom prosinca morao je na operaciju zbog nove ozljede - tetive, a prognoze su bile da se vraća za četiri mjeseca.

Vermaelen ne samo da nikako nije uspijevao zaigrati za Barcelonu, nego je prije mjesec dana konačno po prvi put otkako je došao u Barcelonu, trenirao sa suigračima. Pričalo se kako će debitirati u sljedećoj utakmici, ali to se nije dogodilo, niti u ožujku, ali ni do kraja travnja.

Konačno, u nedjelju, prije dva dana, Vermaelen je službeno proglašen spremnim za nastup, a čini se kako bi Belgijanac napokon mogao debitirati za Barcelonu u večerašnjoj utakmici 34. kola Primere, u kojoj lider Primere na Nou Campu od 20 sati dočekuje Getafe, devet mjeseci nakon što je Vermaelen došao u Barcelonu.

Pročitajte više